fredag 22. april 2016

Surdeigsbrød med emmer

Foto: Thor Brødreskift
-->












Jeg har holdt flere kurs hvor brødbaking har vært i fokus i det siste, og flere har spurt om jeg kan legge ut flere brødoppskrifter på bloggen. 
I boken Brødskiva finner dere mange oppskrifter. Denne oppskriften er en justert oppskrift fra boken. Det går fint an å bake surdeigsbrød med kun emmer. Resultatet blir saftig brød med mye smak. Du må gjerne ha mer sammalt mel i deigen, og varier gjerne med finmalt og grovmalt emmer.

Gir 2 små brød

Steketemperatur: 180–200 °C
Steketid: 40–50 minutter

1 ss surdeig
5 dl kaldt vann
5 dl sammalt emmer
5 dl siktet emmer
1 ts salt
ev. 1 håndfull frø eller valnøtter
ev. mer mel

Slik gjør du:
Finn frem en stor plast- eller glassbolle. Rør surdeigen ut i vannet. Bland inn mel, salt og eventuelt frø eller nøtter. Rør alt godt sammen, bruk gjerne en god slikkepott. Ha i mer mel om du synes deigen virker veldig løs. Deigen skal være ganske fast, men også litt klissete.
For å få litt mer futt i deigen, kan du lage en liten startsdeig først av 2 dl av vannet og 2 dl av melet. La dette stå og godgjøre seg noen timer før du blander inn resten av ingrediensene.
Dekk til deigen med plastlokk, tallerken eller plastfolie. La den stå og heve i 8–12 timer.
Hell deigen over i brødformer dekket med bakepapir. En god slikkepott er fin å bruke. La brødene stå og heve enda et par timer (1–4 timer), til de er blitt luftige og fine. Du kan også forme brødene og la dem etterheve i hevekurver før du steker dem på brett eller i godt smurte brødformer. Deigen bør da være fastere.
Stek brødene på nederste rille til de er gylne og gjennomstekt. Hvis du vil ha en sprøere skorpe, kan du spraye litt vann i ovnen under stekingen eller bruke stekeovnens dampfunksjon. Lar du brødene avkjøles på rist, uten håndkle, blir de også sprøere.
Oppbevar brødet inni et kjøkkenhåndkle, da holder det seg best.


Tips: Brødet får en fin, sprø skorpe hvis du baker det i gryte med lokk. Sett en jerngryte eller keramisk gryte med lokk i varm ovn (250 °C) i 15 minutter. Ta ut gryta og hell deigen forsiktig i gryta. Sett på lokk før du setter gryta tilbake i ovnen. La brødet steke under lokk på 250 °C i 15 minutter. Ta av lokket og skru ned temperaturen til 180 °C. Stek videre i ca. 30–40 minutter, til brødet er gyllent. Vipp brødet ut av gryta og la det avkjøles på rist.

torsdag 21. april 2016

Bondens Kasse - månedens overraskelse!



Høsten 2015 startet jeg å skrive oppskrifter for Bondens Kasse, en matkasse som høster svært positiv respons på i Rogaland. I mai er det klart for første levering i Asker og Bærum. Kassen skal ikke løse tidsklemma,  men er en en gave, en «månedens overraskelse», som du gir deg selv og de du er glad i. Dette er en kasse med matvarer du kan bruke tid på å tilberede og nyte.

Bondens Kasse er lokal gårdsmat levert på døren og passer bra for folk gjerne som vil:
  • vite hvor maten kommer fra
  • vite hva som er i maten,
  • motta ferske og naturlige råvarer
  • motta ha lokale og økologiske matvarer
  • ha større mangfold og valgfrihet
  • bli utfordret og inspirert til å lage god mat
Bondens kasse ønsker å gjøre gode og autentiske matvarer rett fra bonden lettere tilgjengelig, samt at bonden sitte igjen med større fortjeneste, og ikke minst, kunden vil få en bedre mulighet til å påvirke produksjonsleddet. Erfaring fra Rogaland viser at etterspørselen gjennom Bondens kasse bidrar til økt økologisk produksjon blant bøndene! Dyrevelferd er i høysetet. Bondens Kasse ønsker å støtte bønder som er opptatt av dyrevelferd.

Den første kassen i Asker og Bærum leveres 11. og 12. mai. Bestillingsfrist er 27. april, så her må dere være raske.