tirsdag 27. mars 2012

Søppelmatepidemi


I nøden spiser fanden fluer. I tidsnøden spiser den moderne nordmann søppel.
Vi snakker om fedmeepidemi - jeg liker å kalle de søppelmatemidemi eller ferdigmatepidemi. Hadde det ikke vær for all søppelmaten, så hadde ikke overvekt- og fedmeproblemet vært så omfattende. Dårlig kosthold er den største bidragsyteren til de altfor mange kiloene norges befolkning etterhvert må slite med. I tillegg til overflødige kilo, er det flere andre plager søppelmaten påfører oss. Feilernæring, intoleranser, allergier, kreft, diabetes, hjerte-karsykdommer og andre livsstilssykdommer. Stadig flere barn blir diagnostitisert (blant annet ADHD), har konsentrasjonsvansker, psykiske problemer m.m. I dagens samfunn har barn og unge har for mange usunne valg. Søppelmaten er et eksperiment med helsen til vår neste generasjon.
Alle barn skal ha rett til god mat som gir dem god helse og spennende smaksopplvelser. I dag burde dette vært en paragraf i FNs barnekonvensjon! For maten mange ser på som barnevennlig, er ofte den verste. Farseprodukter og pålegg fulle av unødige e-stoffer (fargestoffer, aromastoffer og smaksforsterkere), dårlig fett, sukker og andre karbohydrater av ymse kvalitet. Det være pølser, kyllingnuggest, nugatti, nudler, taco, enkelte leverposteier, posesupper, posemat generelt, søt drikke med kakaosmak, oboy, brus osv. Listen er desverre lang som et vondt år.
Årsakene til denne feilprioriteringen er mange og komplekse. Men jeg har lyst til å stille spørsmålet om vi har ofret vår og barnas helse på materialismens og likestillingens alter? Ordet "kjøkkenbenk" var nærmest et skjellsord på 80-90 tallet . Vi, kvinnene, skulle bruke tiden på noe mer fornuftig. Matkunnskapen ble ikke videreført til neste generesjon og matfaget ble nedprioritert i skole og utdannelsenssektor. Vi begynte å snakke om næringsstoffer i stedet for mat. I dag står det dårlig til med matvarekunnskapen og ferdighetene innen matlaging er svært dårlige. Er mat lavstatus også i dag? Hvorfor er det liten søknad på matfagene i den videregående skole? 
Hele samfunnet må behandles. Vi trenger en matrevolusjon!
- Barnehagene må forbedre menyene sine
- Skolen må innføre sunn skolelunsj til alle
- Søppelmaten må fjernes fra idretten
- Matbutikkene må promotere skikkelig mat
- Både små og store kan med fordel lære å lage mer mat fra grunnen av.  
Det er lettere å spise seg til god helse, enn å betale seg til det. 

Ps: Aftenpostens magasin INNSIKT har moderne matvaner som hovedtema i siste nummer. Løp og kjøp! 

54 kommentarer:

 1. E faktisk ganske stolt av barnehagen som sønnen min går i :)
  De har varmmat hver torsdag, og da e det fisk som gjeld, men ikke sånn ferdiprodusert fabrikata som man kjøpe på butikken nei.....dem lage alt fra grunnen av, for da vet dem ka som e i det!!!
  Og dem har gitt klar beskjed om at vist det e noen som fiske og har til overs, så tar dem gjerne imot:)
  Hver tredje torsdag e det grøt.
  Ellers får dem lunsj med brødskive og diverse pålegg som dem smøre på sjøl, og så får dem ett fruktmåltid før dem går ut siste gang iløpet av dagen :)

  For det e altfor mange dårlige barnehagemenyer, og eg vil sei at det ikke e naturli før ungan å få varmat i barnehagen hver dag, da blir det jo som å få middag 2 ganga den dagen.
  Synes det e bedre at det bare e en gang i uka dem får varmmat :)

  Og ikke minst så har vi foreldre ett ansvar for å gi ungan våres en sjanse til å vokse opp med sunn og spennanes mat <3

  SvarSlett
  Svar
  1. HØres ut til at gutten deres får veldig god mat i barnehagen:-) Mange barnehager har et svært godt tilbud! Så håper vi det blir bedre og bedre, og at skolene følger etter.
   Foreldrene har det største ansvaret, men viktig at samfunnet legger til rettte på en slik måte at det gjør det enklere for foreldre å etablere gode kostvaner hos barna. Vi må alle jobber sammen med å nå målet.

   Slett
 2. Bra blogg, Margit!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 3. Alt var bra helt til du begynte med likestillingen. Er det slik at menn ikke klarer og lage mat de ogsaa? Etter min oppfatning har jeg merket at menn liker og lage mat like mye som kvinner.

  Dette har ingenting med likestilling og gjore, det har med tette foreldre, enten du har en penis eller en vagina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange menn er fantastisk flinke til å lage mat, heldigvis - og har tatt mer ansvar bak kjøkkenbenken med årene. Undersøkelser viser likevel at menn er ivrigst på å lage den litt "finere" helgematen enn hverdagsmat.
   Forbruket av ferdigmat tok seg kraftig opp da kvinnene begynte å jobbe fulltid - det å lage mat fra grunnen av er ikke blitt prioritert hverken av menn eller kvinner. Jeg er selvfølgelig for likestilling,og håper både kvinner og menn vil prioritere mer tid bak kjøkkenbenken i årene som kommer. Vi bør jobbe for likestillingen uten at det går på bekostning av kostholdet.

   Slett
  2. Nja, da jeg vokste opp jobbet min mor 100 %. Hun lagde 90 % av maten fra bunnen. Min svigermor var hjemmeværende da min mann vokste opp, og han er oppfostret på halvfabrikata, og blir stadig overrasket når jeg vil lage supper og sauser fra bunnen. Dette er to eksampler, og kan selvsagt ikke generaliseres, men det kan heller ikke din antagelse om at det er likestilling som gjorde at halvfabrikata gjorde sitt inntog på 80-tallet. Man kan like gjerne anta at halvfabrikata ble oppfattet som en moderne tidsbesparende oppfinnelse - akkurat som vaskemaskinen, støvsugeren eller kjøleskapet i sin tid.

   Og så; ja, mat er best når den er lagd med ferske råvarer - men jeg tror halvfabrikata er kommet for å bli. Det betyr at man bør jobbe like mye for at halvfabrikata kan være sunne alternativer.

   Slett
  3. Godt poeng du har der, og det er nok flere årsaker til at forbruket av hel- og halvfabrikata økte. For noen var det også "stas" med denne type ny mat - moderne, og mange hadde/har tillitt til at dette var/ er god og næringsrik mat - bedre og mer næringsrik enn den de lager selv.

   Slett
 4. veldig bra skrevet!

  SvarSlett
 5. Jeg føler at vi i dag sliter med at alle varene i butikken må være så billige og lettvinte at det blir mye ferdigmat med fyllstoff i. Mannen og kvinnen i gata vil handle der det er billigst, og pris og kvalitet går ofte hand i hand.
  For å få flere og bedre varer i butikkhyllene trenger vi å slutte og handle på butikker som for eksempel bare vil ha 1000 varelinjer(hint) i hyllene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lager det meste fra bunnen av og handler nesten bare på Rema 1000. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. De har mengder av ferske grønnsaker, de har egg og mel og meieriprodukter og krydder, de har rent kjøtt og ren fisk når jeg måtte ønske.

   "butikker som for eksempel bare vil ha 1000 varelinjer(hint) i hyllene"? - Jeg tror samtlige billigbutikker har større utvalg av "ren" mat enn det tidligere generasjoners matlagere hadde.

   Slett
 6. Det er lettere å spise seg til god helse, enn å betale seg til det. Veldig bra skrevet!!

  SvarSlett
 7. Enig! Her kreves det en revolusjon, intet mindre!

  SvarSlett
 8. Ren mat er best, ingen protest!
  veldig bra innlegg! :)

  SvarSlett
 9. Mange som slurver for mye med mat til barna(og seg selv), og mye kunne nok vært unngått med mer kunnskap fra skolealder, og gjerne tidligere, og selvsagt, mer gym undervisning. Der må skoler bli flinkere å tilrettlegge for dem som evt. faller utenom av en eller annen grunn.

  Men å legge hele ansvaret på kvinner, er for dustete. Hvorfor skal kvinner gå tilbake på kjøkkenet straks det fører noe negativt med seg at de er i arbeid og faktisk bidrar til samfunnet? Hvorfor kan det for en gang skyld ikke være mannen som bidrar for lite hjemme? Er så lei av at straks det er noe med barna er det kvinnene som får skylda, og barna og likestilling som samvittighetsmiddel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg legger ikke kun ansvaret på kvinner, for her har også mannen sviktet. Likestilling innebærer at menn skal ta mer ansvar. I denne saken nevner jeg også vårt materialistiske/kapitalistiske samfunn som har mye av skylden.

   Slett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 11. Vi trenger en revolusjon - en landbrukspolitisk revolusjon. Den går ut på å kaste ut Senterpartiet og Ap fra Stortinget, og innføre en liberal landbrukspolitikk, med tollfri import av matvarer fra hele verden. Da ville matprisene falt, og det ville vært billigere å lage sunn mat.

  SvarSlett
 12. Alt er vel og bra med sunn mat som smaker godt, både for oss voksne og våre små håpefulle! Og ja, det er mye av maten som selges i butikker og på gatekjøkken som ikke akkurat er helsekost.

  MEN, dette er ingen unnskyldning for å miste gangsynet totalt:

  Den egentlige grunnen til fedmeepidemien er IKKE hovedsakelig innholdet i maten, men det faktum at veldig mange spiser mye mer enn det de trenger i forhold til sitt aktivitetsnivå. Det er alt for lettvint å skylde på maten!

  Du skriver at "søppelmat" fører til intoleranser og allergier. Ja, det er mange som har betydelige problemer med intoleranser og allergier ovenfor enkelte råvarer. Men hva slags grunnlag har du for å påstå at det er matvarene i seg selv som fører til disse problemene?!? Hva med f.eks. cøliaki, laktoseintoleranse og nøtteallergi. Er det melet, melka og nøttene som i seg selv har skapt disse lidelsene hos dem det gjelder?!? Har du noen gode eksempler på råvarer i "søppelmat" som i seg selv har trigget eller skapt allergi eller intoleranse?

  Og på hvilket grunnlag kan du påstå at "søppelmat" fører til ADHD og psykiske problemer hos barn?!?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes i dag mye forskning som bekrefter/viser at mat har stor betydning for mange av lidelsene som er blitt svært utbredt i dag. jeg har skrevet flere innlegg om dette temaet tidligere (kan ikke ha med all verden i et lite blogginnlegg) som du kan ta en titt på. Ellers anbefaler jeg forskning.no, dinmat.no, Saras Verden (se link på siden her), matportalen, kreftforeningens nettsider og mange flere.

   Og jeg er helt enig i at vi spiser for mye, og desverre er det som regel "søppelmaten" og industriprodusert vi spiser for mye av - mat som trigger apetitten.

   Slett
  2. Det er alt for enkelt å bare komme med en generell henvisning til at det i dag finnes mye forskning som viser sånn og slik.

   Du påstår konkret at "søppelmat" fører til intoleranser og allergier, noe jeg har stilt helt konkrete spørsmål til i mitt innlegg. Har du svarene på disse spørsmålene? Siden du både har skrevet bøker og holdt foredrag om disse temaene, bør det være en smal sak å svare kort og konkret på dette her i kommentarfeltet, eller eventuelt henvise til spesifikke blogginnlegg eller artikler på f.eks. forskning.no som gir svar.

   Og tilsvarende har jeg et helt konkret spørsmål til din påstand angående ADHD og psykiske problemer hos barn.

   Slett
  3. I mange av mine innlegg på bloggen og dinmat.no har jeg linker til forskning. Senest i dag leste jeg en sak i Innsikt (AFtenposten) og jeg siterer: "Forskning viser at barn som spiser middag med familien har større vokabular og gjør det bedre på skolen enn de som ikke gjør det. De har også mindre sjanse for å utvikle fedme og depresjon. " Selvfølgelig har det sosiale felleskapet rundt matbordet mye av æren for dette, men i tillegg til dette kan maten ha mye å si. Ingen tvil!! Foreldre erfarer daglig at det barna spiser har innvirkning på humør og psyke, også flere som har barn med ADHD diagnoser. Desverre er ikke forskning rundt denne problematikken høyt prioritert, - dette vil vi helt sikkert høre mye mer om i tiden som kommer.

   Slett
  4. Du har fremdeles ikke svart på mine konkrete spørsmål angående dine påstander om at "søppelmat" PÅFØRER oss intoleranser og allergier! Hvorfor ikke?

   Den forskningen du henviser til nå sist omhandler de positive effektene av det å spise middag sammen med familien. Dette har INGENTING med forskjellen mellom "søppelmat" og "sunn mat" å gjøre!

   I forhold til dette med ADHD og psykiske problemer sier du nå at "foreldre erfarer daglig" (dette teller ikke akkurat som dokumenterte sammenhenger) og at forskning rundt dette ikke er prioritert så langt. Så da er det kanskje ikke noe grunnlag for påstander om en sammenheng mellom "søppelmat" og psykiske lidelser allikevel da? Du sier i hovedinnlegget ditt at "søppelmaten" PÅFØRER barn ADHD og psykiske problemer. Så langt jeg kan se har du INGEN dokumentasjon som underbygger en såpass drøy og generell påstand!

   Slett
  5. Sjekk her anonym. Les bloggen til Jåbekk. Når du er ferdig med den kan du komme tilbake igjen.
   http://paljabekk.blogspot.com/

   Slett
  6. Hovedpoenget i denne framifrå bloggen er å minne folk om at det å ete mat med høgare kvalitet vil slå positivt ut for folk flest.

   At du vel å henge deg opp i detaljar er greitt nok, men sidan det faktisk er andre enn Margit Vea som les seg gjennom dette so ville det vore fint om du kunne finne på noko anna enn berre å kverulere.

   Slett
  7. Som du kan se i det første avsnittet i den opprinnelige kommentaren min, så har jeg ingen problem med at Margit og mange andre gjør en prisverdig innsats for å få folk til å spise sunnere.

   Det jeg reagerer på er at Margit kommer med generelle påstander knyttet til "søppelmat" som jeg mener er feil eller tvilsomme. Og når jeg stiller konkrete spørsmål om hva slags grunnlag hun har for å påstå det hun gjør, har hun fortsatt til gode å komme med svar eller henvisninger til kilder som støtter påstandene hennes. Og de kommentarene hun så langt har gitt, underbygger bare mistanken om at deler av det som blir påstått baserer seg mer på synsing enn på dokumenterte sammenhenger.

   Hvorfor kommer ikke Margit eller noen andre med gode, konkrete svar?

   Og nei, dette er ikke å henge seg opp i detaljer! Margit sitter med sin bakgrunn som forfatter og foredragsholder i en maktposisjon, og hun har stor påvirkningskraft innen et veldig viktig tema. Både jeg og andre må kunne forvente at en person av en slik kaliber har dokumentert grunnlag for det som blir påstått og lagt frem som fakta. Så i dette tilfellet, når Margit påstår noe så drøyt som at "søppelmat" PÅFØRER oss blant annet allergier, intoleranser, ADHD og psykiske problemer, så forventer jeg at hun kan legge fram et noenlunde seriøst grunnlag for disse påstandene.

   Slett
  8. Her kan du lese om en studie som ble gjort på Madlavoll skole i Stavanger: http://lesesenteret.uis.no/forside/nyheter/article9219-1037.html
   Dr. med Karl-Ludvig Reichelt, forsker ved Rikshospitalet i Oslo, har i snart 30 år forsket på sammenhengen mellom matvarer og psykiske lidelser. Ifølge REichelts forskning og en rekke utenlandske tester, er det dokumentert at riktig mat kan forebygge og behandle psykisk sykdom. http://www.cristin.no/as/WebObjects/cristin.woa/wa/fres?sort=ar&pnr=18306&la=no&action=sok
   Tarmfloraen blir selvfølgelig påvirket av hva vi spiser (og medisiner) - og forskere (blant annet ved universitet i Bergen) mener forstyrrelser i tarmfloraen kan føre til psyksike problemer.
   Anbefaler boken : Til matens forsvar, av Michael Pollan -
   Selv om jeg påstår at søppelmaten påfører oss disse sykdommene, utelukker jeg ikke at det finnes andre faktorer.

   Slett
  9. Sitater fra studien du henviser til:

   "Sammen med forsker Ann Mari Knivsberg ved Lesesenteret og Karl-Ludvig Reichelt ved Rikshospitalet har han gjennomført et forskningsprosjekt der 23 barn med ADHD-atferd kuttet ut alle melkeprodukter i ett år."

   "Lege og nevrokjemiker Karl-Ludvig Reichelt mener at proteiner i vanlig mat kan gi psykiske lidelser og atferdsproblemer. – Når enkelte matproteiner, som for eksempel gluten og kasein, blir brutt ned, dannes det opioide peptider."

   Fokusen her er med andre ord på melkeprodukter, "vanlig mat" og proteinene gluten og kasein, som finnes i henholdsvis korn og melk.

   Dette kan på ingen måte underbygge påstanden mellom "søppelmat" og pyskiske problemer. Det er jo tvert i mot indikasjoner på akkurat det motsatte; at det kanskje er de klassiske, sunne råvarene som kan skape problemer.

   Slett
  10. Man kan snu på det og si at ingen har noen gang vist at mennesker og spesielt barn tåler så mye ufysiologisk mat (raffinert, mye sukker, mange unaturlige stoffer som kroppen ikke har forutsenting fo rå kjenne igjen).
   De som ikke tåler disse "klassiske ´sunne råvarene" som melk (og kan behandlingen av melken også være årsaken...) og gluten, tåler som oftest heller ikke "søppelmat". Sprøytemidler, tungmetaller og ufysiologisk mat kan også være årsaken til at mennesker begynner å reagere på "klassiske sunne råvarer".

   Ellers er det desverre også et faktum at søppelmat bidrar til fedme/overvekt, som igjen øker risikoen for psykiske plager og sykdom.

   Slett
  11. Dette minner mer og mer om kostholdsveiledning basert på en slags "halvreligiøs overbevisning" enn veiledning basert på saklig argumentasjon og dokumenterte fakta. Det virker som du (og dessverre andre med deg) rett og slett bare har bestemt deg for at alt som er "naturlig" er veldig bra og sunt, mens alt som er ikke er like "naturlig" er farlig og usunn "søppelmat". Og så tar du til deg den informasjonen som støtter dette synet, og overser eller forkaster den informasjonen som ikke passer inn i dette bildet. Det er tydeligvis også helt kurant å bruke forskningsresultater som setter klassiske, sunne og "naturlige" råvarer i et negativt søkelys til å sverte og spre skepsis rundt "unaturlig søppelmat".

   Når jeg etterspør grunnlaget for å hevde at "søppelmat" fører til ADHD, viser du til en studie som omhandler ADHD og melkeprodukter! Og når jeg påpeker dette, indikerer du at det kan være behandlingen av melken som er årsaken. Snakk om å finne opp sammenhenger på egen hånd, og å misbruke forskningsresultater!

   Og i stedet for å innse (sammen med moderne fysiologi og legevitenskap) at det faktisk finnes mengder av folk som 100 % fra naturens side har forskjellige typer allergier og intoleranser ovenfor klassiske, sunne råvarer, så er det tydeligvis mye enklere og mer behagelig å mistenke at det er sprøytemidler og tungmetaller som fører til disse problemene.

   Underveis i denne diskusjonen har kona mi gjort meg oppmerksom på at vi faktisk har et eksemplar av Kjøkkenpatruljen i hylla på kjøkkenet. Jeg kikket litt i den, og det så ut til å være mye spennende og gode oppskrifter der, og mange bra tips til hvordan vi på en god måte kan inkludere våre tre små håpefulle i matlagingen. Men jeg må si jeg er svært lite imponert, og tildels skremt over hvor utrolig lite objektivt og nøkternt du forholder deg til deler av informasjonen, faktaene og forskningsresultatene som jeg antar danner grunnlaget for påstandene i foredragene, bøkene og blogginnleggene dine.

   Slett
 13. Du har helt rett. Jeg er mor til to barn og hver eneste uke så føler jeg på denne dårlige samvittigheten, det blir alfor mye lettvinte retter og mat hjemme hos oss. Tenker også hver uke at NÅ skal det bare bli sunn mat, men så kommer hverdagene, begge voksne ut i jobb, henter utslitte og trøtte barn sent på sfo, så skal det handles og lage mat. Og så er det gjerne en trening, for det er jo så viktig at barna er med på fysisk trening også. Sånn som det er i dagens samfunn så strekker ikke tiden til til full jobb, skolebarn, oppføølging av lekser, aktiviterer o.l. Dette er et stort problem i mange familier. Enten må en av foredrene være hjemme på deltid, eller så må skolen legge opp til varm mat og sunn mat hver dag. Bare det hadde hjulpet mye i det moderne samfunnet vi lever i. Min store drøm er varm og sunn mat på skolene hver dag :-) :-) . Mvh Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg er mor til tre - men har ingen dårlig samvittighet de FÅ gangene det blir servert lettvinte retter hjemme hos oss. Regner med at når du skriver "lettvinte retter" så mener du ferdigmat? Hvorfor handler dere etter å ha hentet utslitte barn etter SFO? Og hvis de er utslitte etter SFO - hvorfor må de gå på trening? Å konkludere med at enten så må en av foreldrene være hjemme, eller så må skolen legge opp til sunn mat hver dag var vel en ganske stor ansvarsfraskrivelse for organisering av egen hverdag?? Èn dag i uka skriver man ukemeny, og èn dag i uka handler man mat. Og man trenger ikke være to for å handle... Det tar ikke lenger tid å steke laks i panna enn å varme opp fiskepinner. Næringsinnholdet og sunnhetsverdien er dog himmelvidt forskjellig på disse to rettene! Om potetene er skrellet kvelden før og står klare i kjøleskapet er det bare å sette de på plata mens fisken steker. Gulerøtter kan kokes m/potetene. Sunne matvaner handler om prioritering, organisering, interesse og vaner! Jeg skulle ønske flere så på sunne måltider for sine barn som like viktig som at de har rene klær, sunne fritidsaktiviteter og får god oppdragelse! Til syvende og sist eier vi ikke stort her i verden om vi ikke har god helse!

   Slett
 14. Hei! Jeg vil bare si at det var forfriskende å lese et innlegg om temaet uten at de gikk i den vanlige fella om at "det er så mye billigere med usunn mat, derfor spiser alle usunt". Temaet er mye mer komplekst enn som så, og en har flere eksempler på at sunn mat ofte er rimeligere enn dyr mat! (kyllingkjøttdeig vs kjøttdeig, laksefilet vs ferdigproduserte lakseburgere osv).

  Jeg er litt uenig i det som er knyttet til likestilling, da jeg ikke mener den største faktoren for dette er at kvinner arbeider mer. Jeg tror mer det er en kombinasjon av manglende vilje til planlegging, generelt sett styrket kjøpekraft og manglende kunnskap om ernæring.

  Å sørge for god og sunn mat i en stressende hverdag krever mer tid, ja. Men dersom en faktisk velger å prioritere dette setter man av den tiden det kreves. Det krever litt ekstra planlegging, men det burde virkelig være verdt det. VI har alle tid til helsa vår. Styrket kjøpekraft generelt sett kan også være en av årsakene, da det er lettere å kjøpe med seg take-away fra den lokale kinesiske restauranten til en familie på fire (fort rundt 600 kr) på veien hjem, enn å begynne å lage når en kommer hjem. Videre tror jeg at det generelle kunnskapsnivået om rett og god ernæring ikke er bra nok.

  Når det kommer til det siste - det er nok også en sannhet med modifikasjoner. For jeg tror det generelle kunnskapsnivået egentlig er rimelig bra. Likevel velger mange å ignorere kunnskapen og handle motsatt. Derfor tror jeg det er rett som du sier, å implementere gode holdninger, kunnskap og vaner rundt dette allerede i skolen.

  Men hva tenker du kan gjøres å, hvordan skal en få folk til å forstå alvoret i dette, hvordan skal folk våkne? Senest i dag kunne en lese i VG at 75% av mennene er overvektige, og en er i ferd med å få en epidemi i livsstilssykdommer. Dette er en trend som må snu!

  SvarSlett
 15. Det er ikke så fryktelig vanskelig - alt handler om prioriteringer. Jeg er en alenemamma i full jobb og ikke søren som det kommer ferdigmat på bordet hjemme hos meg! Det tar jo ikke lang tid å lage skikkelig mat, det er bare en myte. Og så koser vi oss med å lage maten sammen. Grønnsakene serveres helst rå - akkurat sånn som barna vil ha det - hver dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg, og utrolig flott å høre noen si dette. Det handler om prioriteringer. En har bare en helse og ett liv, og det må en stelle godt med. Alle har tid til å sette av kanskje to timer en søndag og lage mat for eksempel til uka, mye kan fryses ned! Lage hjemmelaget, sunt brød, lage egne kyllingkjøttboller og fryse ned osv. Kun fantasien setter grenser :)

   Slett
 16. Jeg er enig i at man burde prioritere å lage god og sunn mat, men stiller spørsmålet ved ditt spørsmål "Men jeg har lyst til å stille spørsmålet om vi har ofret vår og barnas helse på materialismens og likestillingens alter?". Kan ikke en mann lage god og sunn mat? Kan ikke foreldrene dele på denne oppgaven?

  SvarSlett
 17. Hei!

  Vil bare takke for et glimrende innspill!

  I denne sammenheng vil jeg også anbefale innlegget til vår medstudent Erik Arnesen, som driver den gode og kritiske bloggen Sunn Skepsis: http://sunnskepsis.wordpress.com/. Ellers kan du jo sjekke ut våre meninger om norsk matkultur på Matersunt: http://matersunt.no/?p=355.

  Vi skal følge deg videre!

  Hilsen fra oss i Matersunt.no

  SvarSlett
 18. Tipper at matindustrien har like mange svin på skogen som den forhatte tobakksindustrien.
  Blant annet syntetisk ost, muk og palmeoljer som ikke kommer frem i lyset før de blir pålagt å opplyse om det.

  SvarSlett
 19. E-stoffer er ikke bare unødvendige og mange av dem er helt naturlige,men det er vel mange som man gjerne skulle visst mer om.
  En av grunnene til at vi spiser så mye ferdigmat er at det er 1. og fremst det butikken har.
  Ikke har vi slaktere lenger og grønnsakene i butikken er ikke ferske de er gamle og gjerne overmodne muggete og stygge likestilling har ingenting med detta og gjøre det er rimihagen sin skyld.

  Og det er ikke noe direkte usunt med taco hvor har du fått det fra ?

  - Barnehagene må forbedre menyene sine = det må vi betale.
  - Skolen må innføre sunn skolelunsj til alle = det kommer ingen til og betale.
  - Søppelmaten må fjernes fra idretten = Nei butikken.
  - Matbutikkene må promotere skikkelig mat = Det tjener de ikke på og kommer ikke til og skje hvis du ikke tenker væpna revulosjon da ?
  - Både små og store kan med fordel lære å lage mer mat fra grunnen av. = Helt klart,men vanskelig uten tilgang til råvarer som ikke er tukla med.

  "Det er lettere å spise seg til god helse, enn å betale seg til det."
  Sunn mat er desverre dyr mat i mange tilfeller vi er i ferd med og bli amerikansk i matveien og det er en skam og og den butikkmafian vi har her i landet med Stein erik Hagen i spiss skulle vært tiltalt for massemord eller landsforfeiteri.

  SvarSlett
 20. Det blir vel litt i enkleste laget å skylde på matbutikkene? Man kan jo handle på alt fra Rimi til Meny, hvor utvalget er veldig forskjellig. Når jeg handler på butikker med stort utvalg er det skjeldent jeg ikke finner de råvarene jeg trenger for å lage sunn mat. Dessuten tør jeg påstå at sunn mat heller ikke er dyr mat, da råvarene gjerne holder til flere middager enn det en Grandiosapizza gjør. Er heller ikke enig i mer import av mat da f.eks EU har en helt annen, ofte lavere, standard på maten kontra Norge. Vi bør verne om den norske bonden og landbruket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er gjerne større utvalg av det samme produktet,men utvalget generelt er mye dårligere enn i mange u-land det er fakta.

   Når det kommer til pris tenker jeg først og fremst på kjøtt det er jo naturlig at bedre kjøtt koster mer,men 270 kr kg for noen motbydelige svette koteletter ferdigpakka og pressa inn i en plastlomme som det står gilde på det er det faen ikke verdt for det kjøttet suger,men det er eneste alternativet.

   Jeg er enig i at vi bør verne om det norske landbruket,men at norsk mat er så mye bedre enn mat fra eu er bare tull en myte om at norsk er mye bedre enn utenlandsk som lever i beste velgående oppe i hodene på folk må være noe gammel propaganda.

   Slett
 21. Heisann. Førskolelærer i bhg :) Vi serverer hjemmebakt brød hver dag, havregrøt hver tirsdag og varmmat torsdager som da også er vegetar og økologisk, pluss speltknekkebrød og frukt i mellommåltidene. Er strålende fornøyd med det tilbudet vi har, noe som foreldrene også uttrykker. Desverre er det ikke samme situasjon hjemme. Jeg/vi velger ofte "feil" produkter når vi skal lage middag. Kjøttdeig i diverse retter er populært, pølser, pannekaker, kjøttboller, fiskepinner, fiskeboller, fiskekaker,ja, typisk "barnemat" kommer nok før lettsaltet torsk, hjemmelaget fiskegrateng, laks osv. Årsaken er nok manglende ideer, kunnskap, tid og litt økonomi i dette. Jeg er vokst opp med hjemmelaget mat og ferske grønnsaker - hver dag. Skulle ønske jeg kunne klare det samme. Man innbiller seg nok at det tar lengre tid å trekke fisk som det tar å steike fiskekaker, i tillegg til at fantasien stopper. Det blir nok mye potetmiddag med grønnsaksblanding /kokte gulrøtter og saus. Kjedelig? Ja. Jeg syntes råvarene er dyre, skikkelig kjøtt og fisk koster mer enn ferdigprodusert. Det har nok kanskje noe med prioriteringer å gjøre, men også kunnskap og variasjon. Etterlyser idesider med tips til enkle, sunne og lite tidkrevende middager. For i en familie med 3 små barn, er det viktig at maten komemr rask på bordet etter endt abeidsdag/bhgdag, da for å unngå skriking og konflikter som lett kommer på tom mage. Det hjelper vel heller ikke at minstemann kun ønsker ferdigproduserte produkter fremfor "ordentlig" fisk. Han er lite kresen og har blitt tilbudt alt fra han kunne smake på vanlig mat. Men enda brekker han seg når han får servert ett skikkelig fiskemåltid, selv om vi har variert de så mye vi kan, begynt tidlig og oppmuntret. Det motiverer da lite å bruke mye penger på fine råvarer når maten likevel havner på gulvet. Eldstemann derimot, elsker laks og fisk generelt. Mor og far er like dårlige på ideer og variasjon, så jeg vil og ønsker en bedre matsituasjon hjemme. Så om noen kunne gitt oss råd og veiledning om slike matretter som vi øsnker å servere, som er sunt og i samsvar med økonomien og matbudsjettet, tar vi mer enn gjerne imot tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. matprat.no har veldig mange gode matoppskrifter! Se under kategorien "sunt" og "raskt" :)

   Vår 2-åring (og resten av familien på 5; både tenåringer og de eldre;) elsker (fersk!) broccoli, asparges & blomkål, og spiser godt når jeg surrer de 2 min i usaltet smør & godt med hvitløk - anbefales! Dersom man velger kjøtt eller fisk ved siden av, tar det f.eks. kun 3 min på-hver-side å steke koteletter:)

   Innbakt laks er nydelig (laksestykker i folie med litt havsalt, en smørdash & litt vårløk)!
   Dersom de minste er veldig sultne og syntes det blir lenge å vente 1 time på middagen, kan man f.eks lage en hjemmelaget smoothie bestående av isbiter, banan, enten litt bringebær eller blåbær og litt appelsinjuice for å gjøre den litt mer flytende;) En god vitaminbooster som gjør at man fint klarer å vente 1 t på middagen:)

   Slett
 22. Vill bare kommentere at såkalt sunn mat, ikke er dyrt i forhold til hal/hel fabrikat, det blir som regel billigere.. Men det blir flere ting å handle så det virker dyrere..
  forstår ikke hvor folk har det fra at "sunn mat er dyr mat"..

  Enige med deg angående likestilling, ikke sånn at det er et kjønn sin feil.. men siden "alle" jobber, så må vi spare tid.. etter jobb, og henting av barn og diverse, så får vi kanskje to-tre timer før minstemann må legges, kjedelig og bruke dem på å lage mat :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjedelig? Barn elsker å få være med å tilberede& lage mat!
   Inviterer du de yngste til å ta del i matlagingen, kombinerer du både verdifull tid sammen og du viderefører gode vaner & kunnskap om riktig mat! :)) Heia tiden vi har på kjøkkenet! (-og dette kommer fra en som i voksen alder har lært seg å lage god & sunn mat fra bunnen av fordi jeg er opptatt av å være et godt eksempel for barna mine...i tillegg til den store helsegevinsten vi har av å lage & spise ernæringsrik, sunn mat selvfølgelig;)

   Slett
  2. Jeg er ikke enig hel/halv fabrikat er mye billigere enn ferske råvarer 2 paprika og en pakke løk koster mer enn en grandis og da må det være noe gærent et eller annet sted.
   At noe skal virke dyrere når du kjøper flere ting er jo ikke logisk i det hele tatt det burde virke billigere fordi du har mer i posen når du går hjem.
   uansett kvitteringen forteller alt du trenger og vite persillerot og grandiosa koster det samme.

   Slett
 23. Du må ikke blande likestilling med mat og helse, da er du nok helt på jordet...

  SvarSlett
 24. Norge er, så vidt meg bekjent, det eneste landet hvor det er så ekstremt stort fokus på å spise sunn, vond og dyr mat.

  Gjør dette oss virkelig til en sunnere befolkning enn andre sammenlignbare land? Er vi virkelig så mye sunnere enn franskmenn og sveitsere, for eksempel?

  Har lært på Grete Roede-kurs at en kalori er en kalori, enten den kommer i form av transfett eller salatblad. Da vil jeg også tro at en vitamin er en vitamin. Hvis det da er like mange vitaminer i halv/helfabrikata som i "ekte" mat, er det da så forferdelig å spise noe som andre har tilberedt for oss?

  SvarSlett
  Svar
  1. Mat vi lager selv fra bunnen av har ikke alle disse ekstra konserveringsmidlene og e- stoffene, som halv/hel fabrikata har. Derfor er det ikke like sunt...

   Slett
 25. Mine barn skal vokse opp som vegetarianere. Det er i allefall sunt :-)

  SvarSlett
 26. 100% ENIG! jeg blir med!

  Vi trenger en matrevolusjon!
  - Barnehagene må forbedre menyene sine

  - Skolen må innføre sunn skolelunsj til alle
  - Søppelmaten må fjernes fra idretten
  - Matbutikkene må promotere skikkelig mat
  - Både små og store kan med fordel lære å lage mer mat fra grunnen av.

  Det er lettere å spise seg til god helse, enn å betale seg til det.

  SvarSlett