mandag 13. februar 2012

Hvorfor forskes det ikke mer på innholdet i skjeen?

TV2.no viste sist uke til en studie (gjengitt i mirror.co.uk) som sier at babyer som mates med skje foretrakk oftere søt mat og har større sjanse for å bli overvektige barn senere.


(Foto: Margit Vea)

Hvorfor foretrekker babyene søt mat? Barn som kun får industriprodusert mat, blir naturligvis oftest matet med skje. Industriproduserte grøter er mye søtere på smak enn dem man koker fra grunnen av. Jeg tror derfor barn som kun får industriprodusert mat får et større søtbehov enn de som får hjemmelaget. Å lage maten fra grunnen av, vil jeg påstå gjør det lettere å tilby barnet naturlig fingermat i tillegg.

Debatten om hva som er i skjeen mener jeg er viktigere en debatten om barnet får mat med skje eller ei. Om barnet mates med ferdigmat på glass og industriprodusert grøt eller får hjemmekokte råvarer, tror jeg har en større betydning for overvekt i barndommen og oppveksten, enn om barnet får mat med skje.  Forfatterne av undersøkelsen mener barn som får velge fingermat, som brød, frukt og grønnsaker lærer seg å regulere mengden mat de spiser, og minsker dermed sjansen for å bli overvektige. I tillegg mener jeg at dette lærer barna til å spise ordentlig mat, rene råvareHvorfor forskes det ikke på innholdet i skjeen? Jeg vil oppfordre forskerne til å undersøke om det er forskjell på vekt, overvekt og generell helse hos barn som får hjemmelaget barnemat sammenlignet med de som er vokst opp på industriprodusert mat. I den norske mor og barn undersøkelsen blir foreldrene spurt om hvilken type mat babyen deres får. Tallmateriale ligger klart til å undersøkes, men desverre prioriteres ikke denne type forskning

6 kommentarer:

 1. Helt enig med deg! Skje eller ikke skje, det er innholdet i maten som teller!

  SvarSlett
 2. Enig jeg også!

  Forresten så legger jeg til bloggen din i blogglisten min, håper det er greit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Selvfølgelig er det greit:-)

   Slett
 3. Så bra du tar opp dette! Folk flest trenger stadige påminnelser om at forskning kan være så mangt. Utfallet er ofte avhengig av interessene til de som forsker, hvordan de forsker, og viktige forutsetninger man som leser gjerne ikke så lett får øye på. Med hjemmelaget mat, tror jeg det naturlig kommer mye mer variasjon i kostholdet til våre babyer. Fordi å lage mat fra bunnen av påtvinger kreativitet hver ensete dag.

  SvarSlett
 4. Jeg er veldig enig med deg.
  Jeg har selv vært på foreldremøte der foreldre sier barna ikke spiser annet enn nugatti på loff. Hos oss er dette utelukket, og det vet barna. Jeg tror absolutt at vi som foreldre har en viktig effekt med tanke på hva kosthold barna velger.

  SvarSlett
 5. Flott innlegg ! Jeg er helt enig med deg ! Takk for en flott blogg. mvh Ingrid

  SvarSlett