onsdag 27. juli 2011

Makrell i bøtter og spann


Når vi fisker på vestlandet, får vi ofte makrell på kroken. Kaster man snøret i makrellstimen, er det bare å dra dem inn, en etter en, til baljen er full. Stas! Sist gjengen var ute og fisket, kom de hjem med hele 40 makrellfisker! 


Etter slik en fiskelykke, venter et par timers jobb på kjøkkenet. For å unngå unødig søl på kjøkkenbenken, er det lurt å sløye makrellen mens fiskerne fremdeles oppholder seg på berget.
Hjemme venter steikepannen. Stekt makrellfilet er populært hos oss, men mormors milde makrellkaker er en deilig avveksling. 


Da nevøen min for første gang skulle smake makrellkakene, var han svært skeptisk. Gutten fikk en liten smaksprøve, tok en tur for å smake i fred, og mormor hørte plutselig gutten si ”nam…”.

Mormors makrellkaker

Disse kakene inneholder en god slump med rømme og er derfor milde og gode. Tran smaken blir derfor mindre fremtredende og kanskje derfor barna liker dem?

3 mellomstore makrellfileter (ca. ½ kg)
½ løk
1 ss potetmel
eller ca. 1 dl brødrasp (ev. en tørr brødskalk)
1-2 ss rømme
ev. 1 egg
salt og pepper

Rens makrellen fri for bein. Om du har tørr skalk med brød, kan du først mose den i mat prosessoren før du har i fisken. Mos fisk sammen med poetemel eller brødrasp rømme, eventuelt egg, salt og pepper.
Stek kakene direkte på oljesmurt plate eller folie på grillen. Kakene kan også stekes på panne på forhånd for så å varmes opp på grillen.Fakta:
Makrell er rik på omega 3- fettsyrer, og derfor noe av det sunneste og lureste vi kan spise. Med tanke på miljøet, er det lurt å spise makrell. For å produsere en kilo laks, trengs det for eksempel tre kilo makrell. Den ferske er bedre enn fisken fra frysedisken eller på hermetikkboks. De innebærer langt større ressurs- og energibruk.mandag 11. juli 2011

Hjemmelaget is - av naturlige råvarer


I frysebokser i matbutikker, kafeer og bensinstasjoner er det få eksempler på is som er laget av naturlige råvarer, med et akseptabelt innhold av bær og frukt. Den lille skriften på isemballasjene er dessverre ingen oppløftende lesning. Fine farger og fengende motiv sier lite om hva isen er laget av. Mange saftiser innholder kun sukker, vann og tilsetningsstoffer.

På forsommeren foretas årlig tester og kåringer av de isene som smaker best. Og hvis det er fokus på sunnhet, vurderes så og si kun kaloriene, noe som sannsynligvis er årsaken til at saftis som Joystick cola og Joystick jordbær kommer godt ut. Derimot er det lite fokus på hva den fargerike isen barna slurper i seg egentlig inneholder. Is med færrest kalorier trenger ikke være sunnest, og is med høyere kaloriinnhold og melkefett trenger ikke være de verste. Selv foretrekker jeg å gi barna fløteis med naturlige råvarer og få tilsetningsstoffer, enn is laget på frossent sukkervann, fargestoffer og aroma av ulikt slag.


I produksjonen av is brukes kunstig smak fremfor ekte vare. Isprodusentene sier de produserer den isen folket vil ha. Det er voksne og ikke barn som legger listen for hvilke produkter isprodusentene vil satse på, og hvilket valg vi til syvende og sist får i isboksen. Vil vi at barna våre skal kunne kjøpe is med bær og frukt fra naturen, eller ser vi helst at de skal fores med smakskjemikalier fra fabrikken?Selv amatører med fem tommeltotter kan lage fruktis hjemme. I sommermånedene bruker vi bærene etter hvert som de modnes; jordbær, bringebær, blåbær, bjørnebær osv. Her en dag hadde vi kjøpt jordbær og laget hylleblomstsaft. Da ble det jordbæris med hylleblomst. Vær kreativ ut fra det dere har tilgjengelig. Rester av smoothies er også ypperlig å fryse, og barna elsker det.

Her er noen forslag til hva du kan blandet i fruktis:

Vannmelon og jordbær på pinne

½ dl vann
2 ss sukker
250 g hakket og skrelt vannmelon
80 g rensede jordbær
2 ts sitronsaft

Bland vann og sukker i en liten kjele. Varm det opp på svak varme inntil sukkeret er oppløst. La det koke uten lokk, rundt 2 minutter, til sirupen tykner. Avkjøl i en bolle.
Bland kald sirup med vannmelon, jordbær og sitronsaft i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne. Eple, sitron og mint på pinne

1 eple
1 ½ dl vann
2 ss sukker
2 ss sitronsaft
1 ss finhakket friske mynteblader

Skrell og skjær eplet i mindre biter. Kok vann, eple og sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl. Bland alle ingrediensene sammen og frys de i former.Honning, banan og yoghurt på pinne

1 stor banan
1 dl yoghurt
½ ss honning

Mos banan med yoghurt og honning i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne.

Bærmix med  yoghurt på pinne

1 dl bær
1 dl yoghurt
½ ss honning

Mos bærene med yoghurt og honning i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne.


onsdag 6. juli 2011

Ingen chips - ingen sommer


Chips hører sommeren til. Slik er det bare. Et par salte chipsflak smaker faktisk ganske godt på varme sommerdager. Chips er til for å deles, og flakene må deles rettferdig! Underveis, på hjul, når vi er på besøk eller når vi har besøk, vi gjør som andre, kjøper den knasende kosen i butikken. Å stå over osende fettgryter på varme sommerkvelder frister ikke. Av og til steker vi tynne potetbåter i stekeovnen, fristende det også. Særlig når vi dypper dem i en god dipp, - aöli eller sursøt chilisaus med rømme!Når vi så først går i butikken og leter blant fargerike, kreative og morsomme pakningene, er det greit å ha noen kjøreregler å gå etter. Potetchipstestene i ukebladsmagasiner og aviser vurderer som regel kun mengde og type fett og saltinnhold. Tilsetningsstoffene skrives det lite om. Dessverre er mye av chipsen tilsatt både smaksforsterkere, farge, konserveringsmidler og aromastoffer av ymse slag. Dess mer spennende smak, dess mer kjemikaliegørr er det i potetflakene. Vi går derfor for de enkleste variantene, chips av potetflak, olje og havsalt, enkelt og greit. Ikke all chips med salt er ”ren”. Det kan være lurt å lese nøye på emballasjen før dere legger posene på rullebåndet.

Av alle posene jeg har undersøkt og smakt, vil jeg anbefale Tyrells Lightly Sea Saltet. I tillegg til at den smaker godt, er innholdet av salt mye mindre enn mange av de andre sortene. Den er derfor et spesielt godt alternativ til de minste.


I skrivende stund går jeg inn på chips/potetgull produsentenes nettsider. På nettsiden til Sørlandschips er det lite fakta å hente. Siden kan lett forveksles med en spilleside for små barn. Tull og tøys. Lite konkret og informativ. Sørlandschips med salt kan gjerne ligge i kjøkkenskapet hos oss. Den er trygg, men inneholder litt mye salt.

Maarud potetgulls nettsider er noen hakk bedre. Jeg er likevel ikke sikker på om jeg kan stole på at ingrediensene er ”naturlige” som de påstår at de er i flere av posene. Potegull med salt er sikker, den ligger også i kjøkkenskapet.KIMS chips har en god og informativ nettside. Der finner jeg presis informasjon om hva hver enkelt chipstype inneholder. KIMS potetchips med salt/havsalt, KIMS Naturchips med havsalt, Kims ChipsOhoi, bølgechips med havsalt, er rene og trygge produkter, men vær oppmerksom på saltinnholdet også her.

Har du en annen ”ren” chipsfavoritt? Del det!