onsdag 12. september 2012

Ekte, ærlig og ren mat - fordi vi fortjener det

I går ble TVHaugaland med på jakt etter juksemat i butikken. Dere kan se innslaget her: På jakt etter juksemat.


Vi har fått flere og flere merkelige produkter i butikkhyllene og matbransjen preges av juks. Hva er mat? Mange produkter som står i butikkhyllene i dag, kan neppe kalles mat. Et eksempel er osteetterligninger som Topping og Revet, som jeg også snakker om i dette innslaget. 

Barn er ekstra utsatt for matjuks. 
I gamle dager gikk barn og handlet før de kunne lese. I dag er det ikke enkelt for barn å finne frem på egen hånd i jungelen av fargerike emballasjer med juksemat. Denne helgen inviterte vi familien på pizza, laget fra grunnen av. Jeg hadde glemt å kjøpe ost, og ba derfor en av guttene å gå innom butikken på veg hjem. - Kjøp en stor pakke eller to små, sa jeg, og så for meg den gule pakningen med Jarlsberg eller Norwegia ost.

Revet inneholder mest vann og rapsolje

Barn bruker alle sanser når de handler, og ser mer på bildene på fremsiden enn tekst i liten skrift på baksiden - noe som for såvidt også mange voksne gjør. Så guttungen kom hjem med en pakke Revet. Barn snur ikke pakken som de tror er ost, for å lese at det i stedet for revet ost, er en masse laget av vann, rapsolje, fargestoffer m.m.

Innhold i familieskinke: Renskåret svinekjøtt (73 %), vann, salat (1,7%), stivelse, glukose, stabilisator E450, E451, E407, antioksidant E316, Konserveringsmiddel E250, E262, E325

Barnefamilier er også et offer for matprodusentenes utspekulerte merking av produkter. Familieskinke som Gilde fronter mot familier er et grelt eksempel. Dette er en av skinkene med lavest kjøttinnhold, mer bindemiddel og E-stoffer. Synes vi dette er godt nok for familier? Har dere andre grelle eksempler på utspekulert merking, så kom med dem!

Matjuks og dårlige matprudukter har skapt behov for nye begreper som ekte mat, ærlig mat og ren mat - ord som presiserer i større grad at det er ordentlig mat vi vil ha. Jeg liker slagord, og vil avslutte dette blogginnlegget med et nytt: Ekte, ærlig og ren mat - fordi vi fortjener det! 

2 kommentarer:

 1. Det er dessverre alt for mange eksempler på dette i butikkhyllene - slike ferdigrevetoster er et utmerket eksempel på at folk (særlig foreldre) kjøper varer som er både billige og lettvinte uten at de gidder å lese på innholdet (eller ikke skjønner at dette ikke er mat). Trist at folk til og med ikke orker å rive ost selv. Kjempebra at du skriver om dette og øker bevisstheten - viktig tema!

  SvarSlett
 2. Supert tiltak Margit! Det er altfor lite kunnskap angående hva de forskjellige matvarene inneholder. Ofte brukes fremmedord, eller vage beskrivelser for å skjule hva de faktisk tilsetter.

  Slik det er nå, selges det en hel del "matlignende-varer" på butikken, det imiterer riktige og naturlige smaker og de vet faktisk ikke langtidsvirkningene av å spise slik mat.

  Leser som regel alltid på baksiden av pakkene, som Jamie sier "ser det ut som en oppskrift fra NASA for å lage raketter, IKKE KJØP DET, står det naturlige ingredienser som du vet hva er, så kjøper du"

  Er også svært mye villedende markedsføring, som f.eks Bendit juicen. Ene heter "bringebær,jordbær blåbær" men hovedingrediensen med 40% her er EPLE! det står ikke nevnt engang på produktnavnet. Et annet eksempel er reinsdyr og elgkaker, som inneholder en stor del svin.

  Handler om bevissthet og her gjør du en strålende jobb Margit!

  SvarSlett