Oppskrifter


Hjemmelaget marsipan





Det er lett å lage marsipan selv. For å lage 1 kg marsipanmasse trenger du:

1/2 kg skåldete, malte mandler
1/2 kg melis
1-2 eggehviter
ev. et par dråper sitron.

Bland sammen mandler melis og litt eggehvite om gangen + ev. sitrondråper. Elt marsipanen godt.

Kanskje barna synes marsipanen blir bedre om dere lager kuler eller stenger og dypper dem i smeltet, mørk sjokolade.
En annen variant er å putte marsipan i dadler (ta ut steinen først), og eventuelt dyppe dem i sjokolade etterpå.

Krydret banan- og havrekjeks

(ca. 45 stk)
Steketemperatur: 180 grader
Fyll opp krydderhyllen, og lag en porsjon med saftige banan- og havrekjeks. Det gjør ingen ting om du mangler et krydder eller to.
100 g smelta smør
2 dl havregryn
2 dl brunt sukker
2 ½ dl hvetemel
1 dl kokos
1 ts bakepulver
1 natron
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts nellik
2 ts ingefær
1 ts muskat
2 bananer
(ev. ½ dl hakket mørk sjokolade)




Slik gjør dere: Sett ovnen på 180 grader.
Smelt smøret og avkjøl. Bland alt det tørre. Mos bananene med gaffel for seg før du blander alle ingrediensene sammen. Fyll på med mer havregryn om deigen virker løs, deigen skal ikke "flyte" ut (kommer litt an på hvor store bananer dere bruker).
Legg 1 ss med deig på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek kjeksen midt i ovnen i 10 – 15 minutter til de er gjennomstekt. Kjeksen kan gjerne stå og avkjøle seg litt på stekebrettet før dere legger dem på rist. Når dere legger dem i boksen,  kan det være lurt å ha et matpapir mellom lagene da kjeksen kan bli litt myk.





Blåbærmuffins
(hentet fra boken Lettlaget barnemat)

En muffins er passe stor for en liten barnehånd, go en passe porsjon for en liten barnemunn. Bruker dere frosne blåbær, kan de blandes i røren uten å misfarge. Blåbær kan erstattes med andre frosne bær, skrelt og finhakket eple, sjokoladebiter og lignende. 

STeketid: ca. 15 minutter
Steketemperatur: 200 grader

100 g smør
1 1/2 dl sukker (gjerne rørsukker)
2 egg
2 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3 ss rømme
3 dl bær

Slik gjør dere: Smelt smøret, ha sukker i en bolle og hell smøret over. Tilsett ett og ett egg under kraftig visping. Sikt i melet blandet med bakepulver. Ha i rømme, og rør til slutt forsiktig inn bærene.
Fyll muffinsformene ca. halvfulle, og stek midt i ovnen ved 200 grader i 15 minutter. 





Blåbærgrøt
(dere kan bytte ut blåbær med bringebær eller andre bær)

ca. 5 dl  blåbær
2 – 3 dl vann
sukker etter hvor søte blåbærene er, ½ til 1 dl (gjerne rørsukker)
1 ss potetmel (blandes ut i litt vann)


Slik gjør dere: Ha blåbærene i en gryte. Tilsett vann og gi det et raskt oppkok. Ha i sukker.
Kok opp på nytt og tilsett potetmel rørt ut i vann. Ønsker du tykkere grøt, kan du ha i mer potetmel. Kok så vidt opp på nytt. Bruk mer vann om du synes grøten blir for konsentrert.

Vaniljesaus
Vaniljesaus passer godt til blåbærgrøt, men kan også nytes med blåbær som de er.

3 eggeplommer
3 ss sukker (gjerne rørsukker)
3 dl helmelk eller fløte
fra fra en halv vaniljestang eller 1 ts hjemmelaget vaniljesukker

Slik gjør dere: Kok opp væsken med vaniljefrøene eller vaniljesukker. Visp sammen eggeplommer og sukker. Pisk inn halvparten av væsken i eggemassen og hell deretter alt tilabake i gryten. Varm opp sausen under røring, man pass på så den ikke koker. Da skiller den seg. Avkjøl sausen, men rør i den av og til så dt ikke dannes snerk.



UHU-pasta med reker eller stekt fisk

Barna var litt skeptiske første gangen de ble servert pasta med pesto. Men etter en grundig smaksprøve, var tallerken full. Dette er retten for de som er glad i reker.
Pasta til 4 personer
1 porsjon grønn pesto
½ - 1 kg reker eller fisk (stekt laks eller torsk)
ev. litt hvitløk og 1 ss olje
cherrytomater
ev. parmesanost
Rens først rekene og kok så pasta etter anvisning på pakken.
Lag grønn pesto, for eksempel basilikum eller koriander (dere kan også kjøpe ferdiglaget på glass) og hakk ev. hvitløk. Det er ikke nødvendig, men rekene smaker enda bedre om dere så vidt surrer dem i litt olje og hvitløk. Bruker dere fisk, steker dere fisken i små fileter i stekepanna med salt og pepper. 
Bland reker, ev. fisk, pesto og pasta.
Pynt med cherrytomater og dryss ev. på parmesanost.



Rødbetedipp

 Denne dippen har en søtlig smak. I rødbetsesongen kan dere skrelle og koke ferske rødbeter. Har dere ikke ferske, brukes hermetiserte rødbeter fra boks.

Koketid: 20-30 minutter

450 g rødbeter
1 ½ dl yoghurt
1 ss sitronjuice
eventuelt 50 g cashewnøtter

Slik gjør dere: Skrell og kutt fersk rødbeter og sett dem på kok. Kok dem til de er møre.
Mos rødbetene 1 ½ dl yoghurt og 1 ss sitronjuice til mosen er myk og uten klumper. Om dere er glad i cashewnøtter, kan de tilsettes før blandingen moses.



Tsatsiki - agurkdipp

1 agurk
2 dl yoghurt naturell (gjerne matyoghurt, gresk)
½ presset hvitløkfedd (liten)

Slik gjør du:
Riv agurken på et råkostjern og legg den i en sil, eventuelt i et kaffefilter. Klem ut så mye saft som mulig. Dere kan også sile yoghurten i et filter slik at mest mulig væske siles ut.
Bruk en gaffel og bland agurken med yoghurt og             presset hvitløk
Dressingen kan gjerne stå kaldt i minst en time før dere skal spise.


Ertedipp

100 g erter
1–2 ss crème fraîche
1 ss saft av sitron
ev. litt finhakket løk

Slik gjør du:
Mos ertene med stavmikser eller i en kjøkkenmaskin. Rør inn crème fraîche, sitron og ev. finhakket løk.


Avokadodipp 
Avokado er skogens grønne smør. Den er rik på flerumettede fettsyrer, E- og B-vitaminer samt folinsyre som er med på å bygge opp kroppens motstandskraft. Avokado smaker best hvis den moses med en gaffel.

1 avokado
ev. 1 hvitløkfedd
saften av ½ sitron
1 ts sukker
½ beger crème fraîche
salt og pepper etter smak

Slik gjør du:
Del avokadoen i to, ta ut steinen og skrap ut innholdet med en skje. Mos avokadokjøttet med en gaffel. Press hvitløken med en hvitløkpresse. Tilsett sitronsaft og sukker, hvitløk og crème fraîche og bland godt. Smak til med salt og pepper.

Dessertdipp til fruktpinner


FRUKT Å DYPPE
ananas, melon, mango, eple, pære, druer og jordbær

DIPP
1 dl kesam eller yoghurt
1 ts sukker, honning eller hjemmelaget vaniljesukker (se side 00)
ev. nøtter, for eksempel valnøtter eller mandler
ev. mørk kokesjokolade
ev. kanel

Slik gjør du:
Bland kesam eller yoghurt med sukker, honning eller hjemmelaget vaniljesukker. Dere kan ha i én eller flere smakstilsetninger, for eksempel finhakkede nøtter, sjokolade og kanel. Barna kan eksperimentere med flere varianter.
Hjemmelaget sjokoladepålegg med nøtter
Jo mørkere sjokolade, jo flere antioksidanter.

50-75 g hasselnøtter eller mandler
100 g 70% sjokolade
1 dl fløte
1 dl helmelk
1 ts hjemmelaget vaniljesukker eller skrap en vaniljestang
125 g usaltet smør

Slik gjør dere: Ha nøttene i en matprosessor eller bruk en stavmikser, og kjør dem til det blir finmalte, nesten smøraktig. Ha fløte, melk og sjokolade i små
terninger i en kjele, og varm forsiktig opp til sjokoladen har smeltet. Når sjokoladen er smeltet, tilsetter dere smøret i små klumper. Pisk det godt inn i sjokolademassen. Rør deretter forsiktig inn nøtteblandingen og vaniljesukkeret. Smak eventuelt til med litt salt. Hell sjokoladepålegget på et glass. Avkjøl og sett det i kjøleskapet. Holder seg en uke, men blir nok spist opp før den tid. 



Sunt ”sjokolade” pålegg

Bruker dere rå kakao, vil pålegget inneholder enda flere antioksidanter.

Ca. 2 dl dadler (helst myke, litt store)
Ca. 1 dl mandler eller vel ½ dl solsikkefrø (ristet)
2 ss nøytral olje (solsikke–, peanøtt– eller maisolje)
3 ts kakao
1 ts hjemmelaget vaniljesukker eller fløtekaramelldråper (uten e-stoffer)

Slik gjør dere: Fjern stein fra dadlene og kok dem møre i litt vann. Bruk ikke for mye vann når de kokes da det kan gi litt vassen smak. Fjern eventuelt kokevann og sett til side. Mos dadlene med stavmikser eller kjør de i en kjøkkenmaskin. Bland inn finmalte mandler (eller solsikkefrø), kakao, melis eller hjemmelaget vaniljesukker og olje. Bland godt sammen. Tilsett eventuelt noe av kokevannet om blandingen virker for tykk. Ha pålegget på glass og sett det i kjøleskapet. Pålegget holder seg minst 3 uker i kjøleskapet.


Hjemmelaget sjokoladepålegg uten nøtter

200 g sjokolade 
bruk gjerne ½ melkesjokolade (Nidar Bergene) og halvparten kokesjokolade (gjerne økologisk)
2 dl fløte
75 g mykt smør (uten salt)

Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den over sjokoladen. Rør godt. Ha i mykt smør  og rør sammen til en glatt og myk masse. Hell blandingen over på glass og sett det i kjøleskapet natten over.

Sjokoladepålegget holder seg i kjøleskapet opptil en uke, men forsvinner nok før!

Barnevennlig fisk 


4 kommentarer:

  1. Var på hagemøte der Margit Vea snakket om sunn mat,helt topp. Godt at noen tar opp kampen mot alle ferdigmatprodusentene som propper oss fulle med farlige tilsettninger.Nei folkens våkn opp!! Lag maten fra grunn av så vet du hva den innholder.

    SvarSlett
  2. tusen takk for min beste kokebok "lettlaget barnemat" stor inspirasjon. vært i bruk i mange år selv om gutten er 6 år. skal kjøpe dine nye bøker. tusen takk bare fortsett:-) vi trenger deg/dere.

    SvarSlett
  3. flott blogg, liker denne bloggen

    du skulle hatt slik mal som denne tilbudsvarer.blogspot.com
    slik at mab kan skrolle med chrome nettleser enda bedre

    SvarSlett
  4. flott blogg, liker denne bloggen

    du skulle hatt slik mal som denne tilbudsvarer.blogspot.com
    slik at mab kan skrolle med chrome nettleser enda bedre

    SvarSlett