mandag 3. desember 2012

Pepperkakedeig og kaker


Tror pepperkakedeigprodusentene at vi sover i timen? Ikke vet jeg, men nå er pepperkakedeigprodusentene avslørt. Hvis vi vil barna skal få litt ekstra palmeolje i maten, er det bare å servere dem industriproduserte pepperkaker eller pepperkaker laget av industriprodusert pepperkakedeig. Det finnes heldigvis alternativer. Dette er en meget enkel oppskrift - den er rask å lage, lett å kjevle, men må hvile ett døgn og to. Et tips er å lage flere porsjoner med det samme, så har du en adventspressang til naboen også:) Men prøv dere først frem med en porsjon. Det er foresten ikke få kilo peppekakedeig jeg har laget til diverse julebasarer i årenes løp. 

Oppskriften gir ca. 200 pepperkaker. 

250 g meierismør 
2 dl sirup (helst lys)
4 dl rørsukker
2 ss kanel
knapt 1 ss malt nellik
ev. 1 ts malt ingefær
2 dl vann
1 ss natron
13 dl hvetemel og litt mel til utbaking
ev. skåldede halve mandler

Slik lager dere deigen: 
Smelt smøret sammen med sirupen i en gryte. Mål opp sukker og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over  smeltet smør med sirup og bland godt. Hell i vannet og rør igjen. La blandingen avkjøles til romtemperatur. Bland melet godt med natron og ha det i deigen. Arbeid deigen sammen. Den blir ganske løs og sveller etterpå. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor plastpose. La den hvile i kjøleskapet i 1–2 døgn før den kjevles ut. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan gjerne eltes litt før den kjevles ut.

Slik baker dere ut deigen: 
Ha litt mel på bakebordet og kjevle ut litt deig om gangen. Stikk ut kaker med pepperkakeformer. Løft dem forsiktig over på et bakepapirkledd stekebrett med en stekespade. Pynt gjerne kakene med halve skåldede mandler. Press dem godt ned i kakene slik at de blir sittende fast under stekingen.  Stek kakene ved 200–225 grader i 4–6 minutter. Pass nøye på! Tiden går raskere enn du tror. Barna liker å pynte kakene med farget melisglasur. Bruk da gjerne naturlige farger fra bringebær (rosa/røde), blåbær (lilla), basilikum kokt og moset i sirup (grønn) og skall fra økologisk sitron og appelsin kokt i sirup (gul). 

6 kommentarer:

 1. Kjempe flott med tips til farger på glasuren! :)

  Jeg lager også pepperkakedeig selv... Synes også det blir best med lys sirup!

  Og så er det jo så enkelt også.... Er jo helt spinnvilt at den deigen vi kjøper ute skal inneholde så mye dritt...

  Nei JA TAKK! til hjemmelaget pepperkakedeig! :D

  SvarSlett
 2. Mye svineri i ferdigdeigene gitt.
  Pepperkakedeig er best hjemmelaget! For man skal jo spise litt deig underveis, synes deigen er bedre enn ferdige pepperkaker jeg :)

  SvarSlett
 3. SÅ bra! Ja, heimelaga er best! No har jo dette fått medias ljos på seg, så no vert det vel forhåpentlegvis slutt på palmeoljedeig og -kaker. Men uansett er jo heimelaga best! God ide å selje pepperkakedeig på jolemesse! Det skal eg ta med meg til neste år!

  SvarSlett
 4. På engelsk heter det jo Gingerbread= Ingefærbrød så da er vel egentlig Ingefæren viktigere enn pepper:)

  SvarSlett
 5. Bare putt i litt pepper:-) Tror jeg faktisk har gjort det også, men opprinnelig var det ikke pepper i denne oppskriften. Som du sier, er det ingefæren som setter god smak på kakene. Kan kanskje smake med litt kardemomme også?
  God bakst!

  SvarSlett