onsdag 14. desember 2011

Barnevennlig julesild

Jeg husker godt da eldstegutten så vidt var fyllt året og var gjest i oldemors bursdagsselskap. Gutten stabbet rundt kaffebordene og snuste nysgjerrig på de lekre smørbrødene; karbonade-, reke-, ost og skinke- smørbrød, samt de tradisjonelle snittene med egg og ansjos. Særlig den sølvgrå og myke smaksbomben som lå og hvilte på eggskivene, falt i smak. Gutten plukket ansjos av snittene - en etter en. Oldemor syntes det var stas og lot han få lure seg til flere godbiter. Til slutt måtte mor si stopp. Det ble vel mye salt ansjos for den lille, runde matglade gutten.

Foto: Margit Vea

Hvor står det skrevet at barn ikke skal ha ansjos? Og hvem har sagt at barn ikke liker sild? I min barndoms juleverden, står farmors julesild alltid på bordet. Tomatsilda var min favoritt, men jeg smakte alltid på dem alle sammen, sennepsild og sursild. Da jeg var liten jente smakte farmors sild mye bedre enn dem vi kjøpte i butikken. 1 juledag fikk julesilden hedersplassen på frokostbordet. Da jeg hadde lagt meg  julekvelden, kunne jeg ligge og glede meg til julefrokost med egg og deilig sild!

Julekort har jeg ikke rukket å lage, men tomatsilda står klar i kjøleskapet. Tomatsilda sto også på menyen på kokkekurset for barn i går. Kanskje noen foreldre eller besteforeldre får tomatsild til jul? Det blir spennende å høre om de våget smake på den selv.


Tomatsild 

8 kryddersildfileter
2,5, dl. sukker
1 dl. tomatpure
4-5 spiseskjeer god eddik, 7 prosent
1/2 dl. olje
1 dl vann
2-3 middels store løk
små laurbærblad
kvernet (hvit) pepper

Foto: Margit Vea


Slik gjør du: Legg kryddersildfileter i vann i 1-2 timer. Tørk og skjær dem i gaffelbiter (på skrå).
Skrell og skjær løken i tynne skiver.
Lag sausen:
Tomatpuré og sukker blandes i en bolle, spe med annenhver gang eddik og olje. Rør godt mellom hver gang. Rør inn vannet tilslutt.

Slik legger du alt i glasset: Hell saus i et glass, litt i bunnen. Legg lagvis løk, saus, sild. Avslutt med saus.
Legg i laurbærblad tilslutt. Kvern litt pepper over. La stå i ett døgn på benken før det spises. Settes deretter kaldt. Denne silden kan du ha i kjøleskapet i minst to til tre uker. 

2 kommentarer:

  1. Prøvde akurat ansjos og hvitløkretten din nå, og gutten (8.5 mnd) spiste med stor glede! Han får tenner og har uvanlig nok for ham litt redusert apetitt og liker ikke lenger kjøttgrytene jeg har lagd før, ei heller laks. Stor glede over at han nå spiser ansjos og hvitløk, men tenker litt over at det kan være for salt? Salter jo ikke noe av de andre middagene han får.

    SvarSlett
  2. Tror ikke du trenger å være bekymret for saltet da det ikke er store porsjonen med ansjos han får i seg. Det er også ulikt saltinnhold i ansjos - lurt å smake seg frem. Hvitløk gir jo også veldig god smak, og den er jo supergod for de små!
    Lykke til!!

    SvarSlett