Nye råd for å begrense furaninntaket hos spedbarn og småbarn

Mange små vokser opp på varmebehandlet mat forseglet på glass, og desverre er det de minste barna som ofte har det mest ensidige kostholdet i familien. 

(Foto: Margit Vea)


Vitenskapskomiteen for mattrygghet har gjort en risikovurdering av det potensielt kreftfremkallende stoffet furan i den norske befolkningen. De konkluderer med at dagens inntak av furan gir grunn til bekymring i alle aldersgrupper, men at barn mellom 6 måneder og 2 år er spesielt utsatt. Furan får vi i oss via hermetikk og forseglede matvarer på glass som har vært varmebehandlet, blant annet barnemat. Undersøkelsen viser at barn i ettårsalderen får i seg mer furan i forhold til kroppsvekten enn større barn og voksne, og middagsmat på glass er hovedkilden.
Furan er et lettfordampelig og fettløselig stoff som har vært i varmebehandlet mat til alle tider, men inntaket har økt som følge av større forbruk av varmebehandlede kommersielle matvarer.

Helsedirektoratets har nå kommet med egne råd for å begrense furaninntaket hos spedbarn og småbarn. Her følger rådene, med noen kommentarer fra meg.

GI MORSMELK I HELE FØRSTE LEVEÅR
Hvis mulig, gi spedbarnet morsmelk i hele første leveår, og gjerne lenger, men med tillegg av annen kost fra cirka 6 måneder. Det er grunn til å tro at det er lite furan i morsmelk. Morsmelkerstatning er et godt alternativ for dem som av ulike årsaker ikke kan gi morsmelk. Det er ikke gjort målinger av furan i morsmelkerstatninger i Norge.


GI BARNET JERNRIK GRØT FRA CIRKA 6 MÅNEDERS ALDER
Grøt er en viktig kilde til energi (kalorier) og jern, som barn trenger ekstra tilførsel av fra cirka seks måneders alder. Både industrifremstilt og hjemmelaget grøt har lavt innhold av furan. Den største produsenten av barnemat har endret sammensetningen av grøt med frukt slik at innholdet av furan nå er like lavt som i annen grøt.
MIn kommentar: Det sikreste er å lage babygrøten selv. Lag av økologisk korn og søt med økologiske tørka aprikoser som naturlig inneholder mye jern. Her er flere oppskrifter på grøt.
GI BARNET MIDDAGSMAT FRA CIRKA 6 MÅNEDERS ALDER
Lag gjerne hjemmelaget middag. Det er funnet høyt innhold av furan i middagsmat på glass. Vi vet ikke hvordan nivåene av furan er i hjemmelaget mat, men ved å variere maten, minsker du sjansen for at barnet skal få store mengder furan fra enkeltprodukter.
Min kommentar: Flott at de nå anbefaler å lage middag til babyene selv. Hjemmelaget inneholder sansynligivis også mer jern og mer av andre gode næringsstoffer. Velg økologiske råvarer så langt det lar seg gjøre. 
VARM MATEN OPP SKÅNSOMT
Furan fordamper lett. Derfor kan det hjelpe å helle middagsmat på glass over i en kjele og varme forsiktig opp på komfyren mens du rører. Vi vet ikke sikkert hvor mye dette kan redusere innholdet av furan, men The European Safety Authority, EFSA, har konkludert med at man kan redusere innholdet av furan i noen matvarer ved å varme opp maten på denne måten.
GI BARNET GRØNNSAKER OG FRUKT FRA CIRKA 6 MÅNEDERS ALDER
Frisk frukt og grønnsaker inneholder antioksidanter og vitaminer, som trolig kan beskytte mot uheldige stoffer. Det er viktig å lære barn å like frukt og grønnsaker tidlig, men ikke gi så store mengder at det opptar plassen i små mager til mer næringsrik mat som grøt og middag.
Min kommentar: Jeg mener dette er litt selvmotsigende. I middagen bør det vel være grønnsaker? Babyer kan spise masse grønnsaksmos, og da gjerne ispedd godt meierismør (gjerne økologisk) og gode oljer, som olivenolje (jomfru). Det er viktig at barna får frukt, men som de her sier, så er grønnsaker viktig. 
GI GJERNE BRØDMAT NÅR BARNET KAN TYGGE
Det ser ut til å være lite furan i brød. Bruk grovt brød med tre eller fire mørke felter på Brødskalaen og variert pålegg.
Min kommentar: Brødskalaen er villedende. Hvis brød har tre mørke felter, er det stor sansynlighet for at brødet kun inneholder 52 % sammalt me. Bak gjerne brød selv! Velg også helst økologisk så er dere sikre på at barnet ikke får i seg sprøytemidler.Vær også oppmerksom på at brød ofte er tilsatt ekstra hvetegluten og palmeolje. 
Rådene over er ikke fullstendige og er utarbeidet med sikte på å begrense inntaket av furan. Utfyllende kostråd finnes i brosjyren «Mat for spedbarn». Den får alle spedbarnsforeldre utdelt på helsestasjonen, og den ligger også på nett.
Fakta om Furan kan du lese på Mattilsynets nettsider.