søndag 6. mai 2012

Etterlyser bjellesauer

(Foto: Margit Vea)

I avisene uken som gikk, kunne vi lese om en ny undersøkelse, hvor de har sett på nordmenns kost- og spisevaner, som viser at 85 % får i seg for lite grønnsaker. Totalt får vi gjennomsnittlig bare rundt 150 gram grønnsaker daglig, 100 gram mindre enn anbefalt og langt unna 5 om dagen. Vi spiser også for lite grove kornprodukter og fet fisk og for mye kjøtt.

Anne Hafstad i Helsedirektoratet sier de forbereder en ny nøkkelhullskampanje til høsten hvor merkeordningen skal knyttes enda tettere opp mot kostholdsråd. Hun mener Helsedirektoratet må bli flinkere til å få budskapet klart og tydelig ut til folket.

Undersøkelsen viser at nordmenn har ganske god greie på hva som inngår i et sunt kosthold. Det er et gap mellom hva folk svarer når de spørres om sunt kosthold og hva de faktisk gjør. Dette sier adelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet at de nå skal ta på alvor og se nærmere på hva årsaken kan være. I kronikken jeg nylig skrev i Aftenposten påpeker jeg at vi har nok veiledningsmateriell (som undersøkelsen sier så har vi god kunnskap...). Det vi trenger er å øke ferdighetene innen matlaging og matvarekunnskapen blant befolkningen - ikke ny nøkkelhullkampanje! Nordmenn må lære å bruke råvarene som inngår i et sunt kosthold. Det nytter ikke bare å vite hva sunn mat er, vi må kunne bearbeide og bruke dem også.

Randi Flesland i Forbrukerrådet ønsker seg bjellesauser som går foran og vise vei og gi gode, tydelige og enkle råd i en travel hverdag. Hun nevner Ingrid Espelid Hovig som noen år tilbake viste oss hva god hverdagsmat var. England har Jamie Oliver, Sverige har Tina Nordstrøm, men i følge Flesland har ikke Norge i øyeblikket en slik person og at helsedirektoratet derfor bør finne denne personen.

Jeg kjenner mange slike bjellesauer som breker det gode budskap og har kurs ute blant folket, men de er kanskje ikke i Helsedirektoratet. Noen gjør det også på TV, andre uttaler seg i media. Veldig mange blogger og engasjerer seg i debatten om god, ren og sunn mat på internett. I møte med diverse organisasjoner har jeg møtt mange kunnskapsrike og engasjerte bjellesauser, blant annet i Bygdekvinnelag, Oikos, Grønn Hverdag og andre. Er det ikke like bra med mange bjellesauser blandt folket, fordelt rundt i hele landet, som en superkjendisbjellesau i hovedstaden?

Selv har jeg det mer enn travelt med å breke budskapet om god mat ut til folket. Vi er mange og flere skal vi bli. Jeg tror vi er på rett vei!

5 kommentarer:

 1. jeg så Anne Hafstad på Tv. Hun er jo et levende bevis på at det er langt mellom teori og praksis.

  SvarSlett
 2. Veldig bra skrevet! Jeg heier på alle matbloggerne der ute som gjør en kjempeinnsats for å inspirere folk til å lage mer sunn og god mat fra bunnen av - og ikke minst vise hvor enkelt og raskt det kan gjøres. Jeg registrerer også at det er flere og flere som bruker matblogger, og dermed henter inspirasjon fra nettopp hobbykokker, når de skal lage mat i hverdagen. Så hvorfor ikke satse mer på det som funker??

  SvarSlett
 3. Hei. Har din bok lettlaget barnemat. Kan jeg bruke meierismør fra 6 mnd i maten? Ikke glad i margarin osv.

  SvarSlett
 4. Det går helt fint å bruke meierismør, gjerne økologisk og helts uten salt. Du kan bruke både smør og gode jomfruoljer (en god olivenolje) - gode fettstoffer, mineraler og vitamianer. Kokosfett (exstra virgin det også) er også mye brukt i barnemat i andre deler av verden, og fås kjøpt på helsekost.

  SvarSlett
 5. Til info: Extra virgin kokosfett fås også på velassorterte matbutikker. Jeg har funnet det på min lokale Meny-butikk.

  SvarSlett