mandag 11. juli 2011

Hjemmelaget is - av naturlige råvarer


I frysebokser i matbutikker, kafeer og bensinstasjoner er det få eksempler på is som er laget av naturlige råvarer, med et akseptabelt innhold av bær og frukt. Den lille skriften på isemballasjene er dessverre ingen oppløftende lesning. Fine farger og fengende motiv sier lite om hva isen er laget av. Mange saftiser innholder kun sukker, vann og tilsetningsstoffer.

På forsommeren foretas årlig tester og kåringer av de isene som smaker best. Og hvis det er fokus på sunnhet, vurderes så og si kun kaloriene, noe som sannsynligvis er årsaken til at saftis som Joystick cola og Joystick jordbær kommer godt ut. Derimot er det lite fokus på hva den fargerike isen barna slurper i seg egentlig inneholder. Is med færrest kalorier trenger ikke være sunnest, og is med høyere kaloriinnhold og melkefett trenger ikke være de verste. Selv foretrekker jeg å gi barna fløteis med naturlige råvarer og få tilsetningsstoffer, enn is laget på frossent sukkervann, fargestoffer og aroma av ulikt slag.


I produksjonen av is brukes kunstig smak fremfor ekte vare. Isprodusentene sier de produserer den isen folket vil ha. Det er voksne og ikke barn som legger listen for hvilke produkter isprodusentene vil satse på, og hvilket valg vi til syvende og sist får i isboksen. Vil vi at barna våre skal kunne kjøpe is med bær og frukt fra naturen, eller ser vi helst at de skal fores med smakskjemikalier fra fabrikken?Selv amatører med fem tommeltotter kan lage fruktis hjemme. I sommermånedene bruker vi bærene etter hvert som de modnes; jordbær, bringebær, blåbær, bjørnebær osv. Her en dag hadde vi kjøpt jordbær og laget hylleblomstsaft. Da ble det jordbæris med hylleblomst. Vær kreativ ut fra det dere har tilgjengelig. Rester av smoothies er også ypperlig å fryse, og barna elsker det.

Her er noen forslag til hva du kan blandet i fruktis:

Vannmelon og jordbær på pinne

½ dl vann
2 ss sukker
250 g hakket og skrelt vannmelon
80 g rensede jordbær
2 ts sitronsaft

Bland vann og sukker i en liten kjele. Varm det opp på svak varme inntil sukkeret er oppløst. La det koke uten lokk, rundt 2 minutter, til sirupen tykner. Avkjøl i en bolle.
Bland kald sirup med vannmelon, jordbær og sitronsaft i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne. Eple, sitron og mint på pinne

1 eple
1 ½ dl vann
2 ss sukker
2 ss sitronsaft
1 ss finhakket friske mynteblader

Skrell og skjær eplet i mindre biter. Kok vann, eple og sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl. Bland alle ingrediensene sammen og frys de i former.Honning, banan og yoghurt på pinne

1 stor banan
1 dl yoghurt
½ ss honning

Mos banan med yoghurt og honning i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne.

Bærmix med  yoghurt på pinne

1 dl bær
1 dl yoghurt
½ ss honning

Mos bærene med yoghurt og honning i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne.


9 kommentarer:

 1. Kjempebra tips! Men hvor får vi tak i gode ispinneformer? :)

  SvarSlett
 2. Prøv Åhlens, Ikea, Tuppware eller Kitch´n. De har, eller har hatt gode ispinneformer.

  SvarSlett
 3. Stykkisene "Icekiss Lime" og " Icekiss Røde bær" og dessertisene "Please Yoghurtis Lime" og "Please Yoghurtis Jordbær" fra Hennig Olsen inneholder vaniljeekstakt i stedet for vanillin.

  SvarSlett
 4. Nam :-)
  Her lager vi også endel hjemmelaget ispinner :-)
  men her var nye oppskrifter :-)

  SvarSlett
 5. Å disse så kjempe gode ut!!
  Da vi var i Florida en sommer, fikk vi servert frosne druer hos en familie vi besøkte. Må si jeg var litt skeptisk. Men det var kjempe godt og barna elsker det. Et sundt,godt og kjapt alternativ til is. Ta stenfrie druer og putt i en pose i frysen. Mmmm...

  SvarSlett
  Svar
  1. tusen takk for et godt tips! Det skal jeg gjøre:-)

   Slett
 6. Supert med disse isoppskriftene, skeptisk til mye av den isen som er på markedet.
  Men må man bruke en slik sirup eller kan man bare blande frukt og bær?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan selvfølgelig bare blande furkt og bær - ofte gjør jeg også kun det. JO mindre sukker jo bedre, men uansett er hjemmelaget is tilsatt litt sukker som regel bedre enn ferdigkjøpt.

   Slett