10 grunner til at du skal lage mat sammen med barna
dine
Barn stortrives når de slipper til ved kjøkkenbenken, for
mange er det skikkelig action å få kutte grønnsaker eller være med på å sløye
en fisk.
Vi som mennesker har mange ulike behov, et helt mennesker
har mange sider, fysisk, psykisk, kulturell og åndelig side. Det å ta barn med
på matlaging og måltidet berører alle deler av livet. Å ta barna med på å lage mat betyr mye mer enn å mette magen. Her er 10 gode
grunner for at du skal ta barna med på matlagingen:
1.
Det er
godt med mat! - Selvsagt betyr maten mye for kroppen, vi spiser for å bli
sunne og sterke. Men vi spiser først og fremst fordi det gjør oss godt, maten
er god, å lage mat sammen viktig for å smake og nyte.
2.
Å lage
mat sammen gir barna sosial kompetanse. – Barna lærer å samarbeide med
andre, de lærer mestring og opplever stolthet over de rettene de får frem på
kjøkkenet. De fleste erfarer at barn veldig gjerne spiser mat de lager selv.
3.
Matlaging
gir empati og medfølelse. – Barn som lager mat og samarbeider med andre
håndterer en rekke evner og følelser. De må lære empati for å forstå og dele
med de andre som er med, de må takle selvhevdelse, de må dele, ha selvkontroll,
vente på tur, takke de andre og skryte av maten.
4.
Matlaging
er viktig for identiteten vår. - Det har nettopp vært jul, og da spiser vi
gjerne tradisjonsmat. Dette gjelder jo også gjennom året. Mat er viktig
kulturelt og for identiteten vår. Forklar gjerne hva som dyrkes her vi bor, hvilke
tradisjoner vi har med mat og hvilke matvarer vi spiser i ulike sesonger, la
barna få del i den kunnskapen.
5.
Matlaging
gir miljøforståelse. - Maten kommer fra naturen, og vi ønsker at maten skal
være sunn og ren. Slik kommer det inn med helhetlig tenking, å ta vare på naturen
og miljøet for å sikre at dyrking og matproduksjon.
6.
Matlaging
forebygger fremmedgjøring. – Når vi lager mat kommer vi nærmere råvarene.
Det blir mer og mer ferdigmat og mange både barn og voksne har ikke noe forhold
til råvarer og vet ikke hvordan maten ser ut opprinnelig. Ta en kålrabi eller rødbeter,
eller ved lamming, når barn får oppleve råvarer får de en relasjon til maten de
spiser.
7.
Å lage
mat gir bedre kroppsfølelse og selvtillit. – Mange barn opplever også fremmedgjøring
i forhold til sin egen kropp. Når barn får lage mat til seg selv og sin egen
kropp fordi vi skal spise god og ordentlig mat fordi det er det vi trenger,
blir vi mer fornøyde med oss selv. Det fører til mer respekt for egen kropp når
en kjenner og blir glad i kroppen sin. Da blir det mer glede og positivt å
spise.
8.
Mat gir
glede! - Det gir glede, lyst og inspirasjon å lage mat sammen med barna, og
er en utmerket arena for gode samtaler om mat, råvarer og andre viktige ting i
livet.
9.
Matlaging
pirrer nysgjerrigheten! - Utnytt barnas nysgjerrighet for råvarene! Jeg har
hatt kurs med barn der jeg har fått flere hundre barn til å sløye sin egen
makrell, barn slakter gjerne en høne om de får lov!
10. Matlaging er action! - På kjøkkenet
bruker vi spennende verktøy for å få frem gode smaker og deilige fristelser.
Barn stortrives i dette actionuniverset. Barn som liker å være aktive og som har mye energi, finner seg
ofte svært godt til rette med matlaging.
(Jeg ble intervjuet av Ingveig Tveranger som skrev artikkelen hvor disse punktene sto på trykk i Eiendomsmegleravisen 1 lørdag 11 januar 2014)