tirsdag 30. august 2011

Mer blåbær


Under turen på "fjellet" i går, oppdaget vi at det fremdeles finnes modne blåbær i heia. Da var det bare å komme seg raskt hjem, hente en bolle for så å klatre opp i heia igjen. Så rakk jeg å plukke halvannen liter blåbær til før sesongen var over. Hvilken lykke!

Gårsdagens fangst

En av guttene hadde skåret mange mål fotballkampen, og mente han fortjente en belønning. Han ville lage seg en god blåbærmilkshake og sendte far i butikken for å handle is.

Blåbærmuffins blir best (og vakrest) med ferske blåbær. Jeg har erfart at ferske blåbær synker ikke så raskt til bunns i muffinsformen som frosne. Kanskje dere andre har andre erfaringer der?
Det ble nå både blåbærshake, blåbær med is og blåbærmuffins i går kveld - nok for enhver smak. Da mormor kom innom for en kopp kaffe til frokost tidlig i dag, fikk også hun smake herligheten.




Blåbærmuffins
(hentet fra boken Lettlaget barnemat)

En muffins er passe stor for en liten barnehånd, go en passe porsjon for en liten barnemunn. Bruker dere frosne blåbær, kan de blandes i røren uten å misfarge. Blåbær kan erstattes med andre frosne bær, skrelt og finhakket eple, sjokoladebiter og lignende. 

STeketid: ca. 15 minutter
Steketemperatur: 200 grader

100 g smør
1 1/2 dl sukker (gjerne rørsukker)
2 egg
2 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3 ss rømme
3 dl bær

Slik gjør dere: Smelt smøret, ha sukker i en bolle og hell smøret over. Tilsett ett og ett egg under kraftig visping. Sikt i melet blandet med bakepulver. Ha i rømme, og rør til slutt forsiktig inn bærene.
Fyll muffinsformene ca. halvfulle, og stek midt i ovnen ved 200 grader i 15 minutter. 

Blåbærshake

8 ss rørte blær eller 1-2 dl friske bær
1/2 l vaniljeis ( 6-8 kuler)
4 dl melk

Slik gjør dere: Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til milkshaken har fåt ønsket konsistens. Hell over i glass og server med en gang. 



   


søndag 21. august 2011

Finn matvaren beregnet på barn med flest E-stoffer

Vi skal kåre den "barnevennlige" matvaren som inneholder flest E-stoffer. Har du forslag? I butikkhyllene finnes det mange grelle eksempler på "barnevennlige" matvarer (produkter) som inneholder flere fremmede E-stoffer enn kjente råvarer. Sjokoladepulveret Oboy er et eksempel, og det finnes desverre mange, mange flere. Hsuk at E-stoffene ikke alltid står oppførst med nummer, men ofte med navn.

Vi har aldri før visst så lite om matvarene våre, hvordan de blir produser, hvem som produserer dem og hva de egentlig inneholder. Det er ikke lett å være forbruker i dag. Denne konkurransen kan kanskje hjelpe oss litt på vei til å bli mer bevisst på hva vi gir barna våre.

Dette blir ikke en særlig morsom konkurranse å vinne for produsentene, men morsom for dere som bidrar med forslag. Dere blir med i trekningen av fire Wean Cubes fra Wean Green. Om du er blant de mange foreldre som er bekymret for giftstoffene våre unge håpefulle får i seg gjennom plastikk, er Wean Cubes miljøvennlige lagringsalternativ for hjemmelaget babymat. Glassene kan også brukes til nistemat, fylles med småsnacks, dipper, syltetøy osv.

Miljøvennlige glass, Wean Cubes fra Wean Green


Send inn ditt forslag, legg ved navn og bli med i trekningen.

tirsdag 16. august 2011

Det beste i livet er ofte gratis

”What a perfect day!” I kveldsolen i går ble jeg helt frivillig sittende fast i fjellknausene, i de store sprekkene hvor blåbærene er best. Blant grønne, frodige bregner vokser de største bærene. Så lykkelig hver gang jeg kommer over en liten tue med store blåbær, busker så fulle av bær at det bare er å løfte på en greina så triller bærene ned i baljen. I blåbærbuskene flyr timene og tankene vandrer fritt.

Deilige næringsrike blåbær, gratis!

I det ulendte terrenget ned den bratte skrenten, var jeg forsiktig og passet på at lokket satt godt for å ikke miste fangsten om jeg skulle snuble. Jeg klarte å holde meg på beina helt til jeg skulle ned på grusveien, men der føyk jeg plutselig fremover og lander med hele tyngden på kneet. Det ble hull i buksen, kneet fikk juling, men jeg klarer å stå. Heldigvis holdt lokket og bærene lå trygt i boksen!

Da guttene var små, ville de alltid være med å plukke blåbær. I dag har de ”viktigere” ting å ta seg til, som å spille fotball, sykle med venner osv. Men da nevøen på 2 år, Stellef, var på besøk og ville være med å plukke blåbær, fikk også 12 åring vår lyst til å ta turen i lyngen bak huset. De minste er som regel mest motivert til å plukke de blå små bærene, så ta dem med på blåbærtur så ofte dere kan!
”Meerr! Plukke mange blåbær, meerr!” sa Stellef mens han tuslet rundt tuene. Med barn i hælene, tømmes begeret fort. Jeg brakk av noen stilker fulle av bær som Stellef kunne kose seg med, så lærer han å plukke selv. Vi pratet og koste oss. Bærene skulle deles med resten av familien og nytes med fløte og is, sa 12 åringen med sitt blåe glis.

"Meerr! Meerr blåbær", sier Stellef.


Man kan filosofere over mangt når man sitter med hendene fulle av store saftige blåbær. Som for eksempel på alt det vi bruker på helsekostprodukter fra fjerne land mens blåbærene visner i hagen. Blåbær er egentlig et ypperlig helsekostprodukt! Det beste i livet er ofte gratis.

Så mye godt man kan lage av blåbær! Rørte blåbær som smaker både på brødskiven og pannekakene. Blåbærsmootie, blåbærmuffins og blåbærpai og blåbærgrøt er barnevennlig mat og noe de minste liker godt. Blåbær hjelper mot løs mage, så ha noen blåbær på lur i fryseren i fall magen skulle komme i uorden. 

Barn elsker blåbærgrøt

Blåbærgrøt
(dere kan bytte ut blåbær med bringebær eller andre bær)

ca. 5 dl  blåbær
2 – 3 dl vann
sukker etter hvor søte blåbærene er, ½ til 1 dl (gjerne rørsukker)
1 ss potetmel (blandes ut i litt vann)

Slik gjør dere: Ha blåbærene i en gryte. Tilsett vann og gi det et raskt oppkok. Ha i sukker.
Kok opp på nytt og tilsett potetmel rørt ut i vann. Ønsker du tykkere grøt, kan du ha i mer potetmel. Kok så vidt opp på nytt. Bruk mer vann om du synes grøten blir for konsentrert.

Vaniljesaus
Vaniljesaus passer godt til blåbærgrøt, men kan også nytes med blåbær som de er.

3 eggeplommer
3 ss sukker (gjerne rørsukker)
3 dl helmelk eller fløte
fra fra en halv vaniljestang eller 1 ts hjemmelaget vaniljesukker

Slik gjør dere: Kok opp væsken med vaniljefrøene eller vaniljesukker. Visp sammen eggeplommer og sukker. Pisk inn halvparten av væsken i eggemassen og hell deretter alt tilabake i gryten. Varm opp sausen under røring, man pass på så den ikke koker. Da skiller den seg. Avkjøl sausen, men rør i den av og til så dt ikke dannes snerk.