Matlaging er en
felles aktivitet som gir barna felles positive opplevelser. Når barna får være
med å lage maten i barnehagen, blir maten en del av et pedagogisk opplegg hvor
flere mål i rammeplanen blir ivaretatt.
|
Foto: Grethe Nygaard |
Barn i Norge tilbringer mye tid i barnehagen, og spiser
derfor mange måltider der. Det har vært satset noe på å øke kvaliteten på maten
barna får servert, noe prosjektene ”Bra mat i barnehagen” og ”Fiskesprell” er
gode eksempler på. Det har vært både nødvendig og viktig, men dessverre har det
vært lite snakk om å la barna få være med å lage maten i barnehagen.
Før
barnehagenes tid, tilbrakte barna mye tid på kjøkkenet. De ble ofte tildelt
enkle oppgaver, fikk hjelpe til, og fikk se og studere hvordan mor eller andre behandlet
råvarene og lagde maten. Kunnskap om råvarer og matlaging ble på denne måten
naturlig videreført fra generasjon til generasjon. I dagens moderne samfunn får
mange barn tilbringe lite tid på kjøkkenet om ikke barnehagen (og skolen) gir
dem mulighet til det.
I rammeplanen står følgende:
”Barn skal få kunnskap om menneskekroppen og forståelse for
betydningen av gode vaner og sunt kosthold. ” Personalet skal bidra til at
barna kan tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder
kosthold. De skal ta utgangspunkt i barnas nysgjerrighet, interesser og
forutsetninger og bistå hjemmene i deres omsorgs- og oppdrageroppgaver, og på
den måten skape et godt grunnlag for barnas utvikling, livslange læring og aktive
deltakelse i et demokratisk samfunn.
Barnehagen kan bruke mer tid og ressurser på aktiviteter
rundt mat og måltider da dette kan være en del av den pedagogiske læringen. Å
slippe barna til på kjøkkenet er brukermedvirkning i praksis. Barn får større
eierskap til maten og blir også mer positivt innstilt til å smake på nye
råvarer og retter.
God mat er viktig for
hele mennesket
Med tanke på barnas fysiske helse, vekst, stabilt
blodsukker, konsentrasjon og lek, er det god omsorg å gi dem riktig mat. Riktig
kost øker forutsetningen for læring og er også viktig med tanke på barns
psykiske helse, at skal føle seg vel og unngå stress. Sosialt gir kosthold og
måltidsfelleskap barna mange positive erfaringer. Når barn lager mat og spiser
sammen utvikler de sin sosiale kompetanse. Barn lærer å spise mer variert, blir
tryggere og erfarer mestring, noe som gir positiv selvhevdelse. Under
matlagingen og måltidet får barna gode muligheter til å hjelpe hverandre, utøve
prososiale handlinger, vise empati. De må vente på tur, kommunisere med
hverandre, trene på selvkontroll. Når barna spiser sammen med andre, deles
matglede, de lærer høflighet ved matbordet, for eksempel forsyne seg med
passelige store porsjoner, la andre få forsyne seg først, vente til alle har
fått osv.
Stimulering av sanser
|
Foto: Margit Vea |
Råvarer er et fantastisk verktøy personalet kan bruke når
barna skal stimuleres til å oppleve med alle sanser. På kjøkkenet blir lukte-
og smakssansen utfordret i særlig stor grad. Barna kan for eksempel
eksperimentere og smake på ulike krydder, ulike bærsorter eller forskjellige
type fiskeslag. Hvem har for eksempel sagt at barn ikke liker sild? Et sanselig
kjøkken bruker ikke bare smakssansen. Med mat som pedagogisk verktøy tar barn i
bruk fantasien, den kreative tenkningen og skapergleden. Barn får videreutvikle
kroppsbeherskelse (jeg kan!), grov- og finmotorikk og får gode muligheter til å
praktisere og øve på hvordan de skal utøve god hygiene.
Mat og læring
Med mat som pedagogisk verktøy kan barnehagen lære barna hva
norsk matkultur er, gi dem erfaringer og smaksopplevelser fra andre kulturer,
lære barna hvilken mat som produseres og dyrkes i nærmiljøet og hvilken mat vi
spiser i ulike høytider. Ved å supplere nærmiljøet til barnehagens arealer og
aktiviteter, kan dette bidra til å få barn til å forstå betydningen av
bærekraftig utvikling, sørge for at barn utvider sin forståelse for kulturelle
likheter og forskjeller og bidra til at barn utvikler sin kulturelle identitet.
Mat og råvarer gir rom for et mangfold av opplevelser og
aktiviteter innen alle årstider og kan være et fantastisk utgangpunkt som
verktøy i denne sammenhengen.
På kjøkkenet får barn erfaringer med volum, regning, vekt og
tid. De kan vurdere størrelsen på ulike tomater og smake på dem etterpå. De kan
hjelpe til med oppskriften, ett egg, to egg..., dekke bord, vente på at suppen
kokes ferdig, piske egg og mye, mye mer.
Ved å la barn lære å sette ord på inntrykk og opplevelser
smaker, har det betydning for videreutvikling av talespråket og gir et rikere
språk i barnehagen. Hvordan smaker for eksempel en rå potet sammenlignet med en
som er kokt? Hvordan er konsistensen? Hva kan vi lage av poteter? Hvordan
smaker fisk med...? Hvordan kan det for eksempel ha seg at egget vokser når vi
pisker det? Hvordan lager vi brød? Mat gir ikke kun næring til kroppen, men gir
også næring til barnas filosofiske verden.
Barns medvirkning
Barnehagen bør arbeide for at alle barn får erfare at de er
verdifulle og viktige for fellesskapet. Det er ingen aldersgrense for å delta
på kjøkkenet. Her er noen eksempler på hvordan barn kan medvirke:
- skrive
handlelister
- gå
i butikken
- sette
varene på plass
- vaske
grønnsaker og frukt
- lage
maten både inne og ute
- smake
på maten, kjenne om den smaker nok....
- dyrke
mat
- dekke
bord
- rydde
og vaske
Eksempler hvordan
bruke mat som pedagogisk verktøy
Jeg kunne nevnt mange eksempler på hvordan mat kan brukes
som pedagogisk verktøy, men er neon forslag hvis farger er på timeplanen.
- Kjøp inn grønnsaker og frukt i mange forskjellige farger.
Legg dem i en stor kurv og plasser kurven midt på bordet. Barna kan sitte eller
stå rundt og dere kan begynne å snakke om farger, ev. smake på frukten eller
grønnsaker og la barna få prate om opplevelsene sine. I løpet av uken kan dere lage supper i flere farger:
- - rødbetesuppe:
rosa/ lilla
- - tomatsuppe:
rød
- - brokkolisuppe:
grønn
- - gresskarsuppe:
gul
Alle barn har rett til god mat som gir dem positive
smaksopplevelser og god helse. Å bruke mat og matlaging som pedagogisk verktøy
i barnehagen er god pedagogikk og god omsorg. Så kos dere med god samvittighet
på barnehagekjøkkenet!
Vil du bli inspirert, kan du se denne lille svenske videosnutten om ukens kokk i barnehagen:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P6fSKPynjg0