Hjemmelaget barnemat

Oppskrifter på hjemmelaget babygrøt
Fordelene med å lage babygrøten fra grunnen av, er mange:


 • Dere bestemmer selv hva som er i grøten og har full kontroll over innholdet. På denne måten kan dere unngå raffinert palmeolje.
 • Hjemmelaget grøt er grovere, gir bedre tyggemotstand og forebygger forstoppelse.
 • Grøten trenger ikke smake så søtt og inneholde så mange enkle sukkerarter som den industriproduserte (noen grøtsorter innholder hele 25 % sukkerarter).
 • Dere kan berike grøten med naturlige råvarer som inneholder mineraler, som jern, og vitaminer. 


Eksperimentell matlaging
Det virker meningsløst å først fjerne næringsstoffer i en matvare, for så å erstatte dem med lignende næringsstoffer fra helt andre råvarer. Hva er vitsen med å fjerne melkefettet, som inneholder hele 400 ulike fettsyrer, fra melken, for så å erstatte det med palmefett og andre vegetabilske oljer? Er det pris og/eller holdbarhet? Det å erstatte melkepulver med skummetmelkpulver og vegetabilsk fett i mat, mener jeg gir barna et dårligere produkt.
Les hele saken her.
Barnematindustrien tjener stort på usikre foreldre
Barnematindustriens aggressive markedsføring rundt barnemat gjennom mange år, har bidratt til at flere og flere småbarnsforeldre har mistet troen på at de selv kan lage sunn og god babymat.
Les hele saken her.
Barnestyrt mattilvenning
Gill Rapley har utviklet et opplegg kalt baby-led weaning, på norsk: barnestyrt mattilvenning. I følge Rapley er normale, sunne og brysternærte barn, med god hjelp og støtte fra foreldrene, godt rustet til å mestre sin egen mattilvenning. Most barnemat fratar babyene mange opplevelser mener Gill Rapley.
Les hele saken her.
Kresen liten gane
Matvaner formes tidlig. Torvald er et levende eksempel på at ferdigmat på glass ikke smaker som hjemmelaget. Blir barnet vant til industriprodusert mat på glass, vil det sannsynligvis foretrekke det, og motsatt.
Les hele saken her.
Riktig mat bygger sterke generasjoner
”Gode matvaner går i arv. Riktig mat bygger sterke generasjoner.” Disse to flotte setningene er Nestlé Barnemats nye slagord.
Les hele saken her.
Barn spesielt utsatt for tilsetningsstoffer
Barn under 3 år er en spesielt utsatt gruppe i forhold til tilsetningsstoffer. De har lav kroppsvekt og mengden tilsetningsstoffer i maten de spiser har derfor mye å si for det totale inntaket. Fargestoffer, søtstoffer og konserveringsmidler er ikke godkjent i barnemat.
Les hele saken her.
Nestlé tror de revolusjonerer
Dampkokt barnemat med utgangspunkt i enkle og naturlige oppskrifter er ikke unikt for barn som er vokst opp på hjemmelaget barnemat. Foreldre har i alle år brukt enkle og naturlige oppskrifter og dampkokt barnematen for å bevare smak og næring.
Les hele saken her.

17 kommentarer:

 1. Hei Margit,

  Gutten min har fått hjemmelaget grøt hver kveld i rundt en måned, og nå skal vi begynne med "middagsmat" på formiddagen.

  Plutselig kjenner jeg hvor lettvint det er å kjøpe et glass med ferdig middag til poden - de er jo hermtisert på fabrikk og tåler romtemperatur (ergo kan jeg ta dem med i stellebaggen uten å være bekymret for temp og bakterievekst.

  Men kan jeg hermetisere hjemmelaget barnemat selv? Kan du noe om dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har fryst ned mat i avent sine kopper. Helt genialt å raske med seg en kopp fra fryseren og varme i mikro eller vannbad ute på byen eller på besøk.

   Slett
 2. Jeg pleier å lage en "stor" porsjon, som jeg fryser i mindre prosjonsvise bokser og varmer i mikro. På denne måten unngår du glass og kan oppbevare på ufarlig måte. I tillegg trenger du ikke lage mat hver dag. Jeg og mannen min har brukt å lage 2-3 retter (feks 2 med fisk og en med kjøtt) på søndager (tar ca 1-2 timer med alt) og da har vi mat hele uka. Vi bare merker på bokser og varierer hver dag:-)

  SvarSlett
 3. Nina Meling Haugen30. mai 2012 kl. 12:14

  Heisann.

  Da har mamma (Sol) kjøpt boken din "Lettlaget barnemat" til meg, så i kveld har jeg sittet og lest og blitt inspirert til å lage mat til Leon 8 mnd gammel. :)
  Så nå må jeg ut å handle i morgen, og komme i gang! Spennende med nye oppskrifter!
  Hilsen fra Nina Meling Haugen (Slekta di fra Skien)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nina!
   Takk for koselig melding her på bloggen!! Det kan være at det blir et kurs i Skien i August, uke 34. Det er en gjeng som har lyst til å arrangere kurs, men de var litt få og da ble det litt dyrt. Kunne du tenke deg å få med noen venner, så kunne dere slått dere sammen med den andre gjengen? Tenkte i utgangspunktet fredag 24 august, førmiddagen (11.30 - 14.00):-)
   Jeg har noen venner i Skien som jeg tenkte jeg skulle besøke på veg hjem fra Tønsberg, så da kan jeg holde et kurs i samme slengen.

   Slett
 4. Heia:) er kjempe beundrer av boken din lettlaget barnemat å lager alle middagene selv til min 8 mnd gamle datter! Jeg ønsker nå å lage grøten selv også mene lurer da på om det er mulig å lage grøt å fryse ned?

  SvarSlett
 5. Det er ikke alltid grøten blir like god da, men du kan jo prøve. Selv synes jeg det er bedre å lage f.eks. tre til fire porsjoner for to til tre dager og sette det i kjøleskapet. Da må man som regel tilsette mer væske når det varmes opp.
  Lykke til!

  SvarSlett
 6. Hei :-)

  Jeg syns det er så vanskelig å vite hvor mye olje jeg skal tilsette i kosten. Sønnen min er 7 måneder. Han har hovedsakelig spist semper/småfolk sin grøt som er tilsatt litt rapsolje i tillegg til grøt fra Holle. Vi gir ikke tran lenger da han brekker seg noe fryktelig. Han får D-vitamin dråper og jeg ammer. Men er så usikker på om han får nok Omega 3 :O
  Jeg lager middag fra bunn og noen ganger får han glass fra hipp el semper. Lagde kjøttgryte med eple fra boka di her om dagen, den likte han veldig godt. Er det slik at jeg bør tilsette olje i all mat jeg lager fra bunn, men ikke ferdigmaten? Har kaldpresset rapsolje, men vurderer udo’s choice.

  Vennlig hilsen en veldig forvirret mamma :-D

  SvarSlett
 7. Hei!
  Du bør tilsette litt fett i maten, og vi anbefaler ekte meierismør eller god olivenolje (jomfruolje) eller kokosolje (også uraffinert exstra virgin, jomfruolje). Det skal være tilsatt fett i ferdigmaten, men barn trenger gode fettsyrer. Ha gjerne litt meierismør i grøten også, særlig om du ikke koker den med H-melk. Udo´s choice vil jeg ikke anbefale da den inneholder en del omega 6, noe vi i utgangspunktet får nok av. Da er det bedre å gi barna smør, som nautrlig inneholder mange forskjellige fettsyrer, samt olivenolje, kaldpresset/jomfruolje. Rapsolje er også ok så lenge den ikke er raffinert - dvs. jomfruolje/kaldpresset.
  Delta gjerne på et av kursene våre om du vil lære mer:-)

  SvarSlett
 8. Hei :-)

  Tusen takk for svar.
  Skulle gjerne gått på et kurs, men bor i Østfold så det blir nok litt vanskelig. Har den ene boka di, kanskje jeg må koste på meg en til ;-)

  Hilsen en litt mindre forvirret mamma :-)

  SvarSlett
 9. har du kurs i trondheims området i år?
  har vel det meste i boks, når det gjelder næring og varer, men alltid gøy med litt mer kunnskap.
  Hadde vært gøy og vært kursholder også , viktig å gi info om at hjemmelaget ikke trenger ta tid.

  SvarSlett
 10. lurte vel også på om det er noen sunne typer MME på markede.
  ganske mye de har i disse produktene.
  lest om hoppemelk, men prisen er ikke akkurat billig og fruen er litt skeptisk.

  SvarSlett
 11. Hei, jeg så på god morgen Norge hvor du laget kraftdrikk til barn og har følgende spørsmål:
  1) Må man bruke kokosolje? Er den der for smakens skyld? (Jeg har ikke forstått "hysteriet" rundt kokosfett-/melk/olje, og bruker selv en oljeblanding til barn fra Holle)
  2) Kan barn på 7 måneder få kraftdrikk?
  3) Kan det fryses ned og tines ved behov?
  På forhånd takk for svar! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ida!
   !) Du kan bruke smør også - det er gode fettsyrer i både kokos og smør, men variasjon er bra. Tilsettes ikke kun for smak:) mest på grunn av fettsyrene.
   2) Det kan de!Veldig bra fra de begynner med fast først.
   3) Det kan fryses og supert å blande i middagsmoser også. Isterningbrett er supert å bruke.
   Lykke til!

   Slett
 12. Hei Ida!
  !) Du kan bruke smør også - det er gode fettsyrer i både kokos og smør, men variasjon er bra. Tilsettes ikke kun for smak:) mest på grunn av fettsyrene.
  2) Det kan de!Veldig bra fra de begynner med fast først.
  3) Det kan fryses og supert å blande i middagsmoser også. Isterningbrett er supert å bruke.
  Lykke til!

  SvarSlett
 13. Tusen takk for svar! :) Jeg ønsker meg barnematskokeboken din, men foreløpig må jeg eksperimentere litt selv. Har som mål å få lagd grøtpulveret ditt også.

  SvarSlett
 14. Hei Margit!
  Jeg lurer på om det er trygt å bruke holli mølle produkter til babygrøt 6 mndr? Leste om at barnegrøten er trukket fra markedet. Evt. hvilke produkter vil du anbefale til babygrøt?
  På forhånd takk for svar!

  SvarSlett