Deilig mat i lunsjboksen



En god lunsjboks gir matglede, riktige næringstoffer, næring til vekst og uvikling, bedre søvn og humør, energi til lek og læring og bedre konsentrasjon!

(Boken kan bestilles her. Foto: Margit Vea)


I mangel på gode skolekantiner som bidrar til å gi matglede, næringsstoffer og energi, vekst og utvikling, bedre søvn og humør, energi til lek og læring og bedre konsentrasjon, har dessverre de fleste skolebarn i Norge i dag fremdeles den "tradisjonelle" og kjedelige matpakka med seg i sekken. En omfattende undersøkelse utførst av Norsk forskningsråd i 2012, konstaterer at brød med kjøttpålegg og ost er uten tvil det vanligste i norske lunsjbokser. De færreste skolebarn har med seg frukt og grønnsaker. Enda færre har med seg nøtter, tørket frukt eller bær.
- Lunsjen bør dekke 30 prosent av dagens energibehov og gi overksudd og konsentrasjon til resten av dagen - da trenge barna litt mer enn bare brød, skriver Siv Eide og Kjersti Brinch Lund i boken "Lunsjboks", hvor vi serveres smarte og gode forslag til velsmakende, sunn og variert innhold i lunsjboksen.

Forfatterne håper på sikt at alle barn i Norge får servert en sunn lunsj i barnehagen og på skolen - i offentlig regi, og spør hvorfor Norge skal være et av de aller siste landene i Europa som ikke tar seg råd til det? Jeg er tilhenger av skolekantiner som tilbyr fersk og god mat, helst varm lunsj med mye grønnsaker. Dette har jeg skrevet noen ord om i en tidligere bloggsak som du kan lese her. Innlegget sto også på trykk i Stavanger Aftenblad.

Imens vi venter er det godt å la seg inspirere av en flott bok som Lunsjboks, til å lage en sunnere lunsj som gir barna våre energi til å yte sitt beste, mat som skjerper appetitten, etablerer sunne vaner og øker matgleden. Boken inneholder mange inbydende bilder og er inndelt i ulike "lunsjbokskapitler"; wrapboksen, knekkebrødboksen, pastasalatboksen....... Det jeg liker med boken er at den er fri for mikkimusansikter, gulrotbokstaver og annet tidkrevende jåleri. Mat er mat og mat er innbydende som den er. Barn lærer å spise mat fordi det smaker godt, lukter deilig og ser fristende ut - ikke fordi maten ser ut som kosedyr eller ansikter.

Jeg ba 13- åringen  velge seg den matboksen han syntes så best ut, og han valgte fiskeboksen med eggerører og laks, stekte poteter, majones, sukkererter og kålrot i staver og trøket aprikos, jordbær og pistasjekjerner. Deilig!


(Foto: Margit Vea)

- Bare 10 minutter mamma? Det e lureri!, utbrøt tenåringen.
I følge forfatterne tar det faktisk ikke mer enn 10 minutter å lage en av lunsjboksene i boka, og noen av lunsjboksene tar bare noen få minutter. Det kan diskuteres, men selv gjør det meg ikke noe om jeg må bruke litt mer tid på barnas matboks. Følgende råd står i boka:
- Skal du lage boksene så kjapt, må du utnytte tiden og følge instruksene, for eksempel kutte grønnsaker mens pastaen koker. Kanskje bruker du litt mer tid de første gangene, men det blir raskt en rutine. Noen av boksene inneholder bakevarer. Hvis du ikke har fersk eller nedfryst hjembakst, erstatter du med kjøpevarianten eller velger noe annet til din lunsjboks.

Dere kan lese mer om boken og om temaet skolemat og lunsjbokser på lunsjboks.com.

Hva mener du om skolekantiner, matpakker/lunsjbokser? Si din mening, eller bare legg igjen en hilsen og bli med i trekningen av boka "Lunsjboks" - med innhold som ikke kun frister barna, men som også kan inspirere oss "voksne" til å "pusse opp" vår egen lunsboks.