torsdag 28. februar 2013

Boklansering i Skudeneshavn, Karmøy

Mange av de flotte bildene Thor Brødreskift har fotografert til boken, er tatt i Skudeneshavn på Karmøy. Derfor er det hyggelig å inviterer til boklansering i sjarmerende maritime omgivelser nettopp i Skudeneshavn. Fredag kl. 14 - 16 kan barn få lære av erfarne fiskere å filetere makrell! Etterpå får de steke fileten og spise den.
Det blir anledning til å få kjøpe boken, signert selvfølgelig:-) Smaksprøver fra boken så langt det rekker...

fredag 22. februar 2013

Boikott Nestlé!


"I strupen på Nestlé" er tittelen TVHaugaland har satt på intervjuet de hadde med meg onsdag 20 februar (se innslaget her).Vel, vel, kanskje litt tilspisset formulert, men anbefaler dere av mange årsaker å boikotte Nestlé. 

Nestlé, verdens største produsent av ferdigmat, DNA-tester barnemat for hestekjøtt. Det er uklart om de gjør analysene selv. Kan vi stole på analyser som selskapet gjør selv, når det er miliarder som står på spill? At Nestlé ser seg nødt til å gjøre analyser er i seg selv bekymringsfullt og er et bevis på at Nestlé er usikre på hva maten de produserer inneholder.

Forbrukerne har altfor stor tillitt til barnematprodusentene. Nestlé har slagordet "En god start på livet". Løgn og bedrag. Hvilke produkter produserer de til barn som har sluttet med barnemat? Det er søte kornblandinger, sjokolader, søte pålegg, is osv... og ta en grunndig titt på hva produktene innholder - ikke akkurat lystig lesning.


Barnematprodusenten har mange "svin på skogen". Nestlé er avslørt som løgnere og bedragere over hele verden. Det sies de har betalt over 1 million dollar for å forhindre forbrukere å få vite at produktene deres inneholder GMO (genmanipulert mat). De har helt sider 1970- tallet vært kritisert for å markedsføre morsmelkerstatning i fattige land og bevisst feilinformert kvinner for å øke salget av dårlig morsmelkerstatning. Hver dag dør mange barn fordi de ikke ammes. Helsearbeidere i Pakistan blir kontaktet av Nestlé og andre barnematprodusenter og får gaver. I Kina er vareprøver, blant annet fra Nestlé, gitt direkte til mødre. Les artikkelen på Aftenposten.no: Mange barn dør fordi de ikke ammes. 

Vit hva barna spiser! Jeg håper av hele mitt hjerte at salget og forbruket av industriprodusert barnemat stuper! Boikott Nestlé!

onsdag 20. februar 2013

Ny bok: Fiskeretter for hele familien

Boken inneholder over 50 oppskrifter på fisk til alle måltider... 







































Jeg sitter med en fersk bok i hendene, Fiskretter for hele familien, og kjenner meg priviligert som har fått muligheten til å skrive en bok med fisk i hovedrollen! Fisk er en gave til menneskene, en gave vi kan, om vi vil, glede oss over hver dag. Fisk er fantatsik god mat for både liten og stor!

Fotograf Thor Brødreskift har tatt de mange vakre bildene av barn, foreldre, besteforeldre og olderforeldre som presenterer tradisjonelle og moderne fiskeoppskrifter som jeg håper kan friste hele familien til å gå for mer fisk. Jeg tror bildene vil inspirere til å lage både stekt, kokt, bakt, grillet og tørket fisk. I boken finner dere også mange oppskrifter på ulike tilbehør som stuinger, dipper, salater og marinader. 

Jeg vil takke Cappelen forlag for at jeg fikk muligheten til å skrive Fiskeretter for hele familien, takk også til min redaktør Line Kristiansen i Cappelen forlag for godt samarbeid og god veiledning underveis i prosjektet. Sissel Holt Boniface har jobbet med forside og formgitt boka, og på den måten bidratt til at boken ble så vakker som den ble. Takk også til Thor Brødreskift for den innsatsen du la i prosjektet! Å lage mat, ta bilder og spise maten etterpå, er en fin jobb å ha....:-) 

Bokan kan bestilles på Cappelen forlags nettsider.

Forslag til fiskemeny for en hel ute: 

Hver dag: sild til frokost  (side 25)
Mandag: Fiskesuppe med tomat (side 78)
Tirsdag: Hjemmelaget fiskepudding (side 110)
Onsdag: Pasta med reker (side 36)
Torsdag: Fisk med jordskokk og eple (side 136)
Fredag: Fiskewrap med kokte gryn (side 88)
Lørdag: Havpizza
Søndag: forrett: Rå torsk med norske bær (side 69), hovedrett: Stekt fisk med grønnsaker i saus (side 96)
      
Dere kan se flere bilder fra boken hos Thor Brødreskift.

onsdag 6. februar 2013

Mat og helse og liten tid til matpakkespising

I bakgrunnen hører jeg Mat og Helse, eller Heimkunnskap som noen kaller det, er temaet som debatteres på NRK radio i dag. Utgangspunktet for diskusjonen, er reportasjen fra et skolekjøkken i Trøndelag som dere kan lese på nrk.no.

Faget Mat og helse er et populært fag i skolen, og et kjærkomment avbrekk i skolehverdagen.
Reportasjen viser barn som er hjelpesløse på kjøkkenet, som ikke vet forskjell på visp og rasp og som ikke vet hvordan de skal vri en fille. Reportasjen viser også barn som koser seg med å lage mat og som helt sikkert gjerne skulle hatt enda flere timer på skolekjøkkenet.

Daglig dukker det opp nye oppslag om temaet barn og mat. En artikkel i Aftenposten tok for seg matvaner og spiserutiner i skolen. Elevene får ned i10 mnutter til å spise skolematen de har med seg.
Jeg delte saken på facebook og jeg fikk blant annet følgende kommentar : Jeg reagerte på spiserutinene på vår skole da vi fikk førsteklassing. Fra barnehagen hadde de gode rutiner, satt fint ved bordet og var sosiale mens de spiste. På skolen setter de på TV!! NRK-super etc mens de spiser "ellers er det umulig å holde ro". Med det resultat at ingen prater hyggelig over maten, og de som blir oppslukt av det de ser på skjerm (ganske mange) glemmer å spise. Vi har tatt det opp med skolen og foreslått feks høytlesning i stedet, men uten resultat. Heldigvis har vi nå en 2. klassing som tømmer matboksen, men vet at det er et problem for andre.

Barneombud Anne Lindboe mener barn som glemmer matpakken hjemme, har krav på å få mat fra læreren. Det trengs ikke mange barn med lavt blodsukker for at det skal bli bråk i timene.

Forhåpentligvis fortsetter aviser og TV å skrive om disse viktige temaene. Barn har rett til å lage mat og rett til å få tid til å spise maten sin, god mat i hyggelige omgivelser!