torsdag 7. mars 2013

Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!


Vita hjertego´s reklame for Vita hjertego mat (som i følge dem er et sunnere alternativ til kremfløte), ruller over TV skjermen om dagen. På bloggen "Fra jord til bord" oppfordrer Gry Hammer leserne til å anmelde Vita Hjertego for villedende markedsføring. Hun mener "Vita Hjerte-go" er er en produktserie som lener seg på ulovlig markedsføring - jeg er hjertens enig! Anbefaler dere å ta en tur innom bloggen "Fra jord til bord" hvor du får god veiledning på hvordan gå frem for å anmelde Vita Hjertego.

19 februar 2011 skrev jeg en bloggsaken "Hjerterått", om Vita hjertego´s produkter. Siden den tid har Vita Hjertego, takket være press fra forbrukere og godt arbeid av Grønn Hverdag, fjernet palmeolje fra sine produkter. Men produktene inneholder likevel raffinerte oljer og flere tilsetningsstoffer. Jeg mener og tror både barn og voksne får bedre helse av å gå for rene og ærlige produkter - litt av alt, smør, kremfløte og oljer, og alt med måte. 
Her følger saken jeg skrev for to år siden:

HJERTERÅTT 
Med en helsides annonse i lokalavisen rett over nyttår, spredte Mills nyheten om at det nå var 40 % avslag på alle Vita hjertego´produkter. Om hjertet skulle valgt hva som skulle stått på menyen, tror jeg neppe valget falt på Vita hjertegode produkter, men et variert utvalg av ekte råvarer med høyt innslag av grønnsaker og frukt.

Grønnsaker trenger ikke helsides annonser som bekrefter at de er gode for hjerte. Bøndene har heller ikke økonomi til å klistre en sunnhetslapp på hvert et brokkolihodet i butikken. Dessverre biter vi på emballasjens budskap og lar oss lure av lovnader om sunnhet og god helse.

Raffinerte oljer, - godt for hjerte?
Det er ikke få såkalte Vita hjertegode produkter som har sett dagens lys de siste årene. Mills flyter på skremselsprokagandaen som har spredt frykt og angst for en naturlig råvare som meierismør. Om du er blant dem som har fettangst, skal du vite at det såkalte hjertegode fettet fra Vitago inneholder store mengder raffinerte solsikkeoljer som har et høyt innhold av omega 6, linolsyre. I utgangspunktet er fettsyren sunn, men i forhold til omega 3-fettsyrer (alfalinolensyre, DHA og EPA), får en gjennomsnittsborger dessverre altfor mye av omega 6. Industriproduserte matprodukter inneholder for det meste denne type fett og matindustrien påvirker derfor kvaliteten og balansen mellom omega 3 og omega 6 i en negativ retning. Omega 6- fettsyrer bidrar til økt betennelsesreaksjon og oksidasjonspotensial i kroppen, selv om de kan senke kolesterolet.

Vita hjertego margarin inneholder også raffinert palmeolje, verstingen av alle oljer. Den skjuler seg som ”vegetabilsk” fett i ingredienslisten. En andel mettet fett fra palmeolje brukes for å gjøre flytende oljer i margariner smørbare, få dem til å sprute mindre i stekepannen og minske stekeos.
Kaldpresset palmeolje er en god olje, men den er kanskje for kostbar til å bruke i margarinindustrien?


Med hånden på hjertet
Det er ikke teknisk mulig å raffinere og bearbeide flerumettede fettsyrer uten at fettet tar skade av det. Kaldpressede oljer har høyere innhold av beskyttende antioksidanter som også reduserer harskning av olje. Antioksidanter virker best når vi får dem fra matvaren i sin naturlige form. Vitaminene og mineralene i oljer som ikke er raffinerte (jomfruoljer som vanligvis ikke brukes i margariner) og meierismør, virker bedre enn vitaminer og mineraler som er tilsatt raffinerte oljer i etterkant. Matoljer som soya-, mais- og solsikkeoljer gjennomgår en raffineringsprosess som i seg selv medfører økt oksidasjon og dannelse av skadelige biprodukter. Med hånden på hjertet vil jeg si at kaldpressede matoljer (ekstra virgin) er mye bedre for hjertet enn raffinerte oljer. Margariner er derfor ikke særlig helsefremmende og barn trenger det i alle fall ikke. I et skolekjøkken for ikke lenge siden så jeg Vita hjertego lettmargarin stablet på rekke og rad. En hel 9 klasse har vel ikke hjerteproblemer? Gi dem i stedet smør i moderate mengder samt bruk jomfruoljer når det er mulig. Smakssansen utvikles og de lærer å bruke råvarer i sin naturlige form. 

I følge Fedon Alexander Lindberg finnes det ikke dokumentasjon på at meierifett øker risiko for fedme, diabetes, hjertesykdom eller kreft. Tvert imot har en stor gjennomgang av tilgjengelig dokumentasjon nylig konkludert med at hvis meierifett har noen effekt, så kan det føre til noe redusert risiko for hjertesykdom, til tross for at det kan øke totalkolesterolet.

Hjerte banker for ekte vare 
Det er deprimerende å se hyllemeter på hyllemeter med smakløse industridesignede produkter som påberoper seg å være godt for helsen. Når vi betaler litt ekstra for disse såkalte hjertegode produktene, betaler vi mye for annonse og fargerik emballasje. Ikke smaker det godt heller. Hvorfor i det hele tatt spise Vita hjertego´ost når det ikke smaker ost? Hva er vitsen med å kaste i seg Vita produkter fulle av tilsetningsstoffer og fyllmasse når du kan få ekte vare som både smaker bedre og som hjertet banker mer for? At Vita hjertegod margarin kan smykke seg med nøkkelhullmerket i tillegg, er mildt sagt misvisende og til å få vondt i hjertet av! Miljøvennlig er det heller ikke. Dess mer foredlet et produkt er, dess større belastning er det for miljøet. Helse- og miljøvennlig, ekte mat finner du i frukt og grønnsakdisken, fisk og kjøttdisken. Ingen ting er mer hjertegodt enn 5 om dagen og et variert inntak av ekte varer!
Bedre for både barn og voksne - bedre for miljøet. ”Go for” hjertegode grønnsaker dere!

5 kommentarer:

 1. Hei Vil først sei at eg er ein stor fan av bøkene dine, mykje god inspirasjon.
  Men det er 2 ting eg unders på i dette innlegge.
  1. Inneholder Vita hjertego’ sine margariner palmeolje ? Eg har støtta meg til gronnhverdag.no palmeoljeguid og der er alle Vita maragiene lista med 0% palmeolje ? http://www.gronnhverdag.no/nor/Mat-drikke/Palmeolje/Palmeoljeguiden er dette feil ?

  2. Salt - Eg trur at det er tilnærma konsensuss om at salt noko me et for mykje av, og at det er ein utfordring for folkehelsa. Speiselt gjeller dette barn. Etter å etter kva eg har funne ut er Vita margarin og Leverpostei (dei to produkta me bruker) dei to proukta som i sin varekategori, innholder minst salt. Er ikkje det eit godt argument for å halde seg til Vita ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette innlegget skrev jeg i 2011 og da inneholdt noen av produktene palmeolje. Men på grunn av press fra forbrukerne, og fantastisk arbeid av blant annet grønn hverdag, har de fjernet det fra produktene sine. Dette skal jeg nevne i innledningen - så takk for at du gjorde meg oppmerksom på det:-)
   Likevel inneholder margarinene deres raffinerte (og i noen typer herda) oljer og ellers mange andre ingredienser og tilsetningsstoffer jeg er skreptisk til. Jeg tror det beste barn kan få rene matvarer - kremfløte, olje og smør - litt av alt og alt med måte. Salt er, som du sier, et problem i kostholdet vårt - vi får for mye. I vårt kosthold, det norske, er det brød som står for den største salttilførselen, ikke smør. Det går også an å bruke smør uten salt.

   Slett
 2. Så bra at du fremmer dette! Vita har heller ikke lov å kalle produktene sine for Matfløte og Creme Fraiche da dette er analoge produkter (laget av annet råstoff), og da kaller Vita dem heller for "Mat" og "Fraiche". Attpåtil henger Vita TINE Matfløte ut i sin egen reklame, sikkert både for å fremme koblingen mellom produktene, og å tråkke ned en meget sterk konkurrent.

  SvarSlett
 3. Takk for fint innlegg! Jeg skal aldri mer la meg lure :)
  Er egentlig fan av å bruke de ekte varene selv, og føler meg litt lurt ja.
  Det smakte ikke særlig godt heller nei :P

  Mvh
  Ingrid

  SvarSlett
 4. vita go varene smaker meget godt å det er bare pisspreik å påstå at dem ikke smaker godt, dere bedre vitere over analyserer dere selv til å ikke kunne se skogen for alle trærne

  SvarSlett