Vita hjertego´s reklame for Vita hjertego mat (som i følge dem er et sunnere alternativ til kremfløte), ruller over TV skjermen om dagen. På bloggen "Fra jord til bord" oppfordrer Gry Hammer leserne til å anmelde Vita Hjertego for villedende markedsføring. Hun mener "Vita
Hjerte-go" er er en produktserie som lener seg på ulovlig
markedsføring - jeg er hjertens enig! Anbefaler dere å ta en tur innom bloggen "Fra jord til bord" hvor du får god veiledning på hvordan gå frem for å anmelde Vita Hjertego.
19 februar 2011 skrev jeg en bloggsaken "Hjerterått", om Vita hjertego´s produkter. Siden den tid har Vita Hjertego, takket være press fra forbrukere og godt arbeid av Grønn Hverdag, fjernet palmeolje fra sine produkter. Men produktene inneholder likevel raffinerte oljer og flere tilsetningsstoffer. Jeg mener og tror både barn og voksne får bedre helse av å gå for rene og ærlige produkter - litt av alt, smør, kremfløte og oljer, og alt med måte.
Her følger saken jeg skrev for to år siden:
HJERTERÅTT
Med en helsides annonse i lokalavisen rett
over nyttår, spredte Mills nyheten om at det nå var 40 % avslag på alle
Vita hjertego´produkter. Om hjertet skulle valgt hva som skulle stått på
menyen, tror jeg neppe valget falt på Vita hjertegode produkter, men et
variert utvalg av ekte råvarer med høyt innslag av grønnsaker og frukt.
Grønnsaker trenger ikke helsides annonser
som bekrefter at de er gode for hjerte. Bøndene har heller ikke økonomi
til å klistre en sunnhetslapp på hvert et brokkolihodet i butikken.
Dessverre biter vi på emballasjens budskap og lar oss lure av lovnader
om sunnhet og god helse.
Raffinerte oljer, - godt for hjerte?
Det
er ikke få såkalte Vita hjertegode produkter som har sett dagens lys de
siste årene. Mills flyter på skremselsprokagandaen som har spredt frykt
og angst for en naturlig råvare som meierismør. Om du er blant dem som
har fettangst, skal du vite at det såkalte hjertegode fettet fra Vitago
inneholder store mengder raffinerte solsikkeoljer som har et høyt
innhold av omega 6, linolsyre. I utgangspunktet er fettsyren sunn, men i
forhold til omega 3-fettsyrer (alfalinolensyre, DHA og EPA), får en
gjennomsnittsborger dessverre altfor mye av omega 6. Industriproduserte
matprodukter inneholder for det meste denne type fett og matindustrien
påvirker derfor kvaliteten og balansen mellom omega 3 og omega 6 i en
negativ retning. Omega 6- fettsyrer bidrar til økt betennelsesreaksjon
og oksidasjonspotensial i kroppen, selv om de kan senke kolesterolet.
Vita
hjertego margarin inneholder også raffinert palmeolje, verstingen av
alle oljer. Den skjuler seg som ”vegetabilsk” fett i ingredienslisten.
En andel mettet fett fra palmeolje brukes for å gjøre flytende oljer i
margariner smørbare, få dem til å sprute mindre i stekepannen og minske
stekeos.
Kaldpresset palmeolje er en god olje, men den er kanskje for
kostbar til å bruke i margarinindustrien?
Med hånden på hjertet
Det
er ikke teknisk mulig å raffinere og bearbeide flerumettede fettsyrer
uten at fettet tar skade av det. Kaldpressede oljer har høyere innhold
av beskyttende antioksidanter som også reduserer harskning av olje.
Antioksidanter virker best når vi får dem fra matvaren i sin naturlige
form. Vitaminene og mineralene i oljer som ikke er raffinerte
(jomfruoljer som vanligvis ikke brukes i margariner) og meierismør,
virker bedre enn vitaminer og mineraler som er tilsatt raffinerte oljer i
etterkant. Matoljer som soya-, mais- og solsikkeoljer gjennomgår en raffineringsprosess
som i seg selv medfører økt oksidasjon og dannelse av skadelige
biprodukter. Med hånden på hjertet vil jeg si at kaldpressede matoljer
(ekstra virgin) er mye bedre for hjertet enn raffinerte oljer.
Margariner er derfor ikke særlig helsefremmende og barn trenger det i
alle fall ikke. I et skolekjøkken for ikke lenge siden så jeg
Vita hjertego lettmargarin stablet på rekke og rad. En hel 9 klasse har
vel ikke hjerteproblemer? Gi
dem i stedet smør i moderate mengder samt bruk jomfruoljer når det er
mulig. Smakssansen utvikles og de lærer å bruke råvarer i sin naturlige
form.
I
følge Fedon Alexander Lindberg finnes det ikke dokumentasjon på at
meierifett øker risiko for fedme, diabetes, hjertesykdom eller kreft.
Tvert imot har en stor gjennomgang av tilgjengelig dokumentasjon nylig
konkludert med at hvis meierifett har noen effekt, så kan det føre til
noe redusert risiko for hjertesykdom, til tross for at det kan øke
totalkolesterolet.
Hjerte banker for ekte vare
Det
er deprimerende å se hyllemeter på hyllemeter med smakløse
industridesignede produkter som påberoper seg å være godt for helsen.
Når vi betaler litt ekstra for disse såkalte hjertegode produktene,
betaler vi mye for annonse og fargerik emballasje. Ikke smaker det godt
heller. Hvorfor i det hele tatt spise Vita hjertego´ost når det ikke
smaker ost? Hva er vitsen med å kaste i seg Vita produkter fulle av
tilsetningsstoffer og fyllmasse når du kan få ekte vare som både smaker
bedre og som hjertet banker mer for? At Vita hjertegod margarin kan
smykke seg med nøkkelhullmerket i tillegg, er mildt sagt misvisende og
til å få vondt i hjertet av! Miljøvennlig er det heller ikke. Dess mer
foredlet et produkt er, dess større belastning er det for miljøet.
Helse- og miljøvennlig, ekte mat finner du i frukt og grønnsakdisken,
fisk og kjøttdisken. Ingen ting er mer hjertegodt enn 5 om dagen og et
variert inntak av ekte varer!
Bedre for både barn og voksne - bedre for miljøet. ”Go for” hjertegode grønnsaker dere!