1 og 2 og 3 marinader


Foto: Margit Vea


I finværet er grillen "avvduket" og tørket støv av. Husbonden og gutta fikk lyst til å lage seg et ordentlig herremåltid og tok turen til butikken for å handle inn sparerips (baby back ribs), flintstek, hamburgere, Craigs potetsalat og laks krydret med chili, fenikkel og urter til mor. Kjøttet ble lagt på grillen og det ble nok mat til både familien og kompisene i gata. Gutta var fornøyd og laksen smakte godt den også. 

REMA 1000 har et samarbeide med grillkokken Craig Whitson som tidligere har uttalt at nordmenn er lite kvalitetsbevisste på grillmaten. Craig, som har skrevet flere bøker om grilling og som synes nordmenn bør unne seg kvalitetsmat, har nå bidratt med å fylle REMAhyllene med sine smakfulle grillprodukter. Som hjemmelaget skal det være, i følge grillkokken. Jeg tok en titt på hva potetsalaten og marinadene på kjøttet  inneholder. Noen av produktene viser seg å ha langt fra de råvarene vi selv har i kjøkkenskapene våre og kan umulig være beregnet på kvalitetbevisste nordmenn! Marinert flintstek inneholder blant annet glutamat og potetsalaten er full av E-stofer. Den ble heller ikke en vinner hos guttene - vår hjemmelagede potetsalat smaker bedre. 

Å lage marinader til kjøtt selv, er en enkel sak. Det eneste du trenger er noen tips. Start med å teste ut noen oppskrifter på marinader, og etterhvert kan du begynne å eksperimentere selv. Jeg har erfart at barna elsker marinert kjøtt. Her har dere tre marinader som er populære i vår familie. Om vi mangler en ingrediens, finner vi noe annet i stedet, eller klarer oss uten. 

Disse marinadene holder til ca. 6 kyllingfileter eller tilsvarende mengde svinekjøtt. Pensle marinaden over kjøttet. La det stå en time, men gjerne lenger (ev. over natten i kjøleskapet).


Hvis dere vil ha spyd, skjærer dere kjøttet i fingertykke, fingerlang skiver som dere trer inn på pinner. Dere kan legge kjøttet på bakebapir på steikeplate og steke i 10-15 minutter på 200 grader – til de er gjennomstekt. Dere kan også steke dem på stekepanne, men vær obs så du ikke brenner krydderet. Når dere steker i stekepanne, kan du ferdigstekte kjøttet i ovnen.
Foto: Margit Vea

1) Marinade med karri og paprika


1 ss karripulver
1 ss paprikapulver
2 ss ketchap manis (søt tyktflytende soyasaus - kan bruke soyasaus i stedet)
1 ss solsikkeolje
litt salt før det skal på grillen

Slik gjør dere: Bland ingrediensene til marinaden sammen i en bolle. Skjær 1 cm tykk skiver på langs av kyllingfileten og la de ligge i marinaden i ca. 30 minutter. 

2) Marinade med sitrongress og chili


3 sitrongress (bruk ca. 8 cm av gresset)
5 fedd hvitløk
2 chili
1 ss revet ingefær
1 ss knust sort pepper
1 ss salt
1 lime

Slik gjør dere: Mos gresset, hviløk, chili, pepper og ingefær i en liten matprosessor. Kjær til en jevn, finfordelt masse. Salt kyllingen og smør dem inn med kryddermassen. La dem gjerne ligge en stund før du steker dem.

3) Marinade med koriander og spisskummin:


3 fedd hvitløk
1 ts malt koriander
½ ts malt spisskummin
1 ts karripulver
1 ss brunt sukker
2 ss maisolje
1 ss fiskesaus
½ ts sambal oelek

Slik gjør dere: Hakk hvitløken og bland sammen med resten av ingrediensene til marinaden. Har du ikke spisskummin, kan du gjerne bruke knust karve, for smaken ligner.