lørdag 5. oktober 2013

Bakerens hemmelighet - Iduns hemmeliget...Bakerens hemmelighet er Iduns hemmelighet. Nå vil de ha oss til å jukse med hjemmebasten også! På emballasjen står enzym på ingredienslisten.... hum... jeg gikk på internett for å se om jeg kunne finne ut hvilket enzym dette var (hadde mine mistanker...), men der fant jeg ingen informasjon. Jeg sendte e-post til Idun og fikk til svar at enzymet er Hvetegluten.

I moderne hvetesorter er glutenet hardere enn i de gamle kornsortene. Gluten øker melets bæreevne og gjør at det er enklere å få et luftig og fint resultat når du baker. Men gluten er et protein som i utganspunktet er vanskelig å fordøye for mennesker. Rundt 50 % av befolkningen i vestlige land har problemer med mage og fordøyelse. 70 % av immunforsvaret vårt er i mage/tarm. Forurensninger som Bakerens hemmelighet stresser miljøet i mage/tarm, som igjen kan føre til at immunstystemet vårt svekkes.

I stedet for Bakerens hemmelighet bør det stå Hvetegluten på emballasje, samt en advarsel: Er vanskelig å fordøye og kan skape STORE problemer i tarmen.

Man skulle ikke tro at det var nødvendlig å tilsette hemmeligheter i deigen når moderne hvetesorter i seg selv har egenskaper som gjør at brødet hever for raskt. Men skitne triks og uærlige snarveier taes i bruk når industrien kun har "råd" til å la industribrødene sine heve gjennomsnitt 10 til 15 minutter.

Kast det i søpla - få det bort fra butikkhyllene - skriv og klag til Idun som med "hemmeligehetene" sine bidrar til at flere og flere får problemer med mage, tarm, fordøyelse, betennelser osv, osv...

Her har du noen tips til hvordan bake gode brød uten lumske hemmeligheter og juks: 
1) Ta deg god tid. Du trenger ikke ekstra hvetegluten om du har tid til å la deigen få heve lenge. Det gir også et mer smakfullt resultat.
2) En gjærpakke holder til mange brød om du bare lar deigen få heve litt lenger. 5 gram gjær holder som regel til to brød, og da bruker jeg som regel kun en time lengre enn om jeg bruker 50 gram.
3) Bruk gamle kornsortene som enkorn, emmer og spelt. Rug, bygg og havre er også sunne og gode kornsorter vi med fordel kan øke forbruket av. Du kan bestille korn på nettet:
spesialkorn.no
holli-molle.no
4) Lag surdeigsbrød. Det smaker fantastisk og er bedre for tarmen da det inneholder gode melkesyrebakterier som uskadeligjør glutenet under heving slik at brødet blir lettere å fordøye.

Surdeigbrødet står til heving på kjøkkenet... har stått og godgjort seg i hele dag:-)

7 kommentarer:

 1. Hei igjen Margit!
  Flott at du tok tak i saken, eg tror ikke IDUN hadde svart Fru Hvermann'sen ærlig om hva som egentlig e i bakerens hemmelighet!! Håpe saken blir blåst opp til TV2 i Bergen 😉Ingrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Så vidt jeg vet så står det gluten i ingrediensene. Og ikke alle har problemer med å spise gluten som er et protein som finnes i enkelte kornsorter.

   Slett
  2. Gluten er så vidt jeg vet et protein ikke et enzym.

   Slett
  3. Det stemmer. Gluten består av lagringsproteiner, ikke enzymer. Alle enzymer er proteiner, men ikke alle proteiner er enzymer.

   Fint om du retter opp feilene i artikkelen, særlig når en representant fra Idun har forklart at enzymet er amylase (det samme som finnes i spytt, og som hjelper oss til å fordøye stivelse).

   Slett
 2. Du mener gluten og ikke hvetestivelse? Min datter med cøliaki ville isåfall bli kjempesyk.

  Kine

  SvarSlett
 3. Det står enzym på pakken, og gluten er enzym. Jeg ville ikke tatt sjansen da det også er hvetemel i pakken, og det er gluten i hvetemel. I de andre produktene i samme serie er det gluten i tillegg til hvetemel.

  SvarSlett
 4. Hei.
  Det stemmer ikke som du har blitt opplyst at enzym på pakken er gluten. Det er ikke tilsatt ekstra gluten i Luftigere bakst du viser til. Men siden det er hvetemel i produktet finnes det gluten i selve melet. Mer detaljert informasjon kan du lese her: http://www.morshjemmebakte.no/Aktuelt/Hva-inneholder-bakehjelpemidler. Enzym er amylase. Dersom du har snakket med noen hos oss ville det vært fint å vite hvor du hendvendte deg slik at vi kan informere vedkommende om at de har opplyst feil. Mvh Rasmus Selseth (ansatt Idun Industri)

  SvarSlett