onsdag 7. mars 2012

Het på grøten


Grøt er enkel, rask, sunn og billig mat for store og små. Endelig en fast food-trend vi kan kaste oss over med god samvittighet. 

I magasinet Foreldre og Barn denne måneden, ble jeg utfordret til å dele noen gode grøtoppskrifter. Reportasjen hadde tittelen "Het på grøten", og her følger noen av oppskriftene som sto i artikkelen. Noen av oppskriftene har jeg allerede lagt inn på bloggen, se Hjemmelaget babygrøt og Havregrøt som ikke trenger kokes.
.


Grøt av hele korn

Hele gryn inneholder både energi og mange mineraler, vitaminer og fiber. De er ofte lite bearbeidet og godt for magen. Når dere koker grøt av gryn, er det lurt å koke en større porsjon. Koker dere gryn i vann, kan det også erstatte ris i middagsmat.

Byggrynsgrøt

4 porsjoner

2 dl byggryn
1 liter lettmelk, vann eller rismelk
½ ts salt
1 ss meierismør
rørte bær eller frukmos

Slik gjør dere: La byggrynene ligge i kaldt vann natten over. Hell av bløtevannet. Kok opp væsken og ha i grynene. La grøten trekke (koke forsiktig) i 45 minutter. Rør av og til. Ha i smør. Dere må gjerne servere grøten med rørte bær, fruktmos honning og/eller nøtter.

Byggmelsgrøt

3-4 porsjoner

2 ½ - 3 dl byggmel
ev ½ dl hvetekli
½ l melk
½ l kulturmelk (ev. bruk melk også her)
1 ts salt

Slik gjør dere: Bland mel, kli og kulturmelk og rør til det koker. Spe med melk og la grøten koke i ca 8 minutter. Rør jevnlig og ha i salt når grøten er ferdig.
Søt grøten med det som hjertet begjærer: bær, bærmos, tørka frukt, nøtter, honning…

Quinoagrøt

1 porsjon

Quinoa er næringsrikt med 12-18% fullverdig protein og en god kilde til fiber, fosfor, magnesium og jern. Frøet er glutenfritt og regnes for å være lettfordøyelig. Det tar litt tid å tilberede quinoa, så et tips er å lage dobbel porsjon kvelden før, så har du grøt til dagen derpå.
1 dl quinoa
2 dl melk eller usøtet havremelk

½  vaniljestang
kanel

salt

rørte bær, rosiner, honning, agavesirup eller maplesirup
ev. bær og nøtter
Slik gjør dere: Skyll quinoaen grunding i kaldt, rennende vann for å få bort bitterstoffene. Bløtlegg dem gjerne i 30-60 minutters tid i tillegg.

Skrap ut frøene av vaniljestangen, og kok dem og stengene opp med quinoa, melk, kanel og salt.
Fjern vaniljestengene når grøten har begynt å koke, og la så grøten koke videre i 15-20 minutter - til quinoaen er mør.

Nyt grøten med melk (ev. havremelk eller soyamelk hvis melkeallergi), en skje rørte bær, rosiner, en god håndfull ferske blåbær, grovhakkede nøtter, eller honning.

Hirsegrøt

Hirsegrøt smaker egentlig litt som risengrynsgrøt, og er fin å spise til både frokost, lunsj og middag. Også er det utrolig enkelt å lage. Til en sulten person trenger du:
0,5 kopp hel hirse
1,5 kopp vann
1 kopp melk
salt

Slik gjør dere: Skyll først hirsen grundig, først i kaldt vann, deretter varmt vann. Dette bør du gjøre for å få vekk bitterstoffene som naturlig finnes på kornene.
Kok opp vann og ha i hirsen. La småkoke til det nesten ikke er mer vann igjen. Ha så i melk, og la grøten småkoke videre til den får en fast konsistens. Smak til med salt.
Hvis du vil ha en enda mer risengrynsaktig grøt, kan du spe på med enda mer melk, og la grøten koke i 30-40 minutter.
Server med et smørøye, kanel, hakket aprikos (eller andre tørkede frukter) og nøtter.

Kokt havregrøt

1 porsjoner

1 dl havregryn
2 ½ dl væske (melk, eller melk og vann)
¼ ts salt

Forslag til topping: 1 ts rørte bær og1 ss rosiner eller smørøye.

Slik gjør du: Ha havregryn og væske i en kjele. Kok opp under omrøring og la grøten småkoke i ca. 5 minutter til den er passe tykk.  Smak til med litt salt før servering. Server med melk, rørte bær og rosiner.

Har dere rester av grøt – grøt ingen vil spise, bruk det i brøddeigen og dere får et saftige brød! 

8 kommentarer:

 1. Hvilken type grøt anbefaler du til en ettåring? Jeg leste saken i Foreldre og Barn, men var litt usikker på hvilken aldersgruppe de forskjellige typene var beregnet på. Mulig det ikke er noen "aldersgrense", men greit å sjekke ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ettåringer kan spise alle disse grøtene:-) Men de yngste bør vente med hele byggryn og havre, begynne med finmalt først.
   Lykke til!

   Slett
 2. Hei, og takk for flott blogg (og boka "lettlaget barnemat")!

  Jeg lager all mat selv til min 6 mnd gamle baby og har stor glede av dine grøtoppskrifter. Middag står nå for tur da gutten spiser mye, både grønnsaker, frukt og grøt! Jeg ser imidlertid at du ikke har tatt med grøt av rismel i oppskriftboken eller på bloggen, er det noen spesiell grunn til det? Jeg har kjøpt rismel av hele riskorn, altså grov type.

  Jeg prøver å variere melsorter, og har til nå prøvd hirse, hirse/havre, og spelt. Tenke å prøve maismel nå. Burde jeg være mer forsiktig med gluten (hver grøtsort en uke av gangen). Spelt i en uke ble kanskje for mye? Ammer fortsatt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du nevner rismel!
   Jeg har ikke tatt med rismel i oppskriften da det ikke er like enkelt å få tak i over alt i Norge. Men rismelk er helt fint å starte med fra barna er små - det inneholder jo ikke gluten. jeg brukte det en del selv. Sammalt rismel kan fåes kjøpt på de fleste helsekostforetninger. Naturris er også god å bruke i risgrøt.
   Du må gjerne bruke mel med gluten og fint å introduere gluten mens barnet får morsmelk.

   Slett
 3. Jeg synes byggmelsgrøt (kokt på vann og søtmelk, og smaksatt med bær) blir besk på smak. Er det meningen? Barnet vil ikke spise det, og det skjønner jeg faktisk... Det rare er at den kjennes mindre besk ut uten bær. Har du noen forklaring på det? Jeg bruker selvpukkede, frosne bær, uten sukker, og havregrynsgrøten blir veldig god da:-)

  SvarSlett
 4. Hei!
  Jeg har funnet mye inspirasjon i boka di, lettlaget barnemat!
  Jeg har en gutt på 10mnd som har vært veldig glad i grøt. Gleden har avtatt gradvis og nå vil han ikke ha grøt. Jeg lagde havregrøt av havregryn og blandet med moste bær og det gikk ned på høykant! Men er han for ung til å få hele havregryn?

  SvarSlett
  Svar
  1. La ham kose seg med hele havregryn, han er ikke for ung:-)

   Slett
 5. Hei! Jentene våre på 4,5 mnd har begynt med smaksprøver. Skal en vente med å gi quinoagrøt til de er litt eldre eller kan vi gi det nå?

  SvarSlett