fredag 22. april 2011

Kresen liten gane


Forrige helg hadde vi besøk av Torvald på ett år. Han elsker foreldrenes hjemmelagede mat.

De kunne fortelle om da Torvald var på langtur med mor og far og tre eldre brødre. For enkelthet skyld kjøpte mor et glass industriprodusert middag. Innholdet i det første glasset ble spontant avvist. Mor prøvde igjen med et nytt glass fra butikken, men Torvald ristet på hodet og spyttet ut mosen. Hele ti forkjellige glass med ulike smaker og farger ble kjøpt inn, men ingen kjøpemat var god nok for Torvalds kresne gane. Far og mor måtte til å lage maten til Torvald fra bunnen av likevel, og gutten spiste glad og fornøyd med god appetitt. Kun hjemmelaget er godt nok, selv på tur.

Torvalds fine smaksløker godtar kun hjemmelaget


Matvaner formes tidlig. Torvald er et levende eksempel på at ferdigmat på glass ikke smaker som hjemmelaget. Blir barnet vant til industriprodusert mat på glass, vil det sannsynligvis foretrekke det, og motsatt. Hvis barnet kun får industriprodusert middag og grøt det første året, er det kanskje ikke rart om det rynker litt på nesen når hjemmelaget mat, mat familien ellers spiser og andre fremmende smaker plutselig blir tilbudt?

Jeg husker godt selv da vi under en ferie kjøpte ferdigmat til eldstemann da han var baby. Han spiste det meste han ble tilbudt, det var ikke det. Men magen reagerte og bleiene rant fullstendig over. Neste gang vi var på tur og prøvde oss på ferdigmat, skjedde det samme. Da ble det enklere å lage reisematen selv.

Her er noen enkle tips til mat på tur:
Nistematen trenger ikke være komplisert. Avokado med frukt metter godt og er praktisk mat på tur. Velg en avokado som er fast, men likevel gir etter for et lett trykk på toppen og i bunnen. Du kan blande avokado med banan, finrevet pære, most honningmelon eller en melon. Avokadokjøttet mørkner når det kommer i kontakt med luft, men dette unngår du når du blander det med frukt som inneholder vitamin C, eller lar steinen ligge i mosen frem til den skal spises.
Det er også mulig å servere barnet finraspet eple og pære. Frukten kan også blandes med finraspet gulrot. Bland gjerne inn litt olje, 1 ts per gulrot eller hel frukt, i denne salaten. Vitamin A i gulroten er et fettløselig vitamin, og det suges lettere opp i tarmen sammen med fett. Et raskt opp- kok gjør salaten lettere å tygge for dem som ennå ikke har fått så mange tenner.

God tur!

10 kommentarer:

 1. Kjempekresen gane her i gården også, og han brekker seg av ørsmå klumper i maten, så her må det virkelig moses, til tross for at han snart er 10 mnd! Håper det bedrer seg :)
  Tusen takk for informativ blogg!

  SvarSlett
 2. Jeg får nesten lyst på baby igjen, så jeg kan fortsette å lage babymat. :) Her spiste snuppa (1,5 år) bare hjemmelaget babymat og grøt (mye inspirert av dine tips), og nå storkoser hun seg med "voksenmaten" sammen med oss andre. Det er så godt å vite sånn noenlunde hva de får i seg, synes jeg. :)

  Er du forresten klar over at Pampers for en tid tilbake sendte ut inspirasjonsskriv med spesialtema mat, hvor de skrev flg. (sitat): "Når du begynner med grøt eller velling bør du velge de berikede produktene man kan kjøpe i butikken. Hjemmelaget inneholder vanligvis ikke nok jern og B-vitaminer." Ikke et ord om hva man kan gjøre for å "jernberike" maten selv. Da er det ikke rart at folk ikke "tør" å lage grøten selv.

  SvarSlett
 3. Jeg var ikke klar over inspirasjonsskrivet til Pampers, eller reklamen for berikede produkter fra butikken. Men jeg vet at mange får samme informasjon fra helsestasjonen. Jeg kjenner mange foreldre som er blitt møtt med kritiske kommentarer når de stolt fortalte at de lager grøten fra bunnen av - hjemmelaget grøt.
  Helsestasjonen bør i større grad oppmuntre foreldre til å lage maten selv, opplyse hvordan berike hjemmelaget grøt på naturlig måte.

  SvarSlett
 4. Enig med deg.

  Vi var faktisk så heldige at vi fikk et hefte av Helsedirektoratet fra helsestasjonen vår da lillegull ble født. Heftet handlet om spedbarn og mat. Her var det blant annet oppskrifter på middagsmat hjemmelagde grøter, og beskrivelse av hvordan man kan utnytte jernet i den hjemmelagde babygrøten. Den var veldig nyttig for oss.

  Ei venninne jeg har i en annen by hadde ikke fått denne brosjyren, og jeg tror ikke en gang de hadde den på helsestasjonen da hun spurte etter den.

  SvarSlett
 5. Hei Jeg har et spørsmål om avokado og hjemmlagde fruktpureer på glass.

  Hvor lenge holder det seg i kjøleskapet i luftette bokser? Og kan jeg fryse ned f.eks mos av avokado og banan/eple?

  Hilsen Ingvild, som ikke er noen kokk, men som ønsker det beste for min lille 6 mnd gamle baby :-)

  SvarSlett
 6. Hei igjen! Du trenger ikke være kokk for å gi det beste til din lille baby:-) Når det gjelder fruktpureer, så er de ofte greie å fryse. Nå har ikke jeg fryst avokado, da det er så enkelt å knø i farten - ei heller banan. Jeg vet det går fint an å fryse banan i skall, og du kan også prøve sammen med andre frukter, i tett boks. Kan være lurt å tilsette litt sitron i så fall, så blir den ikke brun så rast (gjelder også avokado). Jeg vil anbefale deg å ev. fryse ned frukt som epler og pærer, og ev. mos av bær. De holder seg meget godt i fryseren. Prøv deg frem .
  Lykke til!

  SvarSlett
 7. jeg har veldig lyst å lage hjemmelaget grøt og kan noen legge ut oppskrift her og tips til hvordan man jernberiker grøten? Så lurer jeg også på om noen kan fortelle meg hvilekn mat man kan gi av middag og pålegg og brød osv..til babyer/ barn under et år? Hva er det man ikke kan gi, har hørt man ikke kan gi egg,jordbær,salt, sukker, tilsetningsstoff, kumelk osv...men det er jo ikke så mange pålegg å velge i da når man ikke kan ha dette i.takknemlig for svar

  SvarSlett
 8. Hei, jeg lurer på om det er uheldig å gi Holle økologisk risgrøt/hirsegrøt/havregrøt osv hvor man tilsetter Holle eller Hipp økologiske tilskuddsblanding? Jeg har måttet gjøre det for å få en fin og jevn grøt for da jeg brukte morsmelk så ble grøten så veldig tynn og vanskelig å servere.
  Er det uheldig siden dette er industrifremstilt, jeg vil jo gi det beste til barnet mitt men det er ikke lett å vite hva man bør gi/ikke gi når grøten blir for vassen med morsmelk.
  Tidligere ville lillemor ha noen porsjoner grøt men nå er hun ca 9 mnd og vil hovedsakalig kun ammes og spiser bare 4-5 tekjeer med grøt for dag.er ikke det veldig lite/uvanlig når man er snart 9 mnd?
  er det uheldig å gi tilskuddsblanding slik at hun blir skikkelig mett i tillegg til å ammes for hun virker ikke fornøyd og da tenker jeg at det må være fordi hun ikke er skikkelig mett.

  ER forresten tilskuddsblanding det samme som morsmelkerstatning?
  Jeg synes det er vanskelig å vite hva jeg bør gjøre /ikke gjøre så jeg vil gjerne ha råd/tips.

  SvarSlett
 9. Siden datteren din snart er 9 måneder, ville jeg i stedet for tilskuddsblanding og morsmelkerstatning brukt enten kun vann eller en blanding av helmelk og vann i starten, gjerne økologisk melk. Så lenge det ikke blir så mye melk, går det helt fint. Mange barn begynner også å spise brød og mer kokte grønnsaker (hele som de spiser selv) i denne alderen, bruker tenner og gommer. Grønnsaker og middag er veldig bra å gi mer av i denne alderen, gjerne til kvelds også. Hvis du vil gi henen brød, ville jeg prøvd å bake brød ( se blant annet oppskrift på brød på forsiden), eller kjøpe ordentlig godt brød på bakeri, ev. økologisk hvis du har det tilgjengelig.
  Tilskuddsblanding har jeg ikke vært bort i, men skal undersøke hva det er.

  SvarSlett