Makiruller


Barnevennlig og praktisk nevemat!

(Foto: Margit Vea)

Jeg spurte 6-åringene på kokkekurset hva de hadde lyst å lære på neste kurs. ”Sushiiiii!” svarte flere av dem i kor! For sushi er mild og barnevennlig mat.

Sushi betyr ris med eddik. Men uten fisk er det heller ingen sushi. I sushi bruker vi fersk fisk som er rå.
Da vi bodde i Australia kjøpte vi ofte makiruller på kaféer, kjøpesenter og restauranter. Skolebarna fikk også kjøpt det i kantinen på skolen. Makipølsen ble pakket inn i en serviett eller papirpose, og vi spiste det som pølse i lompe. Makiruller er mye sunnere enn pølser! Dere vil kjenne at det smaker mye bedre også.

Tips for hvordan du lager sushi hjemme:
-       Kjøp inn gode råvarer: laks, kveite, reker og kraffe er greit å begynne med.
-       Ta en titt på en video på nettet for å lære deg teknikken.
-       Bruk god kniv. Skaff dere en ny om dere ikke allerede har.
-       Kjøp rullematte av bambus.
-       Bruker du annen fisk enn vakumpakket laks og torsk, må den fryses en natt for å drepe eventuelle parasitter.

Det er viktig å sette av nok tid til å koke og avkjøle risen, så begynn i god tid. Til makirullene kan dere servere syltet ingefær, wasabi (en sterk grønn mos) og soyasaus. I stedet for laks kan dere bruke reker og fersk torskefilet uten skinn.

(Foto: Margit Vea)

Dette kan du fylle makien med: 
250 g sushiris  
2 ts riseddik  
2 ts sukker 
4 dl vann
100 g laksefilet, reker og eller torsk/tunfisk
½ avokado
½ mango
½ agurk
½ gulrot
½ paprika
1 vårløk
4 plater presset tang
sesamfrø
soyasaus
wasabi
syltet ingefær
rullematte
plastfolie 

Skyll risen så mange ganger at vannet blir klart. La så stå i vann i 20 minutter. Kok risen i 4 vann tilsatt 2 sukker og 2 riseddik.
Avkjøl risen. Dere kan også tilsette sukker, salt og riseddik (godt blandet) etter risen er kokt.  
Skjær laksefilet i tynne skiver, del rekene i to på langs, grønnsakene i strimler, også mango. Rist sesamfrøene lett i stekepannen. En skål med vann tilsatt et par dråper riseddik kan være praktisk å ha til å duppe fringrene i.
Litt mye fyll denne gangen, men det gikk bra:-) 

Dekk eventuelt rullematten med plastfolie (for hygienens skyld). Legg tangarket på makirull-matten med den blanke siden ned. Fordel et tynt lag ris utover arket, la det være igjen en cm på hver langside. Legg fyll, fisk eller reker og de grønnsakene du ønsker, på en 3 cm bred stripe midt på arket. Ikke legg på for mye fyll. Da kan det bli vanskelig å fulle arket til en fin maki.

Det er fint å variere fyllet i hver makirull, slik at du får biter med laks og grønnsaker, biter med reker og grønnsaker og ev. én med bare grønnsaker.
Rull nå sushien fast sammen med hjelp av matten. Rull så godt og fast du får til, det er avgjørende for at makirullene skal se tiltalende ut. Smør litt vann på kanten hvor tangarket skal "limes" sammen. Skjær makirullen i to og server med soyasaus, wasabi og syltet ingefær!

(Foto: Margit Vea)

Legg gjerne hver enkelt rull i plastfilm og sett i kjøleskapet på vent - de holder seg til neste dag også, og smaker godt i matpakken. Hvis makiene skal serveres ved bordet eller i finere selskap, kan dere skjære makirullene i biter på rundt to centimeter med en kniv. «Sag» forsiktig i makirullen med kniven – ikke press kniven tungt oppå. Det blir cirka ti biter på en rull. Legg makirullene pent på serveringsfat. Ha små skåler til hver enkelt, der de selv kan helle oppi japansk soyasaus (ikke salt, men søt soyasaus!) og røre i så mye wasabi som de ønsker. Syltet ingefær serveres som tilbehør.