lørdag 8. oktober 2011

Hvilken fiskemat skal jeg velge?

Flere lesere har etterlyst tips til hvilke matvarer vi bør gå for i butikkene. Jeg tenkte derfor å begynne med fiskemat; fiskeboller og fiskepudding, produkter vi ser på som særdeles barnevennlig. Lett å tygge, lett å svelge. Dette er mat barn liker og spiser ofte. Det er ikke vanskelig å lage fiskeboller og fiskepudding fra bunnen av, ikke tar det lang tid heller. Men i en travel hverdag sverger mange småbarnsfamilier til ferdiglaget fiskemat når de trenger noe enkelt og godt til middag. Hvilken fiskemat er god fiskemat? Så lenge det er fisk i produktet, er det vel greit?

Barnehagene ser fiskemat som et sunt alternativ på bordet, og bruker mer fisk både som pålegg, varmmat og turmat. Av økonomiske grunner er det desverre ofte de rimeligste fiskepuddingene og fiskebollene barna får servert. De inneholder som regel lite fisk og er ofte ikke det beste alternativet på markedet.

Hvilket fiskeprodukt skal jeg velge?

Det er viktig at barn spiser sjømat for at kroppen skal utvikle seg normalt, ha et godt immunforsvar og holde seg frisk. Fisk er gode kilder til næringsstoffer som ikke finnes så mye av i andre matvarer, dette gjelder spesielt omega- 3 fettsyrer og vitamin D. 

Jeg prøvde først å finne faktaopplysninger om de ulike fiskeproduktene på internett, men det var ikke enkelt. Særlig vanskelig er det å finne konkrete opplysninger på butikkkjedenes egne produkter. Jeg tok turen innom en av de største lokale matbutikkene i området for å undersøke innholdet i fiskeproduktene. Litt av en jobb! Listen over ingredienser i enkelte produkter, dette gjaldt særlig butikkjedenes egne merker, var lang som et vondt år.

Ta en titt på innholdsfortegnelsene og du vil se at fiskeinnholdet ofte er relatvit lavt. 40 - 60 % er normalt i fiskeboller, enkelte merker har også mindre. Dette utgjør kun halve innholdet i boksen, og fiskesmaken må derfor forsterkes med aroma eller smaksforsterker. I noen fiskeboller og fiskepuddinger kan det være litt over dette. Butikkjedene ser ikke ut til å bry seg særlig om hva de billige produktene egetlig er laget av, og hvor fisken kommer fra eller hvor fiskepuddingen er laget. ICAs fiskekaker inneholder blant annet surimi og diverse fiskearter fisket langt borte, mens de mer lokalproduserte fiskekakene kan inneholde mer kjente fiskeslag.


Mange fiskepuddinger inneholder lite fisk.


Billig fiskemat inneholder mer fyllstoff som stivelse (modifisert stivelse), vann sukker og fett og mindre av den opprinnelige råvarer. Stivelse, sukker og salt er de billigste råvarene produsenten kan putte i matproduktene. Matvarer med mye og bearbeidet stivelse belaster blodsukkeret og er fetende. Fiskemat er et godt eksempel på at matvaremerkene satser på lave priser på bekostning av kvaliteten. 
Innhold i X-tra fiskepudding: 24 % hvitfisk, 7 % fiskemasse. Hva inneholder så 70 % av fiskepuddingen? På emballasjen står det blant annet: potetstivelse, melkeprotein, E 420, skummet melk, vann, tapiokastivelse (er billigere bindemidel enn potetstivelse...), rapsolje, gjærekstrakt (for smak), E 414, 420, 450, 412... I tillegg til fisken var det hele 19 forskjellige ingredienser i dette produktet. I COOP fiskepudding var det 33 % fisk, og resten av innholdet minnet  mye om innholdet i x-tra varianten. 
Jeg tok en titt på den lokale fiskepuddingen fra Østebø som kan smykke seg med gullmedalje i NM sjømat fiskemat i 2008. Den inneholder hele 43,8 % fisk i tillegg til rundt 21 andre ingredienser av ymse slag, blant annet smaksforsterker. Ikke særlig mye å skryte av det heller. Min klare favoritt i denne fiskepuddingdisken er Lofoten fiskepudding laget på fersk skinn og beinfri hysefilet og ellers naturlige råvarer.Lofoten fiskeboller ineholder 65 % fisk (kolje) og ellers kun melk, vann, stivelse, løk, salt og krydder som alt, i følge emballasjen, er naturlige råvarer. Til sammenligning består COOP havets fiskeboller og Østebø fiskeboller av hele 31 ingredienser, hvorav 45 % er fisk. Hvordan får de det til?

Barn trenger fiskemat som inneholder fisk! La stivelsespuddingene med mye stivelse og mindre fisk ligge igjen i hylla, og velg de med mest fisk og naturlige råvarer som Lofotenprodukter. Det kan også være at dere er så pass heldige å ha en lokal fiskeforhandler/butikk som lager hjemmelagede fiskeboller og/eller fiskepudding som smaker fisk! Og hva med å bake en "tynn" fiskefilet i ovnen når dere har lyst på en kjapp fiskemiddag? 

PS: oppskrift på fiskeboller og fiskepudding kommer om litt:-) 

Fakta: Modifisert stivelse er stivelse som er behandlet kjemisk eller fysisk for å få endre og/eller bedre egenskapene, for eksempel bli mer stabil og tåle frysing bedre. 


8 kommentarer:

 1. Takk for at du gir oss konkrete merker fra butikken som holder mål! Det er slitsomt å være detektiv selv hele tiden. Man skal kunne ganske mye også for å skjønne det hele. Så kom gjerne med flere bra produkter vi bør velge. Eks på leverpostei, kjøttkaker/boller, brød osv

  SvarSlett
 2. informativt innlegg! gleder meg til oppskrifter! :)

  SvarSlett
 3. Vår pekepinn her hjemme når vi skal velge fiskeprodukt i butikken er prosentandel fisk, og hvor mange ingredienser det er i. Stoler mer på få ingredienser med navn vi kjenner enn mange rare og E-nummererte... :) Marianne

  SvarSlett
 4. Supert innlegg! Har kommet til den samme konklusjonen selv - når jeg må kjøpe fiskekaker så er det jammen Lofoten som kommer på bordet!

  SvarSlett
 5. Interessant. Etter hvert som folk blir mer bevisste, kommer nok flere gode produkteri hyllene.

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg har en sønn på 10mnd som jeg har gitt fiskekaker (fra ferskdisk på meny), laget fiskegrateng (med melk/fløte og egg). Blir dette for mye melk og/eller egg for han?

  SvarSlett
 7. hei!
  har du sjekket produsenter av fiskemat for bruk av palmeolje, både i produktet, og i stekingen?

  SvarSlett