tirsdag 29. oktober 2013

Lettlaget barnemat solgt i 16000 eksemplarer






































Lettlaget barnemat vant i 2011 i Norge som Best Children and Familly Cookbook og gjorde seg med det bemerket i den nasjonale kåringen blant årets matbøker til den prestisjetunge GOURMAND World Cookbokk 2011.

Boken har nå solgt i hele 16 000 eksemplarer og nytt opplag går i trykken.Over 10000 eksemplarer gikk av den første utgaven, og nå har den reviderte utgaven fra 2011 solgt i 6000 eksemplarer. Hurra for alle som lager babymaten fra grunnen av!! Hjemmelaget - den beste starten i livet!Boken innholder alt du trenger å vite om hva du kan gi barnet ditt. Grethe Nygaard har tatt mange flotte bilder av skjønne, matglade barn. Man blir i godt humør av å se på bildene, og forhåpentligvis inspirerer de til å ta grytene frem og sette i gang.


Her er noen av fordelene ved å lage babymaten selv: 


  • Du kan basere babymaten på rene, lokale råvarer etter sesong og tradisjon, ren mat uten juks og kjemiske sprøytemidler. 
  • Barnet blir vant til at råvarer både ser forskjellig ut og smaker forskjellig. Du som lager maten kan variere mengde og type matvarer.
  • Barnet blir vant til at middagsmaten ikke har samme farge, smak og utseende hver dag. 
  • En matvare kan gis om gangen og du kan utelate en matvare helt. I stedet for at barnet smaker på mos av brokkoli, gulrot og potet, får barnet smake på en og en ingrediens, og gjerne uten at den moses. Dette gremmer smaksutviklingen og gir barnet mulighet til å utvikle hånd- og øyekoordinasjon og tyggeferdigheter. 
  • Barnet blir vant til familiens mat og kan spise sammen med resten av famlien, under forutsetning av at dere spiser mat som barnet kan håndtere. 
  • Dere vet hva maten innholder, som for eksempel hvilket fett det er i maten. 
  • Dere og barnet vil tilbringe mange kvalitetstimer på kjøkkenet: og barnet får mulighet til å tilegne seg ferdigheter og oppleve mestring ved å delta i matlaing og måltidsfelleskap. 
  • Hjemmelaget mat er rimeligere enn industrifremstilt mat, selv om råvarene av og til kan være dyre. 
(Har du lyst til å kjøpe boken, kan den bestilles i margen…:-))

lørdag 5. oktober 2013

Bakerens hemmelighet - Iduns hemmeliget...







































Bakerens hemmelighet er Iduns hemmelighet. Nå vil de ha oss til å jukse med hjemmebasten også! På emballasjen står enzym på ingredienslisten.... hum... jeg gikk på internett for å se om jeg kunne finne ut hvilket enzym dette var (hadde mine mistanker...), men der fant jeg ingen informasjon. Jeg sendte e-post til Idun og fikk til svar at enzymet er Hvetegluten.

I moderne hvetesorter er glutenet hardere enn i de gamle kornsortene. Gluten øker melets bæreevne og gjør at det er enklere å få et luftig og fint resultat når du baker. Men gluten er et protein som i utganspunktet er vanskelig å fordøye for mennesker. Rundt 50 % av befolkningen i vestlige land har problemer med mage og fordøyelse. 70 % av immunforsvaret vårt er i mage/tarm. Forurensninger som Bakerens hemmelighet stresser miljøet i mage/tarm, som igjen kan føre til at immunstystemet vårt svekkes.

I stedet for Bakerens hemmelighet bør det stå Hvetegluten på emballasje, samt en advarsel: Er vanskelig å fordøye og kan skape STORE problemer i tarmen.

Man skulle ikke tro at det var nødvendlig å tilsette hemmeligheter i deigen når moderne hvetesorter i seg selv har egenskaper som gjør at brødet hever for raskt. Men skitne triks og uærlige snarveier taes i bruk når industrien kun har "råd" til å la industribrødene sine heve gjennomsnitt 10 til 15 minutter.

Kast det i søpla - få det bort fra butikkhyllene - skriv og klag til Idun som med "hemmeligehetene" sine bidrar til at flere og flere får problemer med mage, tarm, fordøyelse, betennelser osv, osv...

Her har du noen tips til hvordan bake gode brød uten lumske hemmeligheter og juks: 
1) Ta deg god tid. Du trenger ikke ekstra hvetegluten om du har tid til å la deigen få heve lenge. Det gir også et mer smakfullt resultat.
2) En gjærpakke holder til mange brød om du bare lar deigen få heve litt lenger. 5 gram gjær holder som regel til to brød, og da bruker jeg som regel kun en time lengre enn om jeg bruker 50 gram.
3) Bruk gamle kornsortene som enkorn, emmer og spelt. Rug, bygg og havre er også sunne og gode kornsorter vi med fordel kan øke forbruket av. Du kan bestille korn på nettet:
spesialkorn.no
holli-molle.no
4) Lag surdeigsbrød. Det smaker fantastisk og er bedre for tarmen da det inneholder gode melkesyrebakterier som uskadeligjør glutenet under heving slik at brødet blir lettere å fordøye.

Surdeigbrødet står til heving på kjøkkenet... har stått og godgjort seg i hele dag:-)





Kokkekurs for barn med høstens grønnsaker og frukt

(Foto: Margit Vea)






































Det er høstferie og kanskje er det er noen barn i alderen 6 - 10 år som har lyst til å gå på kokkekurs tirsdag 8 oktober?

Kokkekurset blir hjemme hos meg i Ørpehaugvegen 2, kl. 12.00 - 15.00.
Høsten grønnsaker og frukt står på menyen. Vi lager wok av høstens grønnsaker, eplemos, tilslørte bondepiker og froksotblanding.
Pris: 300 kr
Påmelding på sms: 48259233 eller e-post: margit@barnemat.com