tirsdag 28. august 2012

Deilig mat i lunsjboksenEn god lunsjboks gir matglede, riktige næringstoffer, næring til vekst og uvikling, bedre søvn og humør, energi til lek og læring og bedre konsentrasjon!

(Boken kan bestilles her. Foto: Margit Vea)


I mangel på gode skolekantiner som bidrar til å gi matglede, næringsstoffer og energi, vekst og utvikling, bedre søvn og humør, energi til lek og læring og bedre konsentrasjon, har dessverre de fleste skolebarn i Norge i dag fremdeles den "tradisjonelle" og kjedelige matpakka med seg i sekken. En omfattende undersøkelse utførst av Norsk forskningsråd i 2012, konstaterer at brød med kjøttpålegg og ost er uten tvil det vanligste i norske lunsjbokser. De færreste skolebarn har med seg frukt og grønnsaker. Enda færre har med seg nøtter, tørket frukt eller bær.
- Lunsjen bør dekke 30 prosent av dagens energibehov og gi overksudd og konsentrasjon til resten av dagen - da trenge barna litt mer enn bare brød, skriver Siv Eide og Kjersti Brinch Lund i boken "Lunsjboks", hvor vi serveres smarte og gode forslag til velsmakende, sunn og variert innhold i lunsjboksen.

Forfatterne håper på sikt at alle barn i Norge får servert en sunn lunsj i barnehagen og på skolen - i offentlig regi, og spør hvorfor Norge skal være et av de aller siste landene i Europa som ikke tar seg råd til det? Jeg er tilhenger av skolekantiner som tilbyr fersk og god mat, helst varm lunsj med mye grønnsaker. Dette har jeg skrevet noen ord om i en tidligere bloggsak som du kan lese her. Innlegget sto også på trykk i Stavanger Aftenblad.

Imens vi venter er det godt å la seg inspirere av en flott bok som Lunsjboks, til å lage en sunnere lunsj som gir barna våre energi til å yte sitt beste, mat som skjerper appetitten, etablerer sunne vaner og øker matgleden. Boken inneholder mange inbydende bilder og er inndelt i ulike "lunsjbokskapitler"; wrapboksen, knekkebrødboksen, pastasalatboksen....... Det jeg liker med boken er at den er fri for mikkimusansikter, gulrotbokstaver og annet tidkrevende jåleri. Mat er mat og mat er innbydende som den er. Barn lærer å spise mat fordi det smaker godt, lukter deilig og ser fristende ut - ikke fordi maten ser ut som kosedyr eller ansikter.

Jeg ba 13- åringen  velge seg den matboksen han syntes så best ut, og han valgte fiskeboksen med eggerører og laks, stekte poteter, majones, sukkererter og kålrot i staver og trøket aprikos, jordbær og pistasjekjerner. Deilig!


(Foto: Margit Vea)

- Bare 10 minutter mamma? Det e lureri!, utbrøt tenåringen.
I følge forfatterne tar det faktisk ikke mer enn 10 minutter å lage en av lunsjboksene i boka, og noen av lunsjboksene tar bare noen få minutter. Det kan diskuteres, men selv gjør det meg ikke noe om jeg må bruke litt mer tid på barnas matboks. Følgende råd står i boka:
- Skal du lage boksene så kjapt, må du utnytte tiden og følge instruksene, for eksempel kutte grønnsaker mens pastaen koker. Kanskje bruker du litt mer tid de første gangene, men det blir raskt en rutine. Noen av boksene inneholder bakevarer. Hvis du ikke har fersk eller nedfryst hjembakst, erstatter du med kjøpevarianten eller velger noe annet til din lunsjboks.

Dere kan lese mer om boken og om temaet skolemat og lunsjbokser på lunsjboks.com.

Hva mener du om skolekantiner, matpakker/lunsjbokser? Si din mening, eller bare legg igjen en hilsen og bli med i trekningen av boka "Lunsjboks" - med innhold som ikke kun frister barna, men som også kan inspirere oss "voksne" til å "pusse opp" vår egen lunsboks.

9 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg faktisk til å lage matpakker til toåringen min, som begynner i barnehage om en uke ;o)

  Opptil flere kule matbokser og litt (unødvendig, men å så gøy!) bentostæsj er innkjøpt - og jeg syns egentlig det er ganske greit at hun skal ha matpakke med til frokosten i barnehagen, siden jeg dermed vet at hun får sunn og god mat å spise. Kvaliteten på brødmåltidet barnehageungene får til lunsj er jeg mer skeptisk til, faktisk - barnehagen "vår" tar 150 kroner i matpenger per måned, og det er ganske begrenset hva de klarer å få til for den summen.

  SvarSlett
 2. Jeg er veldig glad i konseptet matpakker, faktisk mer enn jeg liker tanken på skolekantineservering - selv om jeg helt klart ser fordelene med amtservering.
  Denne boka må prøves ut, den gir jo nytt liv til mitt elskede konsept;)

  (st09086@webmail.uib.no)

  SvarSlett
 3. Jeg synes det er veldig gøy å gjøre litt ut av matpakkene til ungene. Sende med god mat med bra næring. Og gjøre det innbydende!

  SvarSlett
 4. Jeg synes det er trist at mine barn blir avspist med kald lunsjmat på skolen. De får riktignok med seg store frukt- og grønnsaksbokser med litt brød og pålegg attåt, alternativt rester etter middagen. Selv spiser jeg varm lunsj på jobben og merker godt hva det gjør for kroppen min. Det som forundrer meg er at i en kantine på en arbeidsplass kommer mattilsynet og sjekker at serveringsklar kald mat holder temperatur under 7 grader og varm mat over 60 grader, romtemperert mat må kastes etter to timer. På skolen ligger maten i sekken til både første og andre måltid, det blir 7 timer i romtemperatur på bakterieømfintlig kjøttpålegg. Og det reagerer ingen i det offentlige Norge på. Hvorfor gjør de ikke det når det er så nøye på de voksnes arbeidsplass?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer Liz! Du vant boken:-) Kan du sende meg adressen din på e-post til meg? margit@barnemat.com, så får du boken i posten.

   Slett
 5. Prøver å sende med litt spennende mat, ikke bare skiver. Skolegutten min har jo med seg to matbokser så det kan bli mye skivemat. Her er grove horm ned ost og skinke den klare favoritten. Ellers varierer jeg med polarbrød, knekkebrød, fullkornspitabrød med kyllingrester. Sender alltid med frukt og cherrytomater selvom han abonnerer på skolefrukt. En liten boks med nøtter er også populært. Han får også med en yoghurt i ny og ne.
  Jeg er veldig for skolemat inkludert varmmat noen dager, men mens vi venter får vi gjøre det beste ut av det..
  Å vinne denne boken hadde vært veldig stas :)
  Hilsen Karianne
  (karianne.oeie@gmail.com)

  SvarSlett
 6. Det er en utfordring å gjøre matboksen fristende, dag etter dag (også barn blir matleie!).

  Ikke minst er det utfordrende når det gjelder mat for skolebarna, som ikke har et kjøleskap å putte matboksen i - innholdet blir dermed nokså svett etter noen timer i sekken... :-(

  Denne boka høres spennende ut. Det er godt med litt inspirasjon iblant, enten fra blogger som denne, eller fra bøker som Lunsjboks - for det er nok dessverre langt fram til skolekantiner på barneskolenivå

  (irene.nki@gmail.com)

  SvarSlett
 7. Oi, har veldig lyst på boka! den virker kjempe fin å ha de neste årene når det er barnehage, for så skole på minsten!

  har invistert i noen kjekke bokser med fryse element i, så nå holder maten seg fresh uansett :) Liten invistering som holder maten god uten kjøleskap :)

  SvarSlett
 8. Har trukket vinner av boken Lunsjboks. Gratulerer Liz Wallen!

  SvarSlett