Daddelmuffins, - en duft av julens parafymer

Hvis jeg skal velge en muffin jeg synes passer ekstra godt i adventstiden og til jul, må det bli daddelmuffins - eller kake. Når daddelmuffinsen tas ut av ovnen, blir huset fyllt av julens parafymer. Det er dufter av dadler, nøtter, karamell og julens krydder som kanel, ingefær, nellik, allehånde og muskat. Oppskriften kan fint brukes til kake, men barna synes det er ekstra stas med en liten muffin i papir med julemotiv. 

La barna få være med og bake slik at de blir kjent med de spennende krydderluktene som brukes i deigen.

(Foto: Margit Vea)


Daddelmuffins 

I stedet for muffins, kan dere også bruke en rund kakeform og lage en større kake. Om dere mangler et krydder eller to, går det helt fint! Myke dadler egner seg best. 
Stekes på 180 grader.

200 g hakkede myke dadler (uten stein)
1 ½ dl usukret te (ev. erstatt noe med kaffe eller vann)
100 g mykt smør
175 g rørsukker
3 egg
1 ts hjemmelaget vaniljesukker
225 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts krydderblanding (kan være kanel, malt nellik, muskat, ingefær, allehånde…)
ev. en neve valnøtter

Slik gjør du: Ha dadler og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca. 1 minutt til dadlene er myke. Fjern eventuelt skrell fra dadlene og overflødig vann.
Visp sammen smør og sukker og tilsett eggende gradvis mens du pisker godt underveis.
Ha i dadler og te (ev kaffe) og rør godt. Tilsett så alt det tørre, litt om gangen mens du rører. Ha i valnøtter om dere ønsker det. 
Helle deigen overi små muffinsformer eller en stor form. Muffins trenger en steketid på ca. 20 - 25 minutter, en kake ca. 40 minutter. Pass godt på underveis. 

Toffee saus:
140 g lys sirup
50 g smør
125 g rørsukker
1 ½ dl kremfløte

Slik gjør du: Kok opp til alt smelter og la blandingen koke til den tykner, et par minutter. Hell karamellen over muffinsen eller server ved siden. 


Oppskriften kan også brukes til kake.