Vi trenger en matvekkelse







































Det er snart høysesong for barne- og ungdomsleirer. At organisasjonene er mer opptatt av sjel enn av legemet, er kanskje naturlig. Men som mor til tre ungdommer skulle jeg gjernesett at omsorgen for legemet hadde vært større. Her følger en kronikk jeg hadde i avisen Vårt Land, lørdag 31 mai:

 
Et populært bordvers lyder: «O du som metter liten fugl velsign vår mat, O Gud.» Jeg tror den allmektige har problemer med å velsigne maten som ligger på norske barns tallerken i dag - og han vil sannsynligvis heller ikke gi det til fuglene.

Jeg har savnet en diskusjon over hva kristne organisasjoner og menigheter velger å serverebarn og unge på sine arrangement; barneklubber, ungdomskvelder, kor - og konfirmantsamlinger og daglig på kristne organisasjoners skoler og internat hvor ungdommer i sin beste alder skal forberede seg til livet.

Industrimat. I tillegg til at barn og ungdom tilbys mat med sukker og dårlig raffinert fett, serveres det oftest industriprodusert ferdigmat til måltidene. Mat skal være enkel å tilberede og koste minst mulig: hamburgere, pølser og brød (bolle), pulvermat (suppe, mos og gryteretter), kneip, margariner og ellers det rimeligste pålegget som går an å oppdrive.

Vi gidder ikke lenger lage vaffelrøra fra grunnen av en gang. Lapskaus er kanskje noe av det bedre, men altfor ofte er den kokt på buljong og pølser - ikke hjemmelaget god kraft slik vår besteforeldregenerasjon gjordedet. Ren og naturlig mat er en mangelvare. Vi bruker noen tusen kroner ekstra på spennendeaktiviteter som gokart, seiling o.l. Gøy på leir, men dessverre er mat en salderingspost.

Ingen velsignelse. Gi oss i dag vårt daglige brød, men fri oss fra hvetegluten, konserveringsmidler, aromastoffer, industrisalt og alt som dårlig er. Brød har med rette fått et dårlig rykte. De to små brødene Jesus gav sine 5.000 tilhørere, var nok av bedre kvalitet enn brødet som ligger i norske barns matpakker i dag, - brød som er bakt på finmalt hvete, tilsatt ekstra hveteglutenog høyt gjærinnhold som gir kort hevetid, industrisalt og andre tilsetningsstoffer som blant annet skal gi det lang holdbarhet, smak og fint utseende.

Det er ikke bare brødmat som blir ofret for profitten, hvor fortjeneste kommer foran kvalitet. Det samme gjelder middel-mådig kjøtt fra svin og kyllinger med dårlig hjerte- og skjelett, laks med miljøgifter, samt industriprodusert mat bestående av raffinerte blandingsprodukter hvor råvarene er forandret til det ugjenkjennelige.

Nei til soya. Den allmektige hadde nok aldri fôret hverken kyllingen eller laksen med soya.Ei heller ville han latt laksen være fanget i oppdrettsanlegg, hvor den, på tross av medisiner og tidligere utstrakt bruk av antibiotika, likevel blir syk. To tredjedeler av antibiotikaen som brukes i verden gis til dyr for å produsere kjøtt. Bakterier utvikler som kjent resistens mot antibiotika, noe som er en alvorlig trussel mot menneskers helse. Dårlig mat er en forbannelse - og det rammer barna spesielt. Barn sliter med mage og tarmproblemer, inntoleranser, allergier og dårlig immunforsvar. Tilgi oss vår skyld!

At mine egne barn og andre barn blir tilbudt dårlig mat, søppelmat, gjør meg sint. Jesus ble også sint da han så at tempelplassen var gjort om til en røverhule, en markedsplass hvor svindlere lurte til seg penger på urett vis.

Kroppen er vårt tempel, og jeg blir sint når voksne er passive tilskuere til at bedrifter som kun tenker profitt, skal mate oss med søppelmat fra bokser og papp, og tjene penger på å ødelegge hellige små templer. «Har vi mat og klær, skal vi nøye oss med det. Men de som vil bli rike, faller i fristelser og snarer og gripes av mange slags tåpelige og skade-lige begjær som styrter mennesker ned i undergang og fortap-else. For kjærligheten til penger er roten til alt ondt »(1 Tim 6).

Led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra ødelagt og dårlig mat.

Barns helse skal ikke være på tilbud, ei være en salderingspost! Det er de voksne som legger premissene for hvilken mat barn og unge får velge. Barn setter pris på både hjemmelagede fiske-kaker og blåbærgrøt med fløte. På diskokvelden under Barn er bra festivalen i Haugesund noen år tilbake, valgte vi å selge hjemmelaget smoothie, som barna laget selv, i stedet for brus. Ikke et av de 150 barna som deltok, etterlyste brus.

Matvekkelse. Om vi har tro som et lite sennepsfrø, kan vi flytte fjell. Utfordringene relatert til hvordan vi behandler maten, helsen og naturen, er store som fjell. Jeg tror det er mulig å flytte dette fjellet ved at vi alle blir bevisste på hva som er mat, hvordan maten produseres og hvordan vi behandler den. Det nytter ikke å bare sitte med foldede hender - vi må brette opp armene, finne frem tresleiva og gå den smale vei. Vi trenger en matvekkelse i norske kirker og organisasjoner. Vi trenger omvendelse.

Kristenfolket kan og må være med å bidra til å øke respekten til skaperverket, til mat og gode råvarer. Vi kan ta medansvar for å skaffe ren og god mat på bordet, gi barna våre en trygg fremtid, god helse, en sunn relasjon til gode råvarer, et bærekraftig samfunn og en frisk jord. Er det noe kristenfolket bør be om i 2014, så må det være at barn får ordentlig mat på bordet.

Forvaltere. Vi har for lenge siden fylt jorden og lagt den under oss. Nå gjelder det å være gode forvaltere, behandle skaper-verket med respekt til glede for Skaperen, våre medmennesker og oss selv. Da blir vårt måltid til en fest etter Guds behag.