Mat er et fantastisk pedagogisk verktøy. Matlagingen kan
gjøres som en del av et pedagogisk opplegg, der flere mål i rammeplanen blir
ivaretatt. For barna i barnehagen er matlaging en felles aktivitet som gir positive
opplevelser. Det er derfor med glede vi ser at mat og helse nå prioriteres i i
den nye rammeplanen for barnehager! Dette har vi ventet på.
Når barna tar del i matlagingen kan vi snakke om hvordan
maten har kommet seg til tallerken, vi kan se på grønnsaken eller frukten,
kjøttstykket eller fisken og undre oss over hvilken fasong den har, hvilken
smak den har, hvilken farge og konsistens den har. Barna kan lære seg hvilke
bokstaver som brukes for å skrive navnet på matvaren, vi kan smake på den og se
om den smaker ulikt avhengig av hvordan den er tilberedt. Vi i Margit Vea AS
ønsker å kunne bidra med vår kunnskap, erfaring og engasjement rundt mat som
pedagogisk verktøy. Vårt fokus er naturlige og rene råvarer, hvordan få maten
til å både smake godt og gjøre godt, bygge sterke kropper og styrke
immunforsvaret og gi de minste en god start.
For
oss i Margit Vea er det viktig at maten skal smake godt og være god for både
kropp og sjel. Dette er noe vi også ønsker å lære barna våre i tidlig alder. Når
barn lærer, vet hvordan maten påvirker dem, bidrar det til at de er i bedre
stand til å ta gode valg senere i livet. Maten skal også være næringsrik og
variert, tallerken skal være fargerik og være like spennende for synssansen som
smakssansen.
Vi kan også lære barna om hvilke matvarer vi kan høste selv
i naturen, når de kan høstes og hvordan de kan brukes. Er de med å lage maten
selv, kan vi lage maten fra grunnen uten juks og kjemiske sprøytemidler. Vi lar
da barna våre få en innsikt i matens opprinnelse, hvordan produksjon av mat
foregår; veien fra mat til måltid, som det står i rammeplanen.
Det er kjekt når måltidet blir et samlingspunkt og bidrar
til ekte måltidsglede, deltakelse, gode samtaler og en følelse av fellesskap
hos barna. Jeg ble varm om hjerte da jeg for noen dager siden fortalte barna
mine på 2 og 5 år at vi skulle ha fiskepinner til middag. Da kom det kjapt fra 5-åringen
i baksetet: -Jeg kan lage middagen mamma. Gutten lagde hjemmelagde fiskepinner
til oss alle sammen. Maten går som oftest ned på høykant når 5-åringen er med å
lage den!
Våger dere å velge
det beste? Vi viser dere hvordan!
Vi tilbyr inspirasjonsforedrag, matlagingskurs og
matlagingskurs for barna i barnehagen. Tema vi dekker inn på foredragene våre
(kan tilpasses og justeres etter ønske):
-
Korn, grøt, frokostblandinger og hvordan bake
saftige brød på en enkel måte
-
Grønnsaker og dipper, enkle pålegg og salater ut
fra sesongens råvarer
-
Enkle middager: kraft, suppe og fisk
-
Forslag til dessert og pålegg
Vi serverer smaksprøver på maten vi lager og berører også
tema som god tarmhelse, allergier og intoleranser. Vi kan også sy sammen egne
opplegg, som for eksempel mat på tur. Det blir satt av god tid til spørsmål.
Vi har gode tilbakemeldinger fra de barnehagene vi har holdt
foredrag i, vi har også god erfaring med å jobbe med barn og få de med i
matlagingen.
Redusert sykefravær, roligere barn og mindre kresne barn er bare noen av de
positive endringene vi ser. Er du mer interessert i å høre hva vi kan tilby, så
ta gjerne kontakt! Vi kan skreddersy et opplegg som passer din barnehage/ skole
og deres økonomi.
TILBAKEMELDING:
– I kommunen vår
jobber vi aktivt med å være helsefremmende barnehager hvor kostholdet er en
stor del av dette. Vi inviterte Margit Vea til å holde kurs for alle barnehageansatte
på bakgrunn av det engasjementet hun viser for ekte og ærlig mat. Alle kursene
var fantastisk inspirerende. Margit har en utrolig evne til å formidle, hun har
mye kunnskap og hun lager deilig mat som faktisk ikke tar så lang tid å lage
eller er for komplisert. Vi fikk gode tips til mat, men også så mye kunnskap om
mat og råvarer og hvordan man enkelt bruker matlaging som pedagogisk verktøy
Jeg har fått mange tilbakemeldinger på kurset og alle er positive!
Marianne V. Grøttheim, folkehelsekoordinator Sømna kommune