-->
I det siste har jeg laget mye leverpostei av økologisk kyllinglever. Dette oppskrift som
er latterlig enkel og som tar urolig nok kun 20 minutter å lage. Leverposteien
er blitt servert på flere kurs og i andre sammenhenger. Jeg bruker halvparten mengde smør som lever, og smaker den til med løk, hvitløk, salt, villpepper og kanel. Her har dere
oppskriften:
500 g lever
1 liten gul løk eller sjalottløk
2 - 3 fedd hvitløk
250 g smør (helst Rørossmør)
timian, salt og pepper
Slik gjør dere:
Legg
leveren i kaldt vann noen timer eller over natten.
Rens
og hakk løk og hvitløk.
Smelt
litt smør i en stekepanne og stek løk og hvitløk på svak varme til det blir
mykt.
Tørk
leveren med et kjøkkenhåndkle og rens den fri for hinner og sener.
Skjær
leveren i mindre biter og stek den sammen med løk og krydder. Stek gjerne i to
porsjoner for å unngå at leveren blir for kokt.
Posteien
blir best om leveren er rosa i midten.
Ha
både lever og løk i en blender eller matprosessor. Ha i kanel, salt og pepper
(ikke til babyen).
Kjør
maskinen til leveren er most.
Når
temperaturen har sunket til 40 °C, tilsetter du smør og moser litt til.
Smak og kjenn om du må ha i mer salt, pepper eller kanel.
Hell
leverposteien over i glass eller egnet plastemballasje. Sett leverposteien du
trenger de første dagene i kjøleskapet, og frys resten i passe porsjoner.
Lever og krydder som kan brukes
Jeg
har brukt kyllinglever fra Homlagarden i Hardanger. Noen bruker også Holtekylling.
Lever fra vilt, lam og storfe er også fantastisk godt å bruke. Tilsett gjerne
einebær i viltpostei, rosmarin i lam. Timian er også godt å bruke. Jeg
anbefaler dere også å prøve ut villpepper fra villpepper.no. Den bruker jeg i
alt!
Riktig kanel!
Mange kursdeltakere lurer på om det er "lov" å spise kanel, har hørt at kanel er farlig og skal unngås til små barn. Vi er blitt advart mot å gi barn kanel, og anbefalt å bruke mindre. Det fordi den "kanelen" som brukes mest av i Norge og som heter kassiakanel, er en etterligning av den ekte kanelen Caylonkanel. Kassiakanelen hentes fra et annet tre enn Ceylonkanelen, og inneholder mer kumarin. Ceylon har et lavt kumarininnhold og har også en mye søtere og mildere smak sammenlignet med kassiakanelen
som fort kan bli litt bitter. Mattilsynets anbefalinger om å begrense bruken, baseres på kassiakanelen og ikke ceylonkanelen.
Dere kan kan fint bruke kanel til de minste barna, så
lenge dere velger den ekte kanelen (se her for dokumentert forskning fra VKM).