onsdag 12. juni 2013

Helsevennlig fisk


Under arbeidet med min siste bok "Fiskretter for hele familien", leste jeg en del nedslående rapporter og forskningsresultater om miljøgifter i fisk. Fisk er i utgangspunktet både helse- og miljøvennlig mat, men moderne fangstmetoder, dumping av fisk, overfiske og oppdrett av fisk er dessverre ressurskrevende og forårsaker store klimagassutslipp samt store skader på det marine økosystemet. Fisken er vakrest og trives best i sitt naturlige element. Villfisk smaker også best, men dessverre er flere fiskeslag utrydningstruet. Enkelte fiskeslag har også et høyt innhold av miljøgifter. 


Advarer gravide, barn og unge å spise oppdrettslaks


Miljøgifter er vanskelige å bryte ned og kan hope seg opp i dyr og planter over tid og gjøre fisken uspiselig. Dette skjer når opptaket av et stoff i en organisme er større enn nedbrytningen og utskillelsen av det. Mange av miljøgiftene er menneskeskapte, slik som polyklorerte bifenyler (PCB) og DDT. Andre miljøgifter har naturlig opphav – det gjelder blant annet tungmetaller og polyaromatiske hydrokarboner (PAH). Selv om disse stoffene opprinnelig er naturlige, kan de komme opp i uønsket høye konsentrasjoner i miljøet, ofte som et resultat av menneskelig aktivitet. Vanlig laksefôr består blant annet av uraffinert fiskeolje som inneholder miljøgifter som PCB, dioksiner og bromerte flammehemmere, som blant annet kan føre til overvekt og diabetes. 

Fagfolk er redd for at høyt inntak av miljøgifter også kan føre til konsentrasjonsproblemer, nedsatt intelligens og ADHD. Innholdet av omega 3-fettsyrer har vært det store argumentet for å spise oppdrettslaks. Men på grunn av oppdrettsfôret, som er 70 % vegetabilsk, er mengden Omega 3-fettsyrer kraftig redusert de siste ti årene. Ukesbehovet dekkes derfor ikke lenger av to måltider med laks, men fire.

I Aftenposten denne uken advarer flere norske leger og internasjonale eksperter kvinner og barn til å spise oppdrettslaks. Spesiallege Anne-Lise Bjørke mener det er usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide. Organiske miljøgifter (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegg, er skadelige - spesielt for spedbarn. 
Det har lenge vært mistanke om en negativ effekt på hjerneutviklingen er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ. 

Løsningen er at oppdrettsnæringen bruker fôr uten miljøgifter. Ulike teknikker for å raffinere og fjerne miljøgifter finnes allerede, og tran er ett eksempel på raffinert fiskeolje. Vi som spiser fisken må stille krav, kreve fisk som er fri for miljøgifter, holder god kvalitet og som er etisk framstilt.

Legen anbefaler å servere barn mer makrell og sild. I boken Fiskeretter for hele familien, er det flere oppskrifter på makrell og sild. Noen av dem har allerede stått på trykk på bloggen.

Mormors makrellkaker

Og hva med stekt makrell i brød eller med potetmos? En vinner her i huset:-)


Stekt makrell


Steketid: Alle fileter stekes i 4–5 minutter

1–2 makrellfileter per person
hvetemel
salt og pepper

Vend makrellfileter i mel blandet med salt og pepper. Bruk gjerne en plastpose.
Varm smør i en panne og stek filetene på god varme i 4–5 minutter.

For å unngå at fisken krøller seg under steking, kan dere skjære noen snitt i skinnsiden på fisken. Stek først fisken med skinnsiden ned mens dere presser forsiktig med stekespade. Stek den skinnfrie siden til slutt.

Rotmos


1 kålrot eller andre røtter
            (prøv f.eks. å blande sellerirot og poteter, gulrot og kålrot, persillerot og
             poteter,... )
Vann (nok til at det dekker)
2 ss smør eller olje
salt og pepper
Kanskje litt helmelk, fløte eller mer kokevann...

1.     Skrell og skjær kålrot eller andre røtter i mindre terninger.
2.     Kok opp vann, tilsett smør og kok kålroten til den er mør, ca. 30 minutter.
3.     Hell av mesteparten av vannet før du moser med potetmoser eller stavmikser (du kan også bruke blender). Ta vare på kokevannet.
4.     Ha i mer av kokevannet hvis mosen er for tykk. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer smør.

3 kommentarer:

 1. Artikklene du referer til angående miljøgifter i oppdrettsfisk hadde vel sitt opphav i VG, ikke Aftenposten?

  Må også spørre om i hvor stor grad du har gått gjennom talldata fra div rapporter, når du ikke anbefaler oppdrettslaks men snakker varmt om makrell?

  Makrell er på lik linje med laks en feit fisk, og inneholder ifølge statistikken mer miljøgift enn laksen...

  Ref: http://www.nifes.no/index.php?page_id=&article_id=4204&lang_id=1

  Ellers stå på! Ungen liker barnematen din ;)

  SvarSlett
 2. Interessant! Rapporten du henvsier til var ikke offentliggjort da jeg skrev boken. jeg baserte det jeg skrev på andre artikler (som jeg også henviser til i boken). Her har du andre tall fra 2012 på fhi.no: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6464&Main_6157=6263:0:25,6287&MainContent_6263=6464:0:25,6288&List_6212=6218:0:25,6295:1:0:0:::0:0&Content_6464=6430:67518::1:6182:1:::0:0

  Jeg leste saken i AFtenposten, og derfor ble det Aftenposten jeg refererte til.
  I dag leste jeg en interessang kronikk/ytring på NRK.no: http://www.nrk.no/ytring/vi-kan-lose-lakseknuten_-1.11103749
  Skribenten skriver blant annet: Vi vet at barn er glade i rosa fisk; vi vet at laksen er Norges desidert viktigste husdyr; vi vet at dette har gjort laksen til hverdagsmat, som promoteres av både kongehus og diplomatkorps; vi vet at totalmengden villfisk som importeres til Norge som laksefôr overstiger den mengden laks som sendes motsatt vei; vi vet at det er mulig å rense laksefôret for miljøgifter så laksen blir mindre giftig; vi vet at mengden villaks som kommer opp i elvene våre for å gyte har blitt halvert i løpet av de siste 30 år; vi vet at det i snitt rømmer flere hundre tusen oppdrettslaks hvert år; vi vet at oppdrettslaksen smitter villaksen med dødelige mengder lakselus; og vi ser at Riksrevisjonen mener veksten i norsk oppdrettsindustri har vært i strid med Stortingets miljøforutsetninger.

  Slik det er nå, så vil jeg likevel anbefale å spise mer makrell. I vårt hus spiser vi også laks, men forhåpentligvis kan vi med tiden få tak i oppdrettsfisk som inneholder færre mijøgifter enn den gjør i dag, samt at oppdrettsnæringen blir mer miljøvennlig.
  Hyggelig at ungen liker barnematen min.-)

  SvarSlett