fredag 14. juni 2013

Coca Cola vil nå starte behandling av ofrene sine



Falsk beskjedenhet er den anstendigste av alle løgner!


I mer enn 125 år har de bidratt til fedmeepidemien. Jef fikk en pressemelding i dag om at COCA-COLA Norge iverksetter offensiv kampanje for å spille en tydeligere rolle i kampen mot overvekt. OVERGRIPER SKAL NÅ BEHANDLE OFRENE SINE. Kampanjen skal informerer forbrukerne om selskapets produkter, med andre ord ren REKLAME!! De forteller hva de har gjort på området: om alle de fantasiske sukkerfrie (kalorifrie....) produktene de har, fulle av kjemiske tilsetninger og omdiskuterte søtstoffer. 

Det var to positive nyheter, det skal de ha! Selskapet har lansert mindre flasker (0.375 l) - var vel slike flasker da vi var små? Selv om de er mindre, er det mer enn det de selv definerer som en porsjon: 0.25 l. Den andre gode nyheten er at de forsker frem en drikk med det naturlige søtstoffet Stevia. Blir spennende å følge dette "samarbeidet". Og jeg håper jeg får leve til jeg er 80 år - skulle gjerne sett hvordan Coca cola og andre søtstofftilhengere kommer til å forsvare bruken av disse stoffene når det ikke lenger er tvil om alle negative konsekvensene av både produksjon og bruken viser seg å være

Her kan dere se propagandavideon på Youtube.

onsdag 12. juni 2013

Helsevennlig fisk


Under arbeidet med min siste bok "Fiskretter for hele familien", leste jeg en del nedslående rapporter og forskningsresultater om miljøgifter i fisk. Fisk er i utgangspunktet både helse- og miljøvennlig mat, men moderne fangstmetoder, dumping av fisk, overfiske og oppdrett av fisk er dessverre ressurskrevende og forårsaker store klimagassutslipp samt store skader på det marine økosystemet. Fisken er vakrest og trives best i sitt naturlige element. Villfisk smaker også best, men dessverre er flere fiskeslag utrydningstruet. Enkelte fiskeslag har også et høyt innhold av miljøgifter. 


Advarer gravide, barn og unge å spise oppdrettslaks


Miljøgifter er vanskelige å bryte ned og kan hope seg opp i dyr og planter over tid og gjøre fisken uspiselig. Dette skjer når opptaket av et stoff i en organisme er større enn nedbrytningen og utskillelsen av det. Mange av miljøgiftene er menneskeskapte, slik som polyklorerte bifenyler (PCB) og DDT. Andre miljøgifter har naturlig opphav – det gjelder blant annet tungmetaller og polyaromatiske hydrokarboner (PAH). Selv om disse stoffene opprinnelig er naturlige, kan de komme opp i uønsket høye konsentrasjoner i miljøet, ofte som et resultat av menneskelig aktivitet. Vanlig laksefôr består blant annet av uraffinert fiskeolje som inneholder miljøgifter som PCB, dioksiner og bromerte flammehemmere, som blant annet kan føre til overvekt og diabetes. 

Fagfolk er redd for at høyt inntak av miljøgifter også kan føre til konsentrasjonsproblemer, nedsatt intelligens og ADHD. Innholdet av omega 3-fettsyrer har vært det store argumentet for å spise oppdrettslaks. Men på grunn av oppdrettsfôret, som er 70 % vegetabilsk, er mengden Omega 3-fettsyrer kraftig redusert de siste ti årene. Ukesbehovet dekkes derfor ikke lenger av to måltider med laks, men fire.

I Aftenposten denne uken advarer flere norske leger og internasjonale eksperter kvinner og barn til å spise oppdrettslaks. Spesiallege Anne-Lise Bjørke mener det er usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide. Organiske miljøgifter (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegg, er skadelige - spesielt for spedbarn. 
Det har lenge vært mistanke om en negativ effekt på hjerneutviklingen er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ. 

Løsningen er at oppdrettsnæringen bruker fôr uten miljøgifter. Ulike teknikker for å raffinere og fjerne miljøgifter finnes allerede, og tran er ett eksempel på raffinert fiskeolje. Vi som spiser fisken må stille krav, kreve fisk som er fri for miljøgifter, holder god kvalitet og som er etisk framstilt.

Legen anbefaler å servere barn mer makrell og sild. I boken Fiskeretter for hele familien, er det flere oppskrifter på makrell og sild. Noen av dem har allerede stått på trykk på bloggen.

Mormors makrellkaker

Og hva med stekt makrell i brød eller med potetmos? En vinner her i huset:-)


Stekt makrell


Steketid: Alle fileter stekes i 4–5 minutter

1–2 makrellfileter per person
hvetemel
salt og pepper

Vend makrellfileter i mel blandet med salt og pepper. Bruk gjerne en plastpose.
Varm smør i en panne og stek filetene på god varme i 4–5 minutter.

For å unngå at fisken krøller seg under steking, kan dere skjære noen snitt i skinnsiden på fisken. Stek først fisken med skinnsiden ned mens dere presser forsiktig med stekespade. Stek den skinnfrie siden til slutt.

Rotmos


1 kålrot eller andre røtter
            (prøv f.eks. å blande sellerirot og poteter, gulrot og kålrot, persillerot og
             poteter,... )
Vann (nok til at det dekker)
2 ss smør eller olje
salt og pepper
Kanskje litt helmelk, fløte eller mer kokevann...

1.     Skrell og skjær kålrot eller andre røtter i mindre terninger.
2.     Kok opp vann, tilsett smør og kok kålroten til den er mør, ca. 30 minutter.
3.     Hell av mesteparten av vannet før du moser med potetmoser eller stavmikser (du kan også bruke blender). Ta vare på kokevannet.
4.     Ha i mer av kokevannet hvis mosen er for tykk. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer smør.





søndag 9. juni 2013

Trøtt Morten spiser....


Det kan være travelt å lage mat! Da Morten nøt sin andre porsjon med spagetti i hjemmelaget tomatsaus, var det vanskelig å holde seg våken. Men hvem har tid til å sove når man spiser middag man har vært med å lage selv?

Veldig gøy å ha besøk av tantebarn som elsker å lage mat og nyte den etterpå:-)

søndag 2. juni 2013

10 klassinger serverte frokost til over 200 gjester i Skudeneshavn


Elever serverer nystekt omelegg med valgfritt fyll.
 

Alle som tok turen til sentrum i Skudeneshavn lørdag 1 juni, fikk servert gratis frokost av 10 klasseelevene. På menyen sto omelett med hjemmebakt brød, havregrøt trukket i eplemost over natten og hjemmelaget frokostblanding (Granula). Mange av gjestene etterlyste oppskriften på Granula og havregrøt - dem har jeg nå lagt ved nederst i dette innlegget.

Kvelden i forveien ble klassen (20 elever) delt i grupper for å bake brød, kakke egg, hakke grønnsaker og urter til omelett, lage frokostblanding og legge havregryn i eplemost. Elevene var utrolig positive og engasjerte. Det ble en sosial og lærerik opplevelse!

Så og si alt som ble servert var økologisk, og mange av gjestene fikk for første gang smake deilig tjukkmjølk fra Røros Meieriene. Forhåpentligvis vil flere Karmøybuer etterspørre de gode økologiske produktene i nærbutikken. Egg til omeletten ble sponset av Dahls hønseri. 

Det var Sommergospel og handelsstanden i Skudeneshavn som spanderte frokosten til de omlag 250 frokostgjestene. Dere kan lese mer om opplegget på nettsidene til Karmøynytt.


Elevene foklarer oppskriften på frokostblanding


Granula
Dette er forslag til hva dere kan ha i denne frokostblandingen, granulaen. Dere må gjerne bytte ut noen av ingrediensene.


250 g havregryn
50 g valset spelt
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g mandler, hakket
50 g valnøtter, grovt hakket
50 g hasselnøtter, grovt hakket
3 ss rørsukker
2 klyper maldonsalt
1 dl eplemost (eplejuice)
1 ss honning
1 ss smør
litt kanel, kan sløyfes
75 – 100 tørket frukt, for eksempel tørket eple

Rør sammen alt det tørre med unntak av sukker, epler og kanel. Ha eplemost, smør, sukker og honning i en kjele og varm opp til alt er oppløst. Smak ev. til med kanel. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen.


Hell blandingen over på et bakepapirkledt stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader i ca. 40 -50 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen ca. hvert 10 – 15 minutt for å få et jevnt stekt resultat.


Avkjøl og tilsett tørka frukt og ha blandingen i en boks. Holder seg godt i 1 måned. 
 
Havregrøt som ikke trenger kokes
3-4 porsjoner


Dette er en frisk og syrlig havregrøt som ikke skal kokes, kun ligge i bløt. Grøten er også super for melkeallergikere – dere sløyfer da melkeyoghurt. Bruker dere lettkokte havregryn, trenger dere sannsynligvis noe mindre væske. Prøv dere frem
Trinn 1:
6 dl store havregryn
4 dl eplemost


Trinn 2:
ca. 2 dl gresk yoghurt
1 eple
hasselnøtter eller mandler etter smak


Slik gjør dere: Ha havregryn og eplemost i en bolle med lokk. Sett i kjøleskapet natten over, eller et par timer, til havregrynene har trukket til seg væsken.


Hakk nøttene og rist dem litt i stekepannen eller på et bakepapir i ovnen (lag en stor porsjon som holder til flere ganger). Nøttene kan males eller finhakkes til mindre barn. Bland i yoghurt, revet eple og hakkede nøtter i røren rett før servering.

- Vil dere bake brød? - Ja! , svarte elevene, og bakte 20 brød!