lørdag 1. september 2012

Tilsetningsstoffer påvirker barns oppførselMange er vel egentlig ikke i tvil lenger over at barns adferd, psyke og helse blir påvirket av fargestoffer og andre tilsetningsstoffer. På Daily Mails nettsider er en interessang artikkel om forskning rundt problematikken; Additives ´make children behave badly´. Tilsetningsstoffer som brukes ukritisk i mat og drikke for barn, kan forårsake raseriutbrudd og forstyrrende oppførsel. Studien, som er støttet av engelske myndigheter, bekrefter det mange foreldre lenge har hatt mistanke om, at kjemikalier fabrikkene putter i godterier, kjeks og annen mat har negativ innvirkning på barn. 

Jeg har tidligere skrevet en liste over hvilke fargestoffer og tilsetningsstoffer vi bør være ekstra oppmerksomme på: Barn er spesielt utsatt for tilsetningsstoffer. Foodmatters har også skrevet en sak om dette: Which food additives make children behave badly?

Vi får håpe det blir strengere forskrifter rundt bruken av E-stoffer - at fabrikkene som produserer all dritten og politikere som som legger føringer for hva som er lov og ikke lov å putte i "maten" barna spiser, kjenner skam over hvordan de er med og påvirker barnas helse og hverdag på en forferdelig negativ måte.

3 kommentarer:

 1. Tror ikke produsentene kjenner på hverken skam eller noe annet, desverre. Min datter kom nettopp hjem fra kiwi-cup med en gavepose full av helseskadelige produkter fulle av tilsetningsstoffer(light-saft, dressing, snop++++). Hvorfor dette skal være en gave til mine barn fortoner seg som en gåte for meg og jeg kjenner på nytt at det bobler skummelt inne i brystet, at der ligger argsinne som vil ut!!!!!!!!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt utrolig at barn skal få slike "gaver" i offentlige sammenhenger- ofte i forbindelse med fysisk aktivitet - når de løper i mål - godteposer på julearrangement osv, osv... Dette argsinne kommer til uttrykk ganske ofte hos meg - mang en gang har gått og levert "gaven" tilbake, med hilsen. Det hender også jeg går tilbake med "søppel" barna har kjøpt, sagt at de desverre ikke tåler driten. Vi må jobbe videre - komme med alternative forslag til gaver og håpe på bedre dager:-)

   Slett
 2. Mine to jenter på 2 og 4 år kom også hjem i kveld med en stor godtepose etter å ha vært i bursdag. Den er fylt med blått og selvlysende godteri. Som regel takker jeg nei til godteposen i bursdagen (den gis til alle barna på vei ut når man feirer på lekecafé) og alle foreldrene glaner med store øyne som om jeg skulle være en ond heks, men i kveld var det mannen som tok de med. Posene skal selvsagt ikke åpnes, for barna mine skal IKKE forsøples med sånn DRIT!!!!

  SvarSlett