Mat og helse og liten tid til matpakkespising

I bakgrunnen hører jeg Mat og Helse, eller Heimkunnskap som noen kaller det, er temaet som debatteres på NRK radio i dag. Utgangspunktet for diskusjonen, er reportasjen fra et skolekjøkken i Trøndelag som dere kan lese på nrk.no.

Faget Mat og helse er et populært fag i skolen, og et kjærkomment avbrekk i skolehverdagen.
Reportasjen viser barn som er hjelpesløse på kjøkkenet, som ikke vet forskjell på visp og rasp og som ikke vet hvordan de skal vri en fille. Reportasjen viser også barn som koser seg med å lage mat og som helt sikkert gjerne skulle hatt enda flere timer på skolekjøkkenet.

Daglig dukker det opp nye oppslag om temaet barn og mat. En artikkel i Aftenposten tok for seg matvaner og spiserutiner i skolen. Elevene får ned i10 mnutter til å spise skolematen de har med seg.
Jeg delte saken på facebook og jeg fikk blant annet følgende kommentar : Jeg reagerte på spiserutinene på vår skole da vi fikk førsteklassing. Fra barnehagen hadde de gode rutiner, satt fint ved bordet og var sosiale mens de spiste. På skolen setter de på TV!! NRK-super etc mens de spiser "ellers er det umulig å holde ro". Med det resultat at ingen prater hyggelig over maten, og de som blir oppslukt av det de ser på skjerm (ganske mange) glemmer å spise. Vi har tatt det opp med skolen og foreslått feks høytlesning i stedet, men uten resultat. Heldigvis har vi nå en 2. klassing som tømmer matboksen, men vet at det er et problem for andre.

Barneombud Anne Lindboe mener barn som glemmer matpakken hjemme, har krav på å få mat fra læreren. Det trengs ikke mange barn med lavt blodsukker for at det skal bli bråk i timene.

Forhåpentligvis fortsetter aviser og TV å skrive om disse viktige temaene. Barn har rett til å lage mat og rett til å få tid til å spise maten sin, god mat i hyggelige omgivelser!