fredag 23. mars 2012

Spis alsidig - vitaminpiller er ikke løsningen


Betakaroten får barnet fra ei gulrot!
(foto: Grethe Nygaard)


Det er og vil alltid være best for både små og store å få vitaminene vi trenger via naturlige råvarer. En ny dansk studie viser at risikoen for å lide en pluselig død øker om man spiser vitaminpiller med antioksidanter i form av vitamin A, E og betakaroten. De fraråder friske mennesker som spiser alldisig å ta dem (Vitenskap.dk og forskning.no).

Vitamintabletter som ser ut som sukkertøy frister barn til å spise dem, og gir et signal til foreldre om at det å gi vitaminpiller til barn er helt i orden. Mange foreldre gir barna vitaminpiller i frykt for at de ikke får i seg nok vitaminer via naturlige råvarer. Men pillene erstatter ikke ekte mat, og det er viktig å oppmuntre barna til å får vitaminer og mineraler i seg på en naturlig måte, gjennom et variert kosthold og naturlig mat.


Flere av barnevitaminene, som Vitaminbjørner, er i tillegg søtet med det omdiskuterte søtstoffet Aspartam og andre søststoff (ta også en titt på hva som står på fluortablettboksen). På nettsiden til vitaminbjørneprodusenten advares foreldrene mot å gi hele doser av de ulike variantene, Grønnsaksbjørner og Vitaminbjørner, på samme dag.

Og hva med alle matvareproduktene som er tilsatt vitaminer? Betakaroten, som naturlig finnes i gulrot, tilsettes i alle mulige matvarer, blant annet margarin. Dessverre blir mange magre og fettfattige produkter, tilsatt fettløselige vitaminer som E, A og betakaroten. Når fettet fjernes fra råvaren, forsvinner også de gode vitaminene.

Fremfor å anbefale produkter tilsatt kunstig produserte vitaminer, bør helsemyndightene jobbe hardere for å fremme forbruket av naturlige råvarer. Når guttene mine en dag forlater barndomshjemmet håper jeg de har et variert kosthold i bagasjen og en tro på at gode råvarer er løsningen på en god helse.2 kommentarer:

 1. lillian Levik Løndalen23. mars 2012 kl. 04:32

  Kjekke sia dette Margit med informasjon som eg og brenne for! stå på. Mat fra bunnen av er undervurdert også for voksne. Mange sykdommer vi har i dag kan relateres til ubalanse i kroppen på grunn av tilsettingsstoffer og mangel på viktige næringsstoffer.

  takk for flere flotte bøker!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar Lillian! Jo flere vi er som jobbe for å spre informasjon om dette, jo bedre er det. Stå på du også:-)

   Slett