tirsdag 25. oktober 2011

Palmeolje i barnemat - reportasje på FBI, NRK onsdag 26 oktober

Få med dere programmet FBI, (på NRK 1) onsdag kveld 26 oktober kl. 19.45, hvor de stiller spørsmålet om hvorfor palmeolje brukes i morsmelkerstatning og barnegrøt som selges i Norge når det finnes sunnere alternativer. Ernæringseksperter er kritiske og mener produsentene velger det billigste alternativet fremfor å tenke på helsen til de minste.Jeg har skrevet flere saker som handler om dette, blant annet disse:

Eksperimentell matlaging
Det virker meningsløst å først fjerne næringsstoffer i en matvare, for så å erstatte dem med lignende næringsstoffer fra helt andre råvarer. Hva er vitsen med å fjerne melkefettet, som inneholder hele 400 ulike fettsyrer, fra melken, for så å erstatte det med palmefett og andre vegetabilske oljer? Er det pris og/eller holdbarhet? Det å erstatte melkepulver med skummetmelkpulver og vegetabilsk fett i mat, mener jeg gir barna et dårligere produkt.
Les hele saken her.
Barnematindustrien tjener stort på usikre foreldre
Barnematindustriens aggressive markedsføring rundt barnemat gjennom mange år, har bidratt til at flere og flere småbarnsforeldre har mistet troen på at de selv kan lage sunn og god babymat.
Les hele saken her.


Disse sakene berører også temaet barnemat:
Barnestyrt mattilvenning
Gill Rapley har utviklet et opplegg kalt baby-led weaning, på norsk: barnestyrt mattilvenning. I følge Rapley er normale, sunne og brysternærte barn, med god hjelp og støtte fra foreldrene, godt rustet til å mestre sin egen mattilvenning. Most barnemat fratar babyene mange opplevelser mener Gill Rapley.
Les hele saken her.
Kresen liten gane
Matvaner formes tidlig. Torvald er et levende eksempel på at ferdigmat på glass ikke smaker som hjemmelaget. Blir barnet vant til industriprodusert mat på glass, vil det sannsynligvis foretrekke det, og motsatt.
Les hele saken her.
Riktig mat bygger sterke generasjoner
”Gode matvaner går i arv. Riktig mat bygger sterke generasjoner.” Disse to flotte setningene er Nestlé Barnemats nye slagord.
Les hele saken her.
Barn spesielt utsatt for tilsetningsstoffer
Barn under 3 år er en spesielt utsatt gruppe i forhold til tilsetningsstoffer. De har lav kroppsvekt og mengden tilsetningsstoffer i maten de spiser har derfor mye å si for det totale inntaket. Fargestoffer, søtstoffer og konserveringsmidler er ikke godkjent i barnemat.
Les hele saken her.
Nestlé tror de revolusjonerer
Dampkokt barnemat med utgangspunkt i enkle og naturlige oppskrifter er ikke unikt for barn som er vokst opp på hjemmelaget barnemat. Foreldre har i alle år brukt enkle og naturlige oppskrifter og dampkokt barnematen for å bevare smak og næring.
Les hele saken her.
FBI hadde i 2009 en annen sak om palmeolje jeg også anbefaler dere å lese: Skjuler helseskadelig matolje

4 kommentarer:

 1. Interessant program. Men hvor ble det av den hjemmelagde grøten? DEN burde de ha reklamert litt bedre for! Isteden for å dra til Sverige.

  Og det med jern, nå skjønner jeg hvorfor helsedirektoratet må anbefale jernBERIKET grøt i sine anbefalinger. Kjøpemiddagen har jo så lite jern. Det har sikkert kjøpegrøten også.....også skal vi som bare lager hjemmelaget mat gå rundt og engste oss for dette med jern, hmmmm.

  SvarSlett
 2. Veldig mange gode poenger.. Kjempefin side.. Kommer til å brukes flittig når vi får første småtass i januar.

  Mvh
  Bjørnar Waage
  www.matlidenskap.com

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige kommentarer!
  Den hjemmelagde grøten burde absolutt vært reklamert for. Kjøpegrøten har et høyt jerninnhold kun fordi den er tilsatt jern. Men vi vet at jern som er naturlig i maten, blir utnyttet bedre i kroppen enn den som er tilsatt. Gi barna mindre grøt i stedet, og mer grønnsaker. Man trenger ikke gå over bekken etter vann. Butikkene er fulle av korn/mel man kan lage babygrøt av. Sak om grøt kommer om litt, med mange gode oppskrifter!
  Bjørnar, din side had utrolig mye spennende og fristende å by på. Den skal jeg bruke:-)

  SvarSlett
 4. Veldig bra at det blir satt litt mer fokus på dette. Forhåpentligvis kan det presse produsentene til å lage bedre produkter til de små. Men jeg er enig i at de godt kunne nevnt at det er mulig å lage grøten selv. Det har iallefall jeg tenkt å begynne med. Oversikten i boken din er kjempefin!
  H

  SvarSlett