mandag 6. februar 2012

Vi vil ha mat uten palmeolje

Hvorfor reageres det ikke på at ferdigmatprodukter barn spiser ofte og mye av, og som de fleste ser på som "barnevennlig", inneholder relativt store mengder billig, usunn og dårlig palmeolje?

Bildet er hentet fra Regnskogsfondets nettside

Hvorfor godtar vi at matprodusentene putter denne beryktede oljen i maten vår når vi selv ikke har oljen på kjøkkenet?
Grønn Hverdag og Regnskogfondet har gjort en fantastisk jobb og laget en palmeoljeguide som gjør det enklere for forbrukere å undersøke om produktene i butikkhyllene inneholder palmeolje. 85 % av 500 produkter regnskogsfondet undersøkte, inneholder palmeolje som hverken er sunn, kortreist (lokalprodusert) eller miljøvennlig. Guiden er et effektivt verktøy i det helsefremmende arbeidet og i arbeidet for et mer bærekraftig og rettferdig samfunn.

På Grønn Hverdags nettsider kan du skjekke hvilke matvarer som inneholder palmeolje, og hvor mye. Eksempler på matvarer som er populært hos barn og som kommer dårlig ut, er taco, sjokoladepålegg (de fleste merker), nudler, kjeks, chips, popkorn, bakervarer, frokostblandinger, sprøstekt løk, fiskepinner og annen frossenmat - deprimerende å tenke på. Nestlé barnegrøt, som jeg har skrevet om tidligere (les her), nekter å oppgi hvor mye palmeolje de putter i barnematen, og noen typer sjokolade. Margariner generelt kommer dårlig ut. Coop Delikatessemargarin er kanskje den værste, med mellom 70 og 80 % palmeolje. Opptil halvparten av melange margarin kan være palmeolje, og Flora Original, Soft Flora Lett og Soft Flora Oliven, inneholder alle palmeolje!
Nesten all palmeolje i norske matvarer kommer fra Indonesia og Malaysia. Regnskogene er verdens mest artsrike økosystemer og palmeoljeindustrien er i dag den viktigste årsaken til at regnskogene i disse landene forsvinner. Orangutangen lever kun i Indonesia og Malaysia, og er utrydningstruet på grunn av palmeolje.

Trenger vi flere argumenter for å forby bruk av palmeolje i mat? Er dette et tema politikerne unngår fordi vi helst ikke vil tenke på hvor mye dårlig mat barn i Norge får i seg i løpet av uka? Følger vi alle apatisk med strømmen uten å ta hensyn til de sterke bevisene på at sterkt bearbeidet mat med palmeolje, ofte blandet sammen med flere andre lugubre ingredisener, kan forårsake overvekt, kreft, diabetes 2 og andre livsstilsykdommer? Matprodusentene jobber hardt for å skape inntrykk av at forskningen er ufullstendig, slik tobakkindustrien har gjort siden bevisene for at røyking forårsaket kreft ble allment kjent (ble dokumentert så tidlig som på 1940- tallet).

Et forbud ville vært effektivt - til det beste for barna, for voksne og for lokalbefolkningen og Orangutangen i Indonesia. Enn så lenge er det opp til forbrukere å ta palmeoljeguiden i bruk! Det finnes produkter uten palmeolje innenfor alle matvaregrupper. Og lager du maten fra grunnen av, er du sikker på å unngå den. Skriv gjerne under du også: Jeg vil ha mat uten palmeolje

Foto: Regnskogfondet

PS: Noen har kanskje blitt fortalt at palomeolje også er sunt. Kaldpresset, uraffinert palmeolje  inneholder verdifulle mikronæringsstoffer, men palmeoljen som brukes i ferdigmatindustrien har gjennomgått en hardhendt ekstraksjons- og raffineringsmetode som ødelegger næringsstoffene.
Vær opmerksom på at palmeolje ofte står oppført som "vegetabilsk olje" på ingredisenslisten.

7 kommentarer:

 1. Jeg kan bare ikke skjønne hvorfor myndighetene ikke gjør noe med dette, men som du påpeker er det nok sammensatte grunner, bla at det er et problematisk tema å ta tak i. I tillegg er det kanskje en sterk lobbyvirksomhet, økonomisk begrunnet , på lik linje med tobakken som du også nevner. Fyyy! Takk for at du opplyser oss om dette! :)

  SvarSlett
 2. Palmeolje er en skikkelig fæle greier. Jeg har blogget en del om det. Her hjemme boikotter vi alt med palmeolje - også kosmetikk og hud- og hårprodukter.

  SvarSlett
 3. Det ser heldigivs ut som om ting er litt på gli nå, men det tar tid! Vita hjertego vurderer blandt annet å fjerne palmeolje fra sitt margarin. Det skulle bare mangle sier nå jeg! Syntes nesten det er litt rart at Nasjonalforeningen for hjerte og lungesyke anbefaler dette margarinet.Vi bruker det også på hjerteovervåkningen der hvor jeg jobber. Å bruke ekte smør ville jo være horribelt....?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Om jeg hadde hatt problemer med hjertet, ville jeg ikke hatt Vita Hjertego - det vet jeg sikkert. Og er vi så sikre på at det å bruke ekte smør er så horribelt? Økologisk er kanskje ikke det verste? Blir spennende å følge med hjerteforskingen i tiden som kommer.

   Slett
 4. Jeg ser at Vita hjertegod sine margariner nå står oppført med 0 % palmeolje. Er endringer så smått i ferd med å skje allerede? Det ville jo være veldig positivt, i så fall! :)

  SvarSlett
 5. Takk for tips om Palmeolje-guiden. Jeg har nettopp funnet ut at Bokstvkjeksen fra Sætre inneholder en del palmeolje. Trodde den var litt sunnere... Ble inspirert av deg til å skrive om dette temaet på Skolelyst:-)

  SvarSlett
 6. Flott Benedicte!! Riktig som du sier Tonje at Vita hjertegod står oppført med 0 % palmeolje (det var det ikke før). Viktig at vi som forbrukere prater om hva som puttes i maten - senest i dag leser jeg om en undersøkelse av søtstoffet sukralose på forskning.no.... lite hyggelig lesning.

  SvarSlett