torsdag 31. mai 2012

Persillepesto - en enkel lunsj

Foto: Margit Vea

Lille persille i hagen står.... Ikke la den stå for lenge, for av persille kan vi lage persillepesto. Den smaker vel så godt som basilikumpesto og er billigere å lage om du har en stor busk persille i hagen eller på terassen. Pestoen smaker fantastisk på brødskiven sammen med spekeskinke, spekepølse, skinke, roastbeef, reker eller laks. Smak og kjenn at det er godt! Sunnere pålegg skal man lete lenge etter: omega 3, mange mineraler (jern, kalsium, kalium, magnesium, zink....) og vitaminer (A,D,K,E, B-vitaminer .....)

Foto: Margit Vea
Dette trenger du: 

en håndfull valnøtter (ca. 1 dl)
1 stor bunt flatbladet persille
et fedd hvitløk eller sjalottløk om du vil
olivenolje
½ ts saft av sitron
salt og pepper

brødskiver eller rundstykker
Spekepølse, roastbiff eller røkt laks
tomat

Slik gjør du:

Brun valnøttene forsiktig i en stekepanne på middels varme og avkjøl.

Ha nøtter i en matprossor og la de gå i noen sekunder. Vask persillen og klipp av bladene. Ha i persillen, løk om du vil, olje litt salt og pepperi og mos til pestoen er myk og kremete.Tilsett mer olje hvis pestoen er for tørr.

 Smør pesto over brødskivene. Ha på spekepølse, roastbiff eller laks, og pynt med tomat til slutt.

Hvis det er pesto igjen, kan du ha resten i et pent glass som du setter i kjøleskapet. 


Foto: Margit Vea

Tips: Prøv å ha 1 – 2 ts med persillepesto under eller over lakse- eller torskefileten neste gang du baker fisk i ovnen. Nam, nam – sier ikke mer!

fredag 25. mai 2012

1 og 2 og 3 marinader


Foto: Margit Vea


I finværet er grillen "avvduket" og tørket støv av. Husbonden og gutta fikk lyst til å lage seg et ordentlig herremåltid og tok turen til butikken for å handle inn sparerips (baby back ribs), flintstek, hamburgere, Craigs potetsalat og laks krydret med chili, fenikkel og urter til mor. Kjøttet ble lagt på grillen og det ble nok mat til både familien og kompisene i gata. Gutta var fornøyd og laksen smakte godt den også. 

REMA 1000 har et samarbeide med grillkokken Craig Whitson som tidligere har uttalt at nordmenn er lite kvalitetsbevisste på grillmaten. Craig, som har skrevet flere bøker om grilling og som synes nordmenn bør unne seg kvalitetsmat, har nå bidratt med å fylle REMAhyllene med sine smakfulle grillprodukter. Som hjemmelaget skal det være, i følge grillkokken. Jeg tok en titt på hva potetsalaten og marinadene på kjøttet  inneholder. Noen av produktene viser seg å ha langt fra de råvarene vi selv har i kjøkkenskapene våre og kan umulig være beregnet på kvalitetbevisste nordmenn! Marinert flintstek inneholder blant annet glutamat og potetsalaten er full av E-stofer. Den ble heller ikke en vinner hos guttene - vår hjemmelagede potetsalat smaker bedre. 

Å lage marinader til kjøtt selv, er en enkel sak. Det eneste du trenger er noen tips. Start med å teste ut noen oppskrifter på marinader, og etterhvert kan du begynne å eksperimentere selv. Jeg har erfart at barna elsker marinert kjøtt. Her har dere tre marinader som er populære i vår familie. Om vi mangler en ingrediens, finner vi noe annet i stedet, eller klarer oss uten. 

Disse marinadene holder til ca. 6 kyllingfileter eller tilsvarende mengde svinekjøtt. Pensle marinaden over kjøttet. La det stå en time, men gjerne lenger (ev. over natten i kjøleskapet).


Hvis dere vil ha spyd, skjærer dere kjøttet i fingertykke, fingerlang skiver som dere trer inn på pinner. Dere kan legge kjøttet på bakebapir på steikeplate og steke i 10-15 minutter på 200 grader – til de er gjennomstekt. Dere kan også steke dem på stekepanne, men vær obs så du ikke brenner krydderet. Når dere steker i stekepanne, kan du ferdigstekte kjøttet i ovnen.
Foto: Margit Vea

1) Marinade med karri og paprika


1 ss karripulver
1 ss paprikapulver
2 ss ketchap manis (søt tyktflytende soyasaus - kan bruke soyasaus i stedet)
1 ss solsikkeolje
litt salt før det skal på grillen

Slik gjør dere: Bland ingrediensene til marinaden sammen i en bolle. Skjær 1 cm tykk skiver på langs av kyllingfileten og la de ligge i marinaden i ca. 30 minutter. 

2) Marinade med sitrongress og chili


3 sitrongress (bruk ca. 8 cm av gresset)
5 fedd hvitløk
2 chili
1 ss revet ingefær
1 ss knust sort pepper
1 ss salt
1 lime

Slik gjør dere: Mos gresset, hviløk, chili, pepper og ingefær i en liten matprosessor. Kjær til en jevn, finfordelt masse. Salt kyllingen og smør dem inn med kryddermassen. La dem gjerne ligge en stund før du steker dem.

3) Marinade med koriander og spisskummin:


3 fedd hvitløk
1 ts malt koriander
½ ts malt spisskummin
1 ts karripulver
1 ss brunt sukker
2 ss maisolje
1 ss fiskesaus
½ ts sambal oelek

Slik gjør dere: Hakk hvitløken og bland sammen med resten av ingrediensene til marinaden. Har du ikke spisskummin, kan du gjerne bruke knust karve, for smaken ligner.


mandag 14. mai 2012

I etterkant av kronikken jeg hadde i Aftenposten 24 april, ble jeg kontaktet av TV2 som ville ha meg med i talkshowprogrammet "Ettermiddagen". Jeg fikk være med både før og etter nyhetene 8 mai. Før nyhetene ønsket de jeg skulle si noe om hvorfor det er viktig at barna spiser riktig og hvem som har sviktet barna når det gjelder mat og kosthold. Jeg ble også spurt hva jeg syntes om mat som ble servert i idrettssammenheng og hva jeg gav mine egne barn å spise. 
Etter nyhetene hadde vi eksempel på dårlig lunsj og god lunsj, og blandet disse to lunsjene i hvert sitt gjennomsiktige glass, "tarmen", og snakket litt om det. Vi avsluttet medå smake på innholdet, noe programlederne syntes var morsomt. 




I "17:30" på TV Haugland samme uke, ble det satt lys på det faktum at McDonalds er sponsor av fotballklubben i Haugesund, FKH. TV Haugaland skaffet en såkaldt FKH meny som jeg fikk kommentere innholdet i. McDonalds samarbeider med flere tippeligalag i Norge og flere er kritiske til sammenkoblingen mellom toppidrett og fastfoodkjeder. McDonalds svarte på min kritikk med å si at FKH-menyen ikke er verre å spise enn en middag med kjøtt og poteter hjemme. De er uenig i min kritikk om at deres mat er særlig usunn, og tilbakeviser mine påstander og kritiske spørsmål. Jeg anbefalte dem å sette seg litt bedre inn i hva maten inneholder....


Det er blitt gjort utallige forsøk med hva McDonalds mat (og junkfood...) gjør med kroppen vår. I 2009 kunne vi lese i Dagbladet om hamburgeren fra McDonalds som fylte ett år - den råtnet ikke, bare tørket inn.  Kan være det har skjedd store forandringer den siste tiden? 
Jeg har også friskt i minne McDonalds sponsormetoder i Sydney, og som jeg skrev en sak om på Dinmat.no; Jeg vil ha hamburger med usunt brød. Representant for FKH mener det er helt greit å samarbeide med Fastfoodkjeden, da McDonald er i følge markedsansvarlig i FKH, "familie" og folkelig. FKH kommer derfor til å utivkle dette samarbeidet videre. Er det ikke trist om det er McDonalds som skal være alternativet for norske familier? Dette bekrefter igjen at det er barna som tilbys den verste maten!

Takk til TVHaugaland som tar opp det jeg vil kalle uetiske sponsorsammarbeid, samarbeid som ikke tar hensyn til hva som er best for barna. 
Her kan dere se et av innslagene: Toppidrett + Fastfood = sant? 

onsdag 9. mai 2012

Barn av regnbuen


Sammen skal vi leve
Foto: Grethe Nygård
hver søster og hver bror,
små barn av regnbuen
og en frodig jord.
Noen tror det ikke nytter,
noen kaster tiden bort med prat,
noen tror visst vi kan leve
av plast og syntetisk mat….
(Lillebjørn Nilsen)

Barn trenger mat i regnbuens farger

tirsdag 8. mai 2012

Norsk Matrevolusjon

24 april 2012 hadde jeg en kronikk i Aftenposten med tittelen "Vi trenger en matrevolusjon". Jeg har fått mange henvendelser og kommentarer i etterkant av kronikken. Flere har yttrykt ønske om å være med på en matrevolusjon, også her på bloggen. Så hvorfor ikke starte en Matrevolusjon? Jeg har fått med meg Jeanette Jacobsen til å administerer en side på facebook, og håper mange tusen matengasjerte mennesker vil være med å forme "bevegelsen" Norsk Matrevolusjon.

Vi håper dette kan bli et forum for alle som er opptatt av levende, naturlig, sunn og næringsrik mat. I flere tiår har næringsmiddelindustrien fått påvirke med sin propaganda om hvor komplisert det er å lage sunn og næringsrik mat fra grunnen av. Heldigvis finnes det krefter (bjellesauer...) over hele landet som aktiv arbeider for å redusere forbruket av industriprodusert mat, og øke tilgangen på god og ekte mat. La oss dele våre erfaringer, idéer og og jobbe for å spre matglede og kunnskap om ekte mat, og ikke minst vise hvor raskt og lett det egentlig er å lage mat fra grunnen av! Sammen er vi sterke, sammen kan vi påvirke, sammen kan vi skape en Matrevolusjon i Norge!


Alle som vil være med å skape forandring kan melde seg på her: Norsk Matrevolusjon


søndag 6. mai 2012

Etterlyser bjellesauer

(Foto: Margit Vea)

I avisene uken som gikk, kunne vi lese om en ny undersøkelse, hvor de har sett på nordmenns kost- og spisevaner, som viser at 85 % får i seg for lite grønnsaker. Totalt får vi gjennomsnittlig bare rundt 150 gram grønnsaker daglig, 100 gram mindre enn anbefalt og langt unna 5 om dagen. Vi spiser også for lite grove kornprodukter og fet fisk og for mye kjøtt.

Anne Hafstad i Helsedirektoratet sier de forbereder en ny nøkkelhullskampanje til høsten hvor merkeordningen skal knyttes enda tettere opp mot kostholdsråd. Hun mener Helsedirektoratet må bli flinkere til å få budskapet klart og tydelig ut til folket.

Undersøkelsen viser at nordmenn har ganske god greie på hva som inngår i et sunt kosthold. Det er et gap mellom hva folk svarer når de spørres om sunt kosthold og hva de faktisk gjør. Dette sier adelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet at de nå skal ta på alvor og se nærmere på hva årsaken kan være. I kronikken jeg nylig skrev i Aftenposten påpeker jeg at vi har nok veiledningsmateriell (som undersøkelsen sier så har vi god kunnskap...). Det vi trenger er å øke ferdighetene innen matlaging og matvarekunnskapen blant befolkningen - ikke ny nøkkelhullkampanje! Nordmenn må lære å bruke råvarene som inngår i et sunt kosthold. Det nytter ikke bare å vite hva sunn mat er, vi må kunne bearbeide og bruke dem også.

Randi Flesland i Forbrukerrådet ønsker seg bjellesauser som går foran og vise vei og gi gode, tydelige og enkle råd i en travel hverdag. Hun nevner Ingrid Espelid Hovig som noen år tilbake viste oss hva god hverdagsmat var. England har Jamie Oliver, Sverige har Tina Nordstrøm, men i følge Flesland har ikke Norge i øyeblikket en slik person og at helsedirektoratet derfor bør finne denne personen.

Jeg kjenner mange slike bjellesauer som breker det gode budskap og har kurs ute blant folket, men de er kanskje ikke i Helsedirektoratet. Noen gjør det også på TV, andre uttaler seg i media. Veldig mange blogger og engasjerer seg i debatten om god, ren og sunn mat på internett. I møte med diverse organisasjoner har jeg møtt mange kunnskapsrike og engasjerte bjellesauser, blant annet i Bygdekvinnelag, Oikos, Grønn Hverdag og andre. Er det ikke like bra med mange bjellesauser blandt folket, fordelt rundt i hele landet, som en superkjendisbjellesau i hovedstaden?

Selv har jeg det mer enn travelt med å breke budskapet om god mat ut til folket. Vi er mange og flere skal vi bli. Jeg tror vi er på rett vei!

onsdag 2. mai 2012

Matpatruljen i Aftenposten Junior





Aftenposten Junior ble lansert 24 april og er en egen ukeavis for barn og unge. Med spesialtilpasset stoff skal den forklare vanskelige sammenhenger og fortelle om det viktigste som har skjedd i Norge og i verden. Avisen ønsker også å ta opp saker som angår barn direkte. Barna ønsker også at avisen skal forkusere på alt som er bra, deriblant mat!



På siste side i Aftenposten Junior har jeg, "Mat-Margit", fått det ærefulle oppdrag å dele oppskrifter med barn i Norge. I første utgave var rød og blå smoothiejuice på menyen. Barn elsker å lage mat. Det er både viktig og flott at Aftenposten Junior vil være med og legge til rette og inspirere barn til å lage mat selv. 


Målgruppen for avisen er barn i barneskolealder. Den skal tilpasses barn på den måten at den har enklere språk, kortere tekster, flere bilder og ordforklaringer. Aftenposten Junior er en avis for barn i hele landet, noe som skal vises igjen i sakene. 

Hvis du har tips til hvilke retter som bør få plass på Matpatruljens sider, tar jeg dem gjerne imot med takk!

Herved anbefalt:-)