Åpent brev til helsminister Jonas Gahr Støre


Kjære helseminister, du kan gjøre en stor innsats for folkehelsen om du tar grep for å styrke råvare-, matlagings- og spisekompetansen blant barn.

Helseminister Jonas Gahr Støre, du sa i høst: "Vi er alle våre egne helseministre. Du er din, jeg er min." Dette sa du under lanseringen av Helsedirektoratets kampanje «Små grep, stor forskjell». Du etterlyser verktøy i arbeidet for å skape endring. Derfor, på vegne av barn og unge i Norge, drister jeg meg til å gi deg noen verktøy i nyttårsgave som jeg håper du vil ta i bruk i året som kommer.

I vårt digitale samfunn kan nettbaserte kampanjer fungere til en viss grad, men barn leser neppe kostråd på nettet. "Det jeg hører, glemmer jeg. Det jeg ser, husker jeg. Det jeg gjør, forstår jeg", sa filosofen Konfucius (551–479 før Kristus). Hvis vi ønsker at barn, unge og voksne skal foreta de små grepene som utgjør en forskjell, bli sin egen helseminister, må de få muligheten til å gjøre.

Hvis barn fikk bestemme

Å gi barn mulighet til å tilegne seg råvare-, matlagings- og spisekompetanse er viktig i dag som matindustrien stadig lokker med nye ferdigmatprodukter.
I en leserundersøkelse Aftenposten Junior nylig hadde, ble en gutt ble spurt om hva han likte best i avisen.
"Matpatruljen", svarte gutten, med henvisning til avisens matspalte.
"Du lager ikke så ofte mat", presiserte faren.
"Men jeg har lyst", svarte sønnen.
Hvis barn fikk bestemme, ville de laget mer mat. Barn har behov for å gjøre, forstå hvordan behandle og bruke råvarer, være kreative, skape og bruke alle sanser. Det krever at voksne som jobber og er sammen med barn, har praktisk kunnskap om råvarer og matlaging..

Matlaging styrker barnet

Hvorfor er det viktig at barn lærer å lage mat? Ikke først og fremst fordi det er sunt, men fordi det smaker godt og beriker livet på alle måter. Mat berører hele mennesket, både sosialt, kulturelt/åndelig, fysisk og psykisk. Å lage mat sammen med andre gir god sosial trening. Barna får utvikle empati, vise gode handlinger, utvikle selvkontroll, selvhevdelse samt oppleve lek, glede og humor. Å delta i matlaging skaper gode relasjoner og godt læringsmiljø. Når barn spiser sammen med andre, nyter de maten i større grad.
Ministeren vil styrke ernæringstimene i skolen, men jeg tror vi bør snakke mindre om ernæring og fokusere mer på råvare-, matlagings- og spisekompetanse, prioritere matglede og måltidsfelleskap. Kan vi forvente at fremtidige generasjoner vil være opptatt av bærekraftig matforbruk, velge økologisk og kaste mindre mat hvis de ikke kan lage mat? Barn kaster ikke mat de har brukt tid på å lage selv.

Skjerpe regelverket

Diagnoser som ADHD og autisme skyldes i høy grad miljøpåvirkninger. Mat som er forurenset av tungmetaller og sprøytemidler, får negative følger for helsa. Når oppdrettsnæringen ikke renser fiskefôret for tungmetaller, når fisken ikke inneholder så mye omega 3-fettsyrer som i "gamle dager", går det ut over barna. Ekstra tilsatt hvetegluten og høyt saltinnhold i brød, produkter som utgir seg for å være mat, men som ikke er mat, og rimelig drikke med sukker eller søtstoffer, er dårlig mat for den oppvoksende generasjon.
Å skjerpe regelverket slik at barn og unge vernes for eksponering av plantevernrester, tungmetaller, resistente bakterier, unødige tilsetningsstoffer (blant annet søtstoff), sukker og matjuks er effektive verktøy, små grep som vil utgjøre store forskjeller.

Maten til de minste

Jeg ønsker også å minne helseministeren på de minste barna. Vi trenger et støttende miljø for førstegangsforeldre og en holdning blant helsevesenets ansatte om at hjemmelaget spedbarnsmat er den beste starten i livet. Altfor mange fôres med pulvergrøt og middagsmat på glass. Forsking på følgene av et slikt ensidig og eksperimentelt kosthold er dessverre ikke prioritert i Norge. Et lite grep vil være å støtte ernæringsrelatert forskning, samt øke matvarekompetansen i helsevesenet.

Lykke til!

Alle barn har rett til god mat som gir dem positive smaksopplevelser og god helse. Hvis vi gir et barn mat, har det mat på bordet for en dag. Hvis vi lærer barnet å lage mat, har det mat på bordet for resten av livet. Hvis barn og unge skal bli sine egne helseministre, må de vite hvordan de kan ta kontroll over maten.
Jeg ønsker deg, Jonas Gahr Støre, lykke til som forebyggings- og ikke minst som helsefremmende minister i 2013. Måtte du få med deg alle de andre ministrene i arbeidet med å foreta de små grep som gjør stor forskjell!

-------

Dere kan lese innlegget på Stavanger Aftenblads nettsider

Og godt nytt år til dere alle mine trofaste lesere og venner i bloggverden. Det er så flott å se alle dere "der ute" som jobber og brenner for at både barn og voksne skal få ren, ekte og ærlig mat på bordet!