Mild og populær leverpostei på 20 minutter




































-->


I det siste har jeg laget mye leverpostei av økologisk kyllinglever. Dette oppskrift som er latterlig enkel og som tar urolig nok kun 20 minutter å lage. Leverposteien er blitt servert på flere kurs og i andre sammenhenger. Jeg bruker halvparten mengde smør som lever, og smaker den til med løk, hvitløk, salt, villpepper og kanel. Her har dere oppskriften:



500 g lever

1 liten gul løk eller sjalottløk

2 - 3 fedd hvitløk

250 g smør (helst Rørossmør)

timian, salt og pepper

½ ts ceylon kanel (kan kjøpes på villpepper.no)



Slik gjør dere:

Legg leveren i kaldt vann noen timer eller over natten.

Rens og hakk løk og hvitløk.

Smelt litt smør i en stekepanne og stek løk og hvitløk på svak varme til det blir mykt.

Tørk leveren med et kjøkkenhåndkle og rens den fri for hinner og sener.

Skjær leveren i mindre biter og stek den sammen med løk og krydder. Stek gjerne i to porsjoner for å unngå at leveren blir for kokt.

Posteien blir best om leveren er rosa i midten.

Ha både lever og løk i en blender eller matprosessor. Ha i kanel, salt og pepper (ikke til babyen).

Kjør maskinen til leveren er most.

Når temperaturen har sunket til 40 °C, tilsetter du smør og moser litt til.
Smak og kjenn om du må ha i mer salt, pepper eller kanel.

Hell leverposteien over i glass eller egnet plastemballasje. Sett leverposteien du trenger de første dagene i kjøleskapet, og frys resten i passe porsjoner.



Lever og krydder som kan brukes
Jeg har brukt kyllinglever fra Homlagarden i Hardanger. Noen bruker også Holtekylling. Lever fra vilt, lam og storfe er også fantastisk godt å bruke. Tilsett gjerne einebær i viltpostei, rosmarin i lam. Timian er også godt å bruke. Jeg anbefaler dere også å prøve ut villpepper fra villpepper.no. Den bruker jeg i alt!


Riktig kanel! 

Mange kursdeltakere lurer på om det er "lov" å spise kanel, har hørt at kanel er farlig og skal unngås til små barn. Vi er blitt advart mot å gi barn kanel, og anbefalt å bruke mindre. Det fordi den "kanelen" som brukes mest av i Norge og som heter kassiakanel, er en etterligning av den ekte kanelen Caylonkanel. Kassiakanelen hentes fra et annet tre enn Ceylonkanelen, og inneholder mer kumarin. Ceylon har et lavt kumarininnhold og har også en mye søtere og mildere smak sammenlignet med kassiakanelen som fort kan bli litt bitter. Mattilsynets anbefalinger om å begrense bruken, baseres på kassiakanelen og ikke ceylonkanelen. 
Dere kan kan fint bruke kanel til de minste barna, så lenge dere velger den ekte kanelen (se her for dokumentert forskning fra VKM).