tirsdag 6. september 2011

Sukkerfri brus - den aksepterte "rus"

På kjøpesenteret for en tid siden, kunne man ikke unngå å legge merke til handlekurver overlesset med brunfarget og supersøt lettbrus, Pepsi Max. Det var tilbud og folk hamstret. I sommer delte produsenten også ut ”gratis” smaksprøver til potensielle nye brukere. For Pepsi Max er vanedannende. Må bare ha mer! Flasken titter frem fra vesker, baklommer og innerlommer. Den er med på tur, har sin faste plass på skolepulten, på kontorpulten og i stuen til dem som er hektet.

Andelen sukkerfri brus som selges i Norge ligger på over 50 % av det totale brussalget. Pepsi Max, som er det nest største brusmerke med 18,7 % verdiandel, etter Coca-Cola Regular (kilde: Nielsen Company), ble introdusert i Storbritannia og Italia i april 1993. Reklamen lovet søte smaker uten vektøkning, og drikken ble svært godt mottat da den kom til Norge i 1994.

Pepsi Max inneholder de omstridte søtstoffene Acesulfam K og Aspartam. Helsedirektoratet advarer barn under 3 år å drikke denne kunstige sølet. Hva med barn over 3 år? Da jeg i sommer så en 5-åring helle i seg Pepsi Max på stranda, slo det meg hvor ukritisk mange foreldre er til hva de gir barna sine.

Pepsi Max avhengighet har visse likhetstrekk med andre rusavhengigheter. Man vil alltid ha mer, tørsten slukkes aldri og det er vanskelig å slutte. Når kjøleskapet er tomt, kan brukerne kjøre langt på jakt etter mer. Stordrikkere av Pepsi Max forteller om humørsvingninger, hodepine, svimmelhet, abstinenser, økt sultfølelse og appetitt, aggressivitet og angst. Hvorfor utsette barn for slike plager?

Studier gir grunn til økende skepsis mot bruk av kunstige søtstoffer i drikkevarer. Sukkerfri brus ser ut til å være et dårlig valg for dem som vil passe kiloene. De fleste har nok erfart at kalorifrie søtningsstoff setter sine spor på sideflesket som alt annet søtt. Kroppen er programmert til å tro at søt smak gir energi. Når vi drikker lettbrus forteller vi kroppen med både syn, lukt og smaksløker at vi drikker noe søtt. Det finnes også flere undersøkelser som antyder at man spiser ofte flere kalorier totalt om man drikker kunstig søtete drikker, og at folk som drikker mye lettbrus, oftere er overvektige enn mennesker som ikke gjør det (ref. Obesity 2008))

Kunstige søtstoff har lav fartstid i matvarer. Vi har lite kunnskap om langtidseffekter og hvilke påvirkning ulike kombinasjoner av søtstoffer har på oss mennesker. Effekten av aspartam på hjernen er omdiskutert. Forskere mener gravide bør være forsiktige, da en studie (Halldorsson et al., 2010) viste det kan være en mulig sammenhegn mellom for tidlig fødsel og inntak av drikke som inneholder kunstige søtstoffer.

Det er en illusjon å tro at vi får noe gratis. At økt forbruk av lettbrus fører til mindre sukkerinntak i befolkningen, er langt fra sikkert. Siden drikke med tilsatt kunstig søtstoff gjorde sitt inntok i butikkhyllene, har vekta gått en vei - oppover. Søt mat skaper behov for mer søtt. Venner vi oss selv og barna til å like søte drikker, vil vi foretrekke det. Spiser vi næringsrik mat vil søtsuget sannsynligvis forsvinne av seg selv. Prøv å unngå søtsmak en uke, og dere vil sannsynligvis merke forskjell!

Vann har alltid vært og vil være den beste tørstedrikken. Er det ikke bedre å lære barna forskjell på hverdag og fest, og la de få ekte var når det skal stå brus på bordet?

            

9 kommentarer:

 1. Supert innlegg! Jeg syns det er rart at folk tenker det er helt ok å drikke brus daglig, sukkerfri eller ikke. Men jeg har da mine laster jeg også og vet hvor vanskelig det er å slutte med noe man er avhengig av (sukker for min del). Så jeg skal ikke vifte med pekefingeren - men flere burde alikevel tenke gjennom hva de putter i kroppen -og barna sine. Jeg så en dokumentar om aspartam for et års tid siden- og har holdt meg unna siden - skrekk og gru!

  SvarSlett
 2. Flott innlegg! At pepsi max er vanedannende er i alle fall veldig synlig. Kjenner flere pepsi-addicts...

  SvarSlett
 3. Amen! Veldig sant og bra skrevet innlegg!

  SvarSlett
 4. Veldig interessant innlegg!

  Men hvor har du fra at Food and Drug Administration i USA ikke har godkjent Acesulfam K ? I følge Wikipedia og andre nettsteder jeg har vært innom har de nemlig godkjent søtstoffet.

  Det kan for øvrig være verdt å merke seg at også sukker har blitt sammenlignet med et rusmiddel opptil flere ganger. Og på samme måte som med sukker finnes det er titalls av studier på Acesulfam K og tilsvarende søtstoffer som peker i begge retninger.

  Norske helsemyndigheter har på bakgrunn av helhetsvurderinger av studiene som er gjort ikke sett grunn til å trekke stoffet fra markedet eller fraråde voksne å drikke brus som inneholder stoffet. Likevel velger de å være "føre var" og fraråde at små barn får i seg stoffet. Jeg stoler på norske helsemyndigheters vurderinger, men kommer ikke til å servere lettprodukter eller produkter med kunstig søtning til mine barn.

  Fun Light og Gøy fra Stabburet er forresten saftdrikker som inneholder søtstoffet og som svært mange foreldre serverer sine barn.

  SvarSlett
 5. Jeg fant informasjonen på Wikipedia, men det kan være de har godkjent stoffet for ikke så lenge siden, skal undersøke saken. Det er nå likevel ikke det viktigste. Kunstig søtstoff er svært omdiskutert, og det skumle med Pepsi Max er at det er vanedannende og gir søte vaner. I god tro gir vi barn lettbrus, da vi tror det er så mye bedre enn vanlig brus. Barn får dessverre for mye av både sukker og kunstig søtstoff.
  Fun Light og Gøy blir også servert i barnehager etter hva jeg er blitt fortalt.

  SvarSlett
 6. Huff, ikke lystig lesning... Er coca cola light eller cola zero bedre? Er det pepsi max som er "verst"

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 8. Helt enig med deg! Hos meg er det vann til kvardags, og bruk med sukker til helg og fest. Men det er ikkje lett å få ungene til å forstå kvifor dei ikkje kan få den brusen dei vil, den som er kulast, zero og max står høgt på ønske lista.
  Verst synst eg det er når sukkerfrie produkter smaker adskillig søtare enn orginalen. Då kan eg heller finna noko anna å ete!

  SvarSlett
 9. jeg er svært uenig med ordet "rus" avhengi er vi alle av mat, luft, vann etc.. syns du heller skal tenke mer på hva ordet RUS vil si..

  SvarSlett