-->
-->
Margit Vea AS holder mange barnematkurs over hele landet, og vi får mange spørsmål knyttet til hjemmelaget babygrøt. Er det nok næring, nok jern? Hvilken kornsort er best? Hva med melk?
Hvis barnet ditt sliter med magen, anbefaler vi dere å vente med korn. Du kan lese mer om det her.
Her er de vanligste spørsmålene vi får om hjemmelaget grøt, blant annet Margit Vea babygrøt, og hva vi pleier å svare når folk spør.
Mange
industrigrøter er tilsatt melkepulver som øker energiinnholdet i grøten. Bør
man blande hjemmelaget grøt med morsmelk eller morsmelkerstatning?
- Man kan gjerne blande grøten med morsmelk, men vi anbefaler å blande inn
kraft og ekstra fett fremfor morsmelkerstatning.
Gir hjemmelaget
babygrøt nok energi?
- Vi anbefaler å øke energiinnholdet ved å tilsette næringsrikt fett i
grøten, smør, økologisk kaldpresset kokosfett eller økologisk kaldpresset
olivenolje, 2 – 3 teskjeer fett per desiliter grøt eller puré.
Husk også at det er helheten i kostholdet som er viktig. Babyen får
energi og næring fra middagen også. Gi barna et variert kosthold, barn lærer å like det de får å spise. Kjøpegrøter er ofte svært søte da de ofte er tilsatt
enkle karbohydrater av ulike slag. Barnet blir derfor vant med at maten skal
smake søtt, og vil dermed lettere kunne komme til å avvise mat som ikke er søt.
Et variert kosthold av hjemmelaget mat gjør at barnet blir mindre kresent.
Det anbefales
at spedbarn skal ikke ha kumelk. Er det fordi det fører til dårligere opptak av
jern?
- Det
anbefales at spedbarn ikke skal få kumelk å drikke, for da drikker mange seg
mette på kumelk. Det fører til at de spiser mindre av andre matvarer som
inneholder jern. Mange foreldre er ikke klar over at de fleste industrigrøter
er tilsatt kumelk i form av skummetmelkpulver. Det betyr at fettet, som er det
beste i melken, er tatt bort.
Vi anbefaler å tilsette
grøten smør eller ferskpresset kokosfett fra starten. Gi gjerne økologisk smør
fra Rørosmeieriet, som er lavpasteurisert og ikke-homogenisert og som er
lettere for tarmen å fordøye. Økologisk smør inneholder også mer omega
3-fettsyrer enn annet smør. Det er litt havsalt i Rørossmøret, men det tåler
barna. Når barnet har spist grøt en stund, rundt 9-månders alderen, kan du
tilsette fløte, gjerne lavpasteurisert og ikke-homogenisert fra fra
Rørosmeieriet.
Helsestasjonen
sier at økologiske barnegrøter har mindre næring enn andre barnegrøter.
- En av
årsakene til at noen helsestasjoner sier dette, er at industrigrøtene er
tilsatt jernfumarat. Industrigrøt er laget ved å strippe kornet for
næringsstoffer, for så å tilsettte næringsstoffer i etterkant. Således får grøtpulveret lengre holdbarhet.
Energiinnholdet i industrigrøt vil også være høyere på grunn av tilsatt fett av
dårlig kvalitet. Økologiske grøter har ikke dette, og inneholder derfor i
utgangspunktet mindre energi. I Margit Vea barnegrøt har vi brukt emmer, enkorn
og havre, korn som har naturlig høyt innhold av ulike mineraler, vitaminer,
fett og proteiner av god kvalitet. De er mer næringsrike enn hvete, ris, mais. I
tillegg kan du tilsette fett av god kvalitet, eggeplomme, kraft, frukkt og bær,
og barnet vil da få grøt som langt overgår de konvensjonelle grøtene med hensyn
til næringsinnhold. I økologiske barnegrøter finnes ingen spor av
sprøytemidler. Vi anbefaler også å tilsette godt fett, samt bløtlegge kornet
for å gjøre grøten lettere fordøyelig og næringsstoffene mer tilgjengelige.
Industrigrøter er ikke laget på bløtlagt korn.
Inneholder hjemmelaget grøt nok jern?
- Kjøpegrøter
er tilsatt jernfumarat for å sikre at barna får nok jern. Ved å velge gode
råvarer, og gi dem riktig behandling, vil du øke tilgjengeligheten av jern og
andre mineraler og vitaminer i den hjemmelagde grøten. Vi anbefaler å
jernberike grøten med rene råvarer, som for eksempel mos av økologiske
aprikoser, eller koke grøten med hjemmelaget, usaltet kraft. Middagsmat vil i
mange tilfeller ha et høyere jerninnhold enn grøt. Jern fra animalske matvarer tas
bedre opp i tarmen en jern fra plantekost. Et variert kosthold med mat laget fra grunnen av, vil sikre at barnet
ditt får tilstrekkelig med jern og andre essensielle vitaminer og mineraler.
Trenger barnet mitt velling og pulvergrøt?
- Nei! Vi
anbefaler å amme til barnet 1 - 2 år, hvis mor har melk. Introduser forsiktig mat
til barnet når det er 4–6 måneder gammelt. Når barnet blir eldre, anbefaler vi
å tilby lettfordøyelig mat som grønnsaker og middag for så å gå over på
hjemmelaget grøt laget av næringsrike kornslag som hirse, emmer, enkorn og
havre. Tilsett godt smør eller ferskpresset kokosfett og litt aprikosmos eller kraft som jerntilskudd.
Barnet kan også få litt leverpostei, eggerøre med smør i og kokte grønnsaker
som det kan tygge i stedet for velling og grøt. Er du enda i tvil, så kan jeg
berolige deg med at foreldre i de fleste land, ikke vet hva grøt og velling er,
og barna vokser og har god helse.