Hjemmelaget påskemarsipanen

Påskemarsipen er kanskje ikke blant barnas favoritter i påskeegget. Årsaken kan være fordi barna ikke har fått smakt på ordentlig god marsipan. Mine barn spiser ikke "kjøpemarsipan", men elsker blant annet kransekake, den stekte versjonen av hjemmelaget marsipan.

Marsipan finnes i mange kvaliteter, former og fasonger, og innholdet i de ulike marsipanproduktene varierer stort. Hovedingrediensen i marsipan skal være mandel. Det er ingen krav til hvor mye mandler et marsipanprodukt må innholde, men det skal stå på emballasjen hvor mye det er.

Innhold av mandler i marsipan varierer mellom 29 og 55 %. Den dyreste marsipanen inneholder som regel flest mandler og smaker som oftes best. Jo mer mandler, jo bedre kvalitet har marsipanen. Marsipan med lite mandler inneholder som regel mye annet rart.



Det er lett å lage marsipan selv. For å lage 1 kg marsipanmasse trenger du:

1/2 kg skåldete, malte mandler
1/2 kg melis
1-2 eggehviter
ev. et par dråper sitron.

Bland sammen mandler melis og litt eggehvite om gangen + ev. sitrondråper. Elt marsipanen godt.

Kanskje barna synes marsipanen blir bedre om dere lager kuler eller stenger og dypper dem i smeltet, mørk sjokolade.
En annen variant er å putte marsipan i dadler (ta ut steinen først), og eventuelt dyppe dem i sjokolade etterpå.

Nyt påsken!