|
Foto: Thor Brødreskift |
-->
Jeg har holdt flere kurs hvor brødbaking har vært i fokus i det siste, og flere har spurt om jeg kan legge ut flere brødoppskrifter på bloggen.
I boken Brødskiva finner dere mange oppskrifter. Denne oppskriften er en justert oppskrift fra boken. Det går fint an å bake surdeigsbrød
med kun emmer. Resultatet blir saftig brød med mye smak. Du må gjerne ha mer sammalt mel i deigen, og varier gjerne med finmalt og grovmalt emmer.
Gir 2 små brød
Steketemperatur: 180–200 °C
Steketid: 40–50 minutter
1 ss surdeig
5 dl kaldt vann
5 dl sammalt emmer
5 dl siktet emmer
1 ts salt
ev. 1 håndfull frø eller valnøtter
ev. mer mel
Slik gjør du:
Finn frem en stor plast- eller
glassbolle. Rør surdeigen ut i vannet. Bland inn mel, salt og eventuelt frø
eller nøtter. Rør alt godt sammen, bruk gjerne en god slikkepott. Ha i mer mel
om du synes deigen virker veldig løs. Deigen skal være ganske fast, men også
litt klissete.
For å få litt mer futt i deigen,
kan du lage en liten startsdeig først av 2 dl av vannet og 2 dl av melet. La
dette stå og godgjøre seg noen timer før du blander inn resten av
ingrediensene.
Dekk til deigen med plastlokk,
tallerken eller plastfolie. La den stå og heve i 8–12 timer.
Hell deigen over i brødformer
dekket med bakepapir. En god slikkepott er fin å bruke. La brødene stå og heve
enda et par timer (1–4 timer), til de er blitt luftige og fine. Du kan også
forme brødene og la dem etterheve i hevekurver før du steker dem på brett eller
i godt smurte brødformer. Deigen bør da være fastere.
Stek brødene på nederste rille til
de er gylne og gjennomstekt. Hvis du vil ha en sprøere skorpe, kan du spraye
litt vann i ovnen under stekingen eller bruke stekeovnens dampfunksjon. Lar du
brødene avkjøles på rist, uten håndkle, blir de også sprøere.
Oppbevar brødet inni et
kjøkkenhåndkle, da holder det seg best.
Tips: Brødet får en fin, sprø skorpe hvis du baker det i gryte med lokk.
Sett en jerngryte eller keramisk gryte med lokk i varm ovn (250 °C) i 15
minutter. Ta ut gryta og hell deigen forsiktig i gryta. Sett på lokk før du
setter gryta tilbake i ovnen. La brødet steke under lokk på 250 °C i 15
minutter. Ta av lokket og skru ned temperaturen til 180 °C. Stek
videre i ca. 30–40 minutter, til brødet er gyllent. Vipp brødet ut av gryta og
la det avkjøles på rist.