onsdag 14. september 2011

Barn hadde et godt kosthold på 60- tallet

Kostholdet fra 60- tallet er det sunneste, skriver de på Aftenpostens nettsider i dag. Jeg er med andre ord heldig som vokste opp på variert kost og flere måltider daglig!

I følge norske forskere som har sett på sammenhengen mellom gener og kost, må vi få like mye energi fra fett, protein og karbohydrater for å holde oss friske. Det er med andre ord ikke lurt å fjerne fettet hvis vi skal begrense risikoen for de vanligste sykdommene i vårt samfunn idag. Merkelig nok må det stadig forskning til for å overbevise oss om at det å spise sunt, er å spise naturlig mat, litt av alt og alt med måte og mest mulig mat laget fra bunnen av, slik de gjorde på 60-tallet.

Professor Berit Johansen på NTNU mener stivelse i ferdigmat er en større trussel for folkehelsen enn oljedressing på salaten! Etter skepsisen mot fett økte i vår del av verden, har gjennomsnittsvekten økt, og flere rammes av type 2 diabetes (sukkersyke). Stivelsen som tilsettes lettprodukter, kan være like usunt som sukker! Ser man det! Flott at forskere sier naturlig yoghurt er bedre enn lettyoghurt tilsatt modifisert stivelse (også kaldt stabiliseringsmiddel).

I artikkelen er det også forslag til dagsmeny for en kvinne. Litt selvmotsigende at forskeren her foreslår mager hvitost flere ganger til dagen, samt lettmajones.

Kanskje på tide helsedirektoratet anbefaler lettmelk i stedet for ekstra lett til de minste?

Forskningen publiseres i dagens utgave av forkningsnettstedet Gemini for dem av dere som vil lese mer.
http://www.ntnu.no/gemini/2011-03/9.htm

tirsdag 6. september 2011

Sukkerfri brus - den aksepterte "rus"

På kjøpesenteret for en tid siden, kunne man ikke unngå å legge merke til handlekurver overlesset med brunfarget og supersøt lettbrus, Pepsi Max. Det var tilbud og folk hamstret. I sommer delte produsenten også ut ”gratis” smaksprøver til potensielle nye brukere. For Pepsi Max er vanedannende. Må bare ha mer! Flasken titter frem fra vesker, baklommer og innerlommer. Den er med på tur, har sin faste plass på skolepulten, på kontorpulten og i stuen til dem som er hektet.

Andelen sukkerfri brus som selges i Norge ligger på over 50 % av det totale brussalget. Pepsi Max, som er det nest største brusmerke med 18,7 % verdiandel, etter Coca-Cola Regular (kilde: Nielsen Company), ble introdusert i Storbritannia og Italia i april 1993. Reklamen lovet søte smaker uten vektøkning, og drikken ble svært godt mottat da den kom til Norge i 1994.

Pepsi Max inneholder de omstridte søtstoffene Acesulfam K og Aspartam. Helsedirektoratet advarer barn under 3 år å drikke denne kunstige sølet. Hva med barn over 3 år? Da jeg i sommer så en 5-åring helle i seg Pepsi Max på stranda, slo det meg hvor ukritisk mange foreldre er til hva de gir barna sine.

Pepsi Max avhengighet har visse likhetstrekk med andre rusavhengigheter. Man vil alltid ha mer, tørsten slukkes aldri og det er vanskelig å slutte. Når kjøleskapet er tomt, kan brukerne kjøre langt på jakt etter mer. Stordrikkere av Pepsi Max forteller om humørsvingninger, hodepine, svimmelhet, abstinenser, økt sultfølelse og appetitt, aggressivitet og angst. Hvorfor utsette barn for slike plager?

Studier gir grunn til økende skepsis mot bruk av kunstige søtstoffer i drikkevarer. Sukkerfri brus ser ut til å være et dårlig valg for dem som vil passe kiloene. De fleste har nok erfart at kalorifrie søtningsstoff setter sine spor på sideflesket som alt annet søtt. Kroppen er programmert til å tro at søt smak gir energi. Når vi drikker lettbrus forteller vi kroppen med både syn, lukt og smaksløker at vi drikker noe søtt. Det finnes også flere undersøkelser som antyder at man spiser ofte flere kalorier totalt om man drikker kunstig søtete drikker, og at folk som drikker mye lettbrus, oftere er overvektige enn mennesker som ikke gjør det (ref. Obesity 2008))

Kunstige søtstoff har lav fartstid i matvarer. Vi har lite kunnskap om langtidseffekter og hvilke påvirkning ulike kombinasjoner av søtstoffer har på oss mennesker. Effekten av aspartam på hjernen er omdiskutert. Forskere mener gravide bør være forsiktige, da en studie (Halldorsson et al., 2010) viste det kan være en mulig sammenhegn mellom for tidlig fødsel og inntak av drikke som inneholder kunstige søtstoffer.

Det er en illusjon å tro at vi får noe gratis. At økt forbruk av lettbrus fører til mindre sukkerinntak i befolkningen, er langt fra sikkert. Siden drikke med tilsatt kunstig søtstoff gjorde sitt inntok i butikkhyllene, har vekta gått en vei - oppover. Søt mat skaper behov for mer søtt. Venner vi oss selv og barna til å like søte drikker, vil vi foretrekke det. Spiser vi næringsrik mat vil søtsuget sannsynligvis forsvinne av seg selv. Prøv å unngå søtsmak en uke, og dere vil sannsynligvis merke forskjell!

Vann har alltid vært og vil være den beste tørstedrikken. Er det ikke bedre å lære barna forskjell på hverdag og fest, og la de få ekte var når det skal stå brus på bordet?

            

torsdag 1. september 2011

Nyttig litteratur om mat

Det er noen bøker jeg gjerne vil løfte frem og anbefale for dere som er interessert i mat og godt kosthold.
Amerikaneren Michael Pollan er den forfatteren som står mitt hjerte nærmest. Boken In Defence of Food, er også kommet ut på norsk og har tittelen Til matens forsvar. Han beskriver hvordan det  vi spiser ikke lenger er et produkt av naturen, men av vitenskapen og industrien. Mye av den industrifremstilte maten kommer i tillegg med et tvilsomt sunnhetsstempel. Når vi fjerner oss fra naturlige råvarer, blir vi stadig mer forvirret over hva vi faktisk bør spise. Dette mener Michael Pollan er vestens paradosk: Jo mer vi fokuserer på ernærin, jo mer usunt spiser vi. Boken er et angrep på moderne spisevaner og en hyllest til den maten våre bestemødre laget og serverte. Jeg tror min bestemor, hustellærereren av den gamle sorten, hadde sagt ja takk og amen til dette budskapet som kan oppsummeres i tre enkle regler:
- spis mat
- ikke for mye
- mest grønt
 

Pollan har også skrevet en bok med enkle matregler, Food Rules, som ble en bestselger. Den finnes kun på engelsk. Forfatteren digiterte boken til sin mor. Jeg ble rørt da jeg leste hvorfor: "For my mother, who always knew butter was better for you than margarine". Professoren og journalisten fra The New York Times Magazine har forstått det! Hans bok The Omnivore´s Dilemma, ble kåret til en av de ti beste bøkene av året av både New York Times og Washington Post. Du kan finne flere opplysninger om Michael Pollan og hans bøker her:  http://michaelpollan.com/

Ekte Vare


Er du en bevisst konsument og ønsker en guide til hvilke matvarer du bør velge i butikken? Mats-Eric Nilsson bok Ekte vare, guiden til uforfalsket mat, er en guide til de mest reale produktene i butikken - også i kjedebutikker som Rimi, Rema og Kiwi. Boka gir en detaljert gjennomgang av 150 matvarer. Hvilke tilsetningsstoffer skal man se opp for? Hvilke merker kan man trygt spise? og hvor får man tak i de ekte varene om de ikke finness i den lokale dagligvarehandelen?

 

Mats-Erik Nilsson skrev også bestselgeren Den hemmelige kokken. Han har vært nyhetsjournalist i 30 år og er redaksjonssjef og matskrivent i Svenska Dagbladet.
Mat-Erik Nilsson har blogg her: http://www.aktavara.org/