Barn spesielt utsatt overfor tilsetningsstoffer

Dagbladet skrev før helgen en stor sak om tilsetningsstoffer. Det er godt å se at Dagbladet kan skrive om et tema som er så mye viktigere enn sære dietter og alskens slankekurer.
Flere og flere stiller seg i dag kritiske til det store forbruket av E-stoffer i maten. Mye tyder på at inntak av tilsetningsstoffer kan ha en sammenheng med enkelte sykdommer, intolleranse, allergier, uønsket adferd, hyperaktivitet, konsentrasjonsproblemer og andre plager. 
Barn under 3 år er en spesielt utsatt gruppe i forhold til tilsetningsstoffer. De har lav kroppsvekt og mengden tilsetningsstoffer i maten de spiser har derfor mye å si for det totale inntaket. Fargestoffer, søtstoffer og konserveringsmidler er ikke godkjent i barnemat.I følge regelverket skal mat til små barn reguleres restriktivt. Barnemat skal kun inneholde tilsetningsstoffer som er nødvendige for å produsere maten.
Men mange barn under tre år spiser matvarer som ikke går under definisjonen ”barnemat”. Ulike pålegg, spekemat, godteri, pølser, enkelte bakervarer og ellers hel- og halvfabrikata er produkter som inneholder stoffer som ikke er tillatt i mat til barn under tre år. 
Dette temaet har jeg belyst i flere artikler som jeg tidligere har skrevet på dinmat.no. Her vil jeg komme med noen konkrete tips og råd om hvordan unngå tilsetningsstoffer og hvilke man bør være ekstra oppmerksomme på. 

10 gode råd om hvordan unngå tilsetningsstoffer
1. Bruk fornuft og kritisk sans!
2. Kjøp rene råvarer og miks selv. Først da er maten hjemmelaget. Velg for eksempel pølser som er tilsatt melk i stedet for pølser som er tilsatt melkeprotein og tørrmelk.
3. Les innholdsdeklarasjonen på matvaren og velg produkter med kortest ingrediensliste. Vær årvåken i forhold til ferdigmatprodukter, blandingsprodukter og bearbeidede produkter.
4. Velg økologisk. Da unngår du blant annet rester av plantevernmidler i kornvarer og sprøytemidler i frukt og grønnsaker. Økologisk mat har ofte et høyere næringsinnhold og mer smak. Det er mindre gluten i kornproduktene, mindre nitrat i kjøtt osv.
5. Unngå lett-produkter om du er frisk og ikke har fått annen beskjed av lege. Når fettet er tatt bort, må produktet inneholde noe annet som erstatter den naturlige konsistensen og smaken.
6. Unngå mat som er tilsatt søtstoffer. Unn deg litt sukker eller søt frukt når suget etter søtt melder seg. Sukkerbehovet avtar sakte men sikkert når man får mindre sukkerholdige varer og ellers mat nok.
7. Vær oppmerksom på at ”ferskt” ikke alltid er ferskt. 
8. Inneholder matprodukter smaksforsterkere, kan det tyde på at matvaren er dårlig i utgangspunktet.
9. Vær kritisk til hva barna får servert. På emballasjen kan du se hvilke tilsetningsstoffer matvaren inneholder. Alle tilsetningsstoffer skal merkes med funksjon, spesifikt navn eller E-nummer.
10. Alle barn og spesielt barn med hyperaktiv atferd bør begrense inntaket av matvarer som inneholder natriumbenzoat (E211) og følgende fargestoffer:
Kinolingult (E 104)
Tartrazin (E 102)
Paraoransje (E110)
Azorubin (E122)
Nykockin (E124)


Allurarød (E129)

Disse fargestoffene  er de verste, men greit å unngå alle fargestoffer som er kjemist produsert. 




I tillegg til disse bør dere være obs på følgende:

Kunnstige fargestoffer: E 107 (gul), E123 (amarant), E132 (indigokarmin), E133 (briljantblå), E142 (grønn S), E151 (briljantsvart) og E155 (brun). 
E160b (annattoekstrakter) er et naturlig fargestoff som også bør unngås. 

Konserverringsmidler:
200-203 sorbater - i margariner, dipper o.l
210-219 benzoater - i drikker, medisiner o.l
220-228 sulfitter- i tørka frukt, pølser o.l
249-252 nitrater, nitritt - i kjøtt 
280-283 propionater - i brød, bakerprodukter o.l

Syntetiske antioksidanter:
310-312 gallater - i oljer, margariner, fritert mat
319-320

Smakstilsetninger
620-625 MSG og andre glutamater
627, 631 diatriumgyanylat og diatriuminosinat
635
HVP, HPP hydrolysert vegetabilsk protein, gjærekstrakt

Aroma
Tusenvis av aromastoffer er ikke notert med navn eller nummer siden de blir sett på som en produksjons "hemmelighet" .