Kresen liten gane


Forrige helg hadde vi besøk av Torvald på ett år. Han elsker foreldrenes hjemmelagede mat.

De kunne fortelle om da Torvald var på langtur med mor og far og tre eldre brødre. For enkelthet skyld kjøpte mor et glass industriprodusert middag. Innholdet i det første glasset ble spontant avvist. Mor prøvde igjen med et nytt glass fra butikken, men Torvald ristet på hodet og spyttet ut mosen. Hele ti forkjellige glass med ulike smaker og farger ble kjøpt inn, men ingen kjøpemat var god nok for Torvalds kresne gane. Far og mor måtte til å lage maten til Torvald fra bunnen av likevel, og gutten spiste glad og fornøyd med god appetitt. Kun hjemmelaget er godt nok, selv på tur.

Torvalds fine smaksløker godtar kun hjemmelaget


Matvaner formes tidlig. Torvald er et levende eksempel på at ferdigmat på glass ikke smaker som hjemmelaget. Blir barnet vant til industriprodusert mat på glass, vil det sannsynligvis foretrekke det, og motsatt. Hvis barnet kun får industriprodusert middag og grøt det første året, er det kanskje ikke rart om det rynker litt på nesen når hjemmelaget mat, mat familien ellers spiser og andre fremmende smaker plutselig blir tilbudt?

Jeg husker godt selv da vi under en ferie kjøpte ferdigmat til eldstemann da han var baby. Han spiste det meste han ble tilbudt, det var ikke det. Men magen reagerte og bleiene rant fullstendig over. Neste gang vi var på tur og prøvde oss på ferdigmat, skjedde det samme. Da ble det enklere å lage reisematen selv.

Her er noen enkle tips til mat på tur:
Nistematen trenger ikke være komplisert. Avokado med frukt metter godt og er praktisk mat på tur. Velg en avokado som er fast, men likevel gir etter for et lett trykk på toppen og i bunnen. Du kan blande avokado med banan, finrevet pære, most honningmelon eller en melon. Avokadokjøttet mørkner når det kommer i kontakt med luft, men dette unngår du når du blander det med frukt som inneholder vitamin C, eller lar steinen ligge i mosen frem til den skal spises.
Det er også mulig å servere barnet finraspet eple og pære. Frukten kan også blandes med finraspet gulrot. Bland gjerne inn litt olje, 1 ts per gulrot eller hel frukt, i denne salaten. Vitamin A i gulroten er et fettløselig vitamin, og det suges lettere opp i tarmen sammen med fett. Et raskt opp- kok gjør salaten lettere å tygge for dem som ennå ikke har fått så mange tenner.

God tur!