mandag 19. desember 2011

Rullende juletapas


Denne førjulstiden har jeg med kreatiav utfoldelse gått løs på julelefsene til mor. Jeg har fylt de søte lefsene, som i utgangspunktet er tenkt å fylles med meierismør og melis, med salte smaker av ymse slag - deilige sauser, oster og julens pålegg. Det må nevnes at smørmangelen ikke er årsaken til at disse små rullende smaksbombene har vært min favoritt denne adventstiden - kun pur glede og nytelse. 


Rullende juletapas et smakfullt avbrekk i julestria, som forrett til julematen eller som en del av et juletapasbord. Hjemmebakte lefser er best synes jeg, men dere kan også bruke vestlandslefse, tortilla eller potetlefser. Hvis barna synes sausene blir for spesielle, kan barna selv velge hva de skal ha på lefsene og dere kan smøre med milde kremoster, som philadelfiaost.

Mye er lov, og disse tre forslagene som jeg her kommer med, har falt i smak hos dem som har fått en munnfull. Disse oppskriftene sto også på trykk i julemarkedsavisa i Haugesund. 



Foto: Margit Vea

- med grav- eller røkelaks

Hvis dere ikke har tid til å lage sennepsaus, kan dere bruke vanlig rømme i stedet, eller ost (snøfrisk eller philadelfiaost).

1 stor lefse (eller 2-3 små)
sennepsaus
100 g grav- eller røkelaks
litt finhakket rødløk
ev. kapers

Fukt lefsen og legg den i håndkle.
Smør over sennepssaus når lefsen er blitt myk. Fordel laksen utover lefsen og dryss over finhakket rødløk og kapers. Rull forsiktig sammen og skjær lefsen i ca. 1 ½ cm tykke skiver. Legg dem forsiktig på fat. Pynt med dill.

- med juleskinke og rødbetedipp

1 stor lefse (eller 2-3 små)
rødbetedipp
100 g juleskinke
fersk timian

Fukt lefsen og legg den i håndkle.
Smør over rødbetedipp når lefsen er blitt myk. Fordel skinke utover lefsen og dryss over timian. Rull forsiktig sammen og skjær lefsen i ca. 1 ½ cm tykke skiver. Legg dem forsiktig på fat. Pynt med fersk timian.


- med fenalår, ost og persillepesto

1 stor lefse (eller 2-3 små)
snøfrisk naturell (ev. philadelfiaost)
100 g fenalår
persille og valnøttpesto.

Fukt lefsen og legg den i håndkle.
Smør over snøfrisk når lefsen er blitt myk. Fordel fenalår utover lefsen og fordel pesto forsiktig over det hele. Rull forsiktig sammen og skjær lefsen i ca. 1 ½ cm tykke skiver. Legg dem på fat. Pynt med persille.

Rødbetedipp

Denne dippen har en søtlig smak. I rødbetsesongen kan dere skrelle og koke ferske rødbeter. Har dere ikke ferske, brukes hermetiserte rødbeter fra boks eller pose.

Koketid: ca. 45 minutter

450 g rødbeter
1 ½ dl rømme
1 ss sitronjuice

eventuelt 50 g hasselnøtter (ev. cachewnøtter)

Kok rødbetene møre og skrell dem.
Riv rødbetene på råkostjern og bland med rømme og sitronjuice til mosen er myk og uten klumper. Stek hasselnøttene forsiktig i en tørr panne til de er lyse brune. Finhakk nøttene og bland dem i til slutt.


Sennepssaus

Brukes til røkt, gravet eller rå laks. Smaker også godt til skinke.

2 dl creme fraiche
2 ss grov sennep
1 ts sukker
½ ts salt
hvit pepper
2 ts hvitvinseddik
2-3 ss fløte eller melk
1 dl dill, finhakket

Bland alt sammen.

Persille- og valnøttpesto

en håndfull valnøtter
1 stor bunt flatbladet persille
1 sjalotteløk (kan bruke hvitløk i stedet)
olivenolje
½ ts saft av sitron
salt og pepper

Brun valnøttene forsiktig i en stekepanne og avkjøl. Ha persillen og litt salt i en matprosessor og la den gå i noen sekunder. Tilsett nøtter, løk og olivenolje og kjør til pestoen er myk og fin. Tilsett mer olje hvis pestoen er for tørr. Hvis dere vil bruke denne pestoen som tilbehør til f.eks stekt kjøtt og fisk, kan dere ha i litt finrevet parmesan. Dette er ikke nødvendig i denne rullen. 



onsdag 14. desember 2011

Barnevennlig julesild

Jeg husker godt da eldstegutten så vidt var fyllt året og var gjest i oldemors bursdagsselskap. Gutten stabbet rundt kaffebordene og snuste nysgjerrig på de lekre smørbrødene; karbonade-, reke-, ost og skinke- smørbrød, samt de tradisjonelle snittene med egg og ansjos. Særlig den sølvgrå og myke smaksbomben som lå og hvilte på eggskivene, falt i smak. Gutten plukket ansjos av snittene - en etter en. Oldemor syntes det var stas og lot han få lure seg til flere godbiter. Til slutt måtte mor si stopp. Det ble vel mye salt ansjos for den lille, runde matglade gutten.

Foto: Margit Vea

Hvor står det skrevet at barn ikke skal ha ansjos? Og hvem har sagt at barn ikke liker sild? I min barndoms juleverden, står farmors julesild alltid på bordet. Tomatsilda var min favoritt, men jeg smakte alltid på dem alle sammen, sennepsild og sursild. Da jeg var liten jente smakte farmors sild mye bedre enn dem vi kjøpte i butikken. 1 juledag fikk julesilden hedersplassen på frokostbordet. Da jeg hadde lagt meg  julekvelden, kunne jeg ligge og glede meg til julefrokost med egg og deilig sild!

Julekort har jeg ikke rukket å lage, men tomatsilda står klar i kjøleskapet. Tomatsilda sto også på menyen på kokkekurset for barn i går. Kanskje noen foreldre eller besteforeldre får tomatsild til jul? Det blir spennende å høre om de våget smake på den selv.


Tomatsild 

8 kryddersildfileter
2,5, dl. sukker
1 dl. tomatpure
4-5 spiseskjeer god eddik, 7 prosent
1/2 dl. olje
1 dl vann
2-3 middels store løk
små laurbærblad
kvernet (hvit) pepper

Foto: Margit Vea


Slik gjør du: Legg kryddersildfileter i vann i 1-2 timer. Tørk og skjær dem i gaffelbiter (på skrå).
Skrell og skjær løken i tynne skiver.
Lag sausen:
Tomatpuré og sukker blandes i en bolle, spe med annenhver gang eddik og olje. Rør godt mellom hver gang. Rør inn vannet tilslutt.

Slik legger du alt i glasset: Hell saus i et glass, litt i bunnen. Legg lagvis løk, saus, sild. Avslutt med saus.
Legg i laurbærblad tilslutt. Kvern litt pepper over. La stå i ett døgn på benken før det spises. Settes deretter kaldt. Denne silden kan du ha i kjøleskapet i minst to til tre uker. 

søndag 11. desember 2011

Lettlaget barnemat - best Norwegian Children and Family Cookbook 2011










Boken Lettlaget barnemat har gjort seg bemerket i den nasjonale kåringen blant årets matbøker til den prestisjetunge GOURMAND World Cookbokk 2011. Boken har vunnet i Norge som Best Children and Family Cookbook 2011, og er kvalifisert for den neste "Gourmand best in the world" konkurransen. Lettlaget barnemat vil konkurrere mot nominerte bøker fra andre land. Resutlatet blir annonsert 6 mars 2012 på den årlige prisutdelingen i Paris, som går av stabelen i forbindelse med Paris Cookbook Fair.
Med god hjelp av Grethe Nygaard (fotograf) og Line Kristiansen (redaktør), ble boken så bra. Uten dere hadde det ikke blitt noen pris!

Hmm, kanskje en tur til Paris i vår? For finnes det noen bedre festival enn en kokebokfestival?