fredag 15. april 2011

Hjemmelaget påskemarsipanen

Påskemarsipen er kanskje ikke blant barnas favoritter i påskeegget. Årsaken kan være fordi barna ikke har fått smakt på ordentlig god marsipan. Mine barn spiser ikke "kjøpemarsipan", men elsker blant annet kransekake, den stekte versjonen av hjemmelaget marsipan.

Marsipan finnes i mange kvaliteter, former og fasonger, og innholdet i de ulike marsipanproduktene varierer stort. Hovedingrediensen i marsipan skal være mandel. Det er ingen krav til hvor mye mandler et marsipanprodukt må innholde, men det skal stå på emballasjen hvor mye det er.

Innhold av mandler i marsipan varierer mellom 29 og 55 %. Den dyreste marsipanen inneholder som regel flest mandler og smaker som oftes best. Jo mer mandler, jo bedre kvalitet har marsipanen. Marsipan med lite mandler inneholder som regel mye annet rart.Det er lett å lage marsipan selv. For å lage 1 kg marsipanmasse trenger du:

1/2 kg skåldete, malte mandler
1/2 kg melis
1-2 eggehviter
ev. et par dråper sitron.

Bland sammen mandler melis og litt eggehvite om gangen + ev. sitrondråper. Elt marsipanen godt.

Kanskje barna synes marsipanen blir bedre om dere lager kuler eller stenger og dypper dem i smeltet, mørk sjokolade.
En annen variant er å putte marsipan i dadler (ta ut steinen først), og eventuelt dyppe dem i sjokolade etterpå.

Nyt påsken!

15 kommentarer:

 1. Mmm! Vi brukte å lage marsipan til jul da jeg var mindre :) Liker bloggen din :)

  SvarSlett
 2. god ide med å ha dem i dadler og dyppe i sjokolade - skriver det bak øret..!! :)

  SvarSlett
 3. Hei Margit, Magne fra VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  SvarSlett
 4. For oss litt voksne går det fint å smakssette marsipanen med cognac også. Blande i litt rosiner og dyppe i sjokolade. Du har da en utsøkt konfektbit.

  SvarSlett
 5. Er det ingen som har en oppskrfit pa marsinpan med mindre sukker. 50% sukker er litt vondt a svelge for meg.... men ikke med farlig kunstig sukker heller da. Kan man bruke stevia, sukrinmelis, eller vi kan jo eksperimentere

  SvarSlett
 6. Kjør et halvkilo sukker i barna. Lurt.

  SvarSlett
 7. Ser folk kommenterer sukkerinnholdet - som om det er mindre sukker i kjøpemarsipan eller annet påskegodt...

  Du bruker ellers samme oppskrift som jeg har fått av min mor. Verdens beste marsipan!!!

  SvarSlett
 8. Anbefaler å prøve SukrinMelis!!

  SvarSlett
 9. For en ting å skrive, " kjør en halv kilo sukker i ungene". Tviler disse ungene får dette hver dag, og sjokolade som du kjøper på butikke er egentlig ikke særig mye bedre!

  SvarSlett
 10. Sukkerinnholdet er det ingenting å si på, 50% er ingenting i forhold til såkalt "godteri" som er opptil 90% sukker...! Smågodt er også stappfullt av E-stoffer, mens denne marsipanen er bare ekte vare.

  Kjempefin nettside for småbarnsforeldre :-)

  Maria
  http://marias-saltogsott.blogspot.com

  SvarSlett
 11. Marsipanen ble nå mer enn søt nok. Faktisk brukte jeg noe mindre melis enn det stod i oppskriften. Det går jo an å prøve seg litt frem. Dypp gjerne i mørk sjokolade (80 % kakao) med lite sukker, det passer til den søte.
  Uansett - det er mindre sukker enn i kjøpemarsipan, og ingen tilsetningsstoffer:-)
  Dadlene er også svært søte. En til to holder lenge, i allefall for meg.

  SvarSlett
 12. Herlig blogg! liker meningene dine og ikke minst oppskriftene og tipsene :) fortsett å dele din kunnskap - du har fått en ny følger på bloggen din i kveld :)

  SvarSlett
 13. Spiser ikke den"vanlige" kjøpe-marsipanen.Tørr og usmakelig.Unner meg heller noen få skikkelige biter m mye mandler i.Selv om den marsipanen er dyrere,så smaker den i allefall GODT!

  SvarSlett
 14. Hei! Er enig med Maria og mange andre her om at sukkerinnholdet er det ingenting å si på. Det blir jo en kilo marsipan! Jeg bruker også samme oppskrift og er veldig fornøyd med den. Nå har jeg lagt inn bloggen din i blogglisten min. :)
  Påskehilsen fra Svetlana.

  SvarSlett