Makrell i bøtter og spann


Når vi fisker på vestlandet, får vi ofte makrell på kroken. Kaster man snøret i makrellstimen, er det bare å dra dem inn, en etter en, til baljen er full. Stas! Sist gjengen var ute og fisket, kom de hjem med hele 40 makrellfisker! 


Etter slik en fiskelykke, venter et par timers jobb på kjøkkenet. For å unngå unødig søl på kjøkkenbenken, er det lurt å sløye makrellen mens fiskerne fremdeles oppholder seg på berget.
Hjemme venter steikepannen. Stekt makrellfilet er populært hos oss, men mormors milde makrellkaker er en deilig avveksling. 


Da nevøen min for første gang skulle smake makrellkakene, var han svært skeptisk. Gutten fikk en liten smaksprøve, tok en tur for å smake i fred, og mormor hørte plutselig gutten si ”nam…”.

Mormors makrellkaker

Disse kakene inneholder en god slump med rømme og er derfor milde og gode. Tran smaken blir derfor mindre fremtredende og kanskje derfor barna liker dem?

3 mellomstore makrellfileter (ca. ½ kg)
½ løk
1 ss potetmel
eller ca. 1 dl brødrasp (ev. en tørr brødskalk)
1-2 ss rømme
ev. 1 egg
salt og pepper

Rens makrellen fri for bein. Om du har tørr skalk med brød, kan du først mose den i mat prosessoren før du har i fisken. Mos fisk sammen med poetemel eller brødrasp rømme, eventuelt egg, salt og pepper.
Stek kakene direkte på oljesmurt plate eller folie på grillen. Kakene kan også stekes på panne på forhånd for så å varmes opp på grillen.



Fakta:
Makrell er rik på omega 3- fettsyrer, og derfor noe av det sunneste og lureste vi kan spise. Med tanke på miljøet, er det lurt å spise makrell. For å produsere en kilo laks, trengs det for eksempel tre kilo makrell. Den ferske er bedre enn fisken fra frysedisken eller på hermetikkboks. De innebærer langt større ressurs- og energibruk.