Det er snart høysesong for barne- og ungdomsleirer. At
organisasjonene er mer opptatt av sjel enn av legemet, er kanskje
naturlig. Men som mor til tre ungdommer skulle jeg gjernesett at
omsorgen for legemet hadde vært større. Her følger en kronikk jeg hadde i avisen Vårt Land, lørdag 31 mai:
Et populært bordvers lyder: «O du som metter liten fugl
velsign vår mat, O Gud.» Jeg tror den allmektige har problemer med å
velsigne maten som ligger på norske barns tallerken i dag - og han vil
sannsynligvis heller ikke gi det til fuglene.
Jeg har savnet
en diskusjon over hva kristne organisasjoner og menigheter velger å
serverebarn og unge på sine arrangement; barneklubber, ungdomskvelder,
kor - og konfirmantsamlinger og daglig på kristne organisasjoners skoler
og internat hvor ungdommer i sin beste alder skal forberede seg til
livet.
Industrimat.
I tillegg til at barn og ungdom tilbys mat med sukker og dårlig
raffinert fett, serveres det oftest industriprodusert ferdigmat til
måltidene. Mat skal være enkel å tilberede og koste minst mulig:
hamburgere, pølser og brød (bolle), pulvermat (suppe, mos og
gryteretter), kneip, margariner og ellers det rimeligste pålegget som
går an å oppdrive.
Vi gidder ikke lenger lage vaffelrøra fra
grunnen av en gang. Lapskaus er kanskje noe av det bedre, men altfor
ofte er den kokt på buljong og pølser - ikke hjemmelaget god kraft slik
vår besteforeldregenerasjon gjordedet. Ren og naturlig mat er en
mangelvare. Vi bruker noen tusen kroner ekstra på spennendeaktiviteter
som gokart, seiling o.l. Gøy på leir, men dessverre er mat en
salderingspost.
Ingen velsignelse. Gi oss i dag vårt
daglige brød, men fri oss fra hvetegluten, konserveringsmidler,
aromastoffer, industrisalt og alt som dårlig er. Brød har med rette fått
et dårlig rykte. De to små brødene Jesus gav sine 5.000 tilhørere, var
nok av bedre kvalitet enn brødet som ligger i norske barns matpakker i
dag, - brød som er bakt på finmalt hvete, tilsatt ekstra hveteglutenog
høyt gjærinnhold som gir kort hevetid, industrisalt og andre
tilsetningsstoffer som blant annet skal gi det lang holdbarhet, smak og
fint utseende.
Det er ikke bare brødmat som blir ofret for
profitten, hvor fortjeneste kommer foran kvalitet. Det samme gjelder
middel-mådig kjøtt fra svin og kyllinger med dårlig hjerte- og skjelett,
laks med miljøgifter, samt industriprodusert mat bestående av
raffinerte blandingsprodukter hvor råvarene er forandret til det
ugjenkjennelige.
Nei til soya. Den allmektige hadde
nok aldri fôret hverken kyllingen eller laksen med soya.Ei heller ville
han latt laksen være fanget i oppdrettsanlegg, hvor den, på tross av medisiner og tidligere
utstrakt bruk av antibiotika, likevel blir syk. To
tredjedeler av antibiotikaen som brukes i verden gis til dyr for å
produsere kjøtt. Bakterier utvikler som kjent resistens mot antibiotika,
noe som er en alvorlig trussel mot menneskers helse. Dårlig mat er en
forbannelse - og det rammer barna spesielt. Barn sliter med mage og
tarmproblemer, inntoleranser, allergier og dårlig immunforsvar. Tilgi
oss vår skyld!
At mine egne barn og andre barn blir tilbudt
dårlig mat, søppelmat, gjør meg sint. Jesus ble også sint da han så at
tempelplassen var gjort om til en røverhule, en markedsplass hvor
svindlere lurte til seg penger på urett vis.
Kroppen er vårt
tempel, og jeg blir sint når voksne er passive tilskuere til at
bedrifter som kun tenker profitt, skal mate oss med søppelmat fra bokser
og papp, og tjene penger på å ødelegge hellige små templer. «Har vi mat
og klær, skal vi nøye oss med det. Men de som vil bli rike, faller i
fristelser og snarer og gripes av mange slags tåpelige og skade-lige
begjær som styrter mennesker ned i undergang og fortap-else. For
kjærligheten til penger er roten til alt ondt »(1 Tim 6).
Led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra ødelagt og dårlig mat.
Barns
helse skal ikke være på tilbud, ei være en salderingspost! Det er de
voksne som legger premissene for hvilken mat barn og unge får velge.
Barn setter pris på både hjemmelagede fiske-kaker og blåbærgrøt med
fløte. På diskokvelden under Barn er bra festivalen i Haugesund noen år
tilbake, valgte vi å selge hjemmelaget smoothie, som barna laget selv, i
stedet for brus. Ikke et av de 150 barna som deltok, etterlyste brus.
Matvekkelse. Om
vi har tro som et lite sennepsfrø, kan vi flytte fjell. Utfordringene
relatert til hvordan vi behandler maten, helsen og naturen, er store som
fjell. Jeg tror det er mulig å flytte dette fjellet ved at vi alle blir
bevisste på hva som er mat, hvordan maten produseres og hvordan vi
behandler den. Det nytter ikke å bare sitte med foldede hender - vi må
brette opp armene, finne frem tresleiva og gå den smale vei. Vi trenger
en matvekkelse i norske kirker og organisasjoner. Vi trenger omvendelse.
Kristenfolket
kan og må være med å bidra til å øke respekten til skaperverket, til
mat og gode råvarer. Vi kan ta medansvar for å skaffe ren og god mat på
bordet, gi barna våre en trygg fremtid, god helse, en sunn relasjon til
gode råvarer, et bærekraftig samfunn og en frisk jord. Er det noe
kristenfolket bør be om i 2014, så må det være at barn får ordentlig mat
på bordet.
Forvaltere. Vi har for lenge siden fylt
jorden og lagt den under oss. Nå gjelder det å være gode forvaltere,
behandle skaper-verket med respekt til glede for Skaperen, våre
medmennesker og oss selv. Da blir vårt måltid til en fest etter Guds
behag.