torsdag 5. juli 2012

Hjemmelaget is i praktiske former

Send inn din beste oppskrift på hjemmelaget is og vær med i trekningen av 4 fargerike Kinderville isformer laget av slitesterk, BPA-fri silikon, uten ftalater og bly.


(Foto: Margit Vea)






Forige gang jeg la ut oppskrifter på hjemmelaget fruktis, var det mange som etterlyste gode isformer. Nylig fikk jeg tilsendt Kinderville isformer fra Gooseberry, - en fin anledning til å teste noen nye oppskrifter og se hvordan de fargerike formene fungerte. Før jeg rakk å lage noe som helst, hadde yngstemann i huset fylt dem opp med eplejuice og lagt dem i fryseren - så fornøyd! 

(Kinderville isformer er tilgjengelig på www.goosberry.no. Foto: Margit Vea)

Formene har den perfekte størrelsen for små hender. Den koniske formen gjør at isen lett skyves opp og den dryppfrie kanten sørger for mindre søl. 

Å lage fruktis er noe alle kan få til, og resultatet blir så og si alltid vellykket. Jeg leste nylig en sak om is på en norsk nettavis med tittelen: Hvilken is skal jeg velge? Igjen var det kun kaloriene det var snakk om, ikke alle tilsetningsstoffene. Hjemmelaget is lages kun av rene råvarer, og her to varianter vi prøvde ut i dag.


(Foto: Margit Vea)


Søt og syrlig jordbæris
1 dl yoghurt
1 dl jordbær
2 pasjonsfrukt
½ ss honning
saft av 1 lime


Mos alt godt i blender, fyll i formene, skru på lokk og legg i fryseren. 


Blåbæris med eksotisk smak
1 mango
2 ringer fersk ananas
1 dl blåbær
½ ss honning eller maple syrup

Mos alt godt i blender, fyll i formene, skru på lokk og legg i fryseren. 


Og hvilken smakte best? 


(Foto: Margit Vea)

- Den med blåbær, men den andre va kjempe goe den og, svarte Leon. Isen falt i smak hos de svært kresne tenåringsbrødrene også - de klaget i allefall ikke. 

Formene kan vaskes i oppvaskemaskinen. Kinderville isformer er tilgjengelig på www.goosberry.no. 


GOD SOMMER!

mandag 2. juli 2012

Festivalskattekister i alle farger


Thomas Helland Dale, 11 år, og Stian Helland Dale, 8 år,
mesterfiskekokker på Skudefestivalen 2012 (Foto: Margit Vea) 

- Hvor mye koster en fiskepakke?, spurte herren som gikk forbi, og dro opp en hundreseddel. Da måtte jeg desverre si at det var barn som hadde laget egne fiskepakkene, og de var ikke til salgs. Mannen syntes dette var et fantastisk tilbud til barna, men mente det hadde vært flott om voksne også hadde hatt tilgang til så god sommermat.

Foto: Margit Vea

















Rundt 150 fiskepakker ble lagt på grillen da Fiseksprell for første gang ble arrangert på Skudefestivalen. I et flott 18 kvadratmeter stort telt på torget i Skudeneshavn, skjermet for sol (når den sto på) og i rolige og harmoniske omgivelser, fikk barn i alderen 4 år og oppover, boltre seg i førsteklasses råvarer.

Til foliepakken fikk de velge mellom ulike fiskeslag som torsk, sei, laks eller breiflabb. Ellers var der reker, grønnsaker og ulike varianter av sauser og urter. Flere av barna syntes det var så gøy å lage fiskepakker og kom igjen dagen etter.

Foto: Margit Vea







































(Foto: Margit Vea)
Nylaget, saftig, varmt og supergodt! Thomas finstrimlet gulrot og kål, og rev brokkolien i små, små buketter slik at grønnsakene ble kokt like raskt som fisken.









(Foto: Margit Vea)

Minuttene på grillen kan føles lange, men endelig er pakken kokt og Stian er klar for nyte resultatet.











Blant de mange salgsbodene på Skudefestivalen, som mange andre festivaler, er det få boder som selger fisk. Nylaget fiskemat er skjelden vare. Da barna hørte om mannen som ikke fikk kjøpe seg en fiskepakke, fikk fiskekokkene en lur idé.
- Hva om vi lager flere fiskepakker som vi kan selge til de voksne?
Hvem vet, kanskje det på neste Skudefestival blir en realitet? Barn som pusher voksne å spise fisk!

Innslag fra Fiskesprell kan ses her på TV Haugalands nettsider:
http://www.tvh.no/serier/sommer-på-haugalandet/episode/sommer-på-haugalandet-29-juni-2012/29144